Elektromos fűtés, korszerűen

Elektromos fűtés, korszerűen

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Napjainkban az az állítás, hogy az elektromos főfűtés drágább, mint a gázfűtés, már rég nem egyértelmű. Nyugat-Európa-szerte a fő fűtésre használt elektromos készülékek hatalmas fejlődésen mentek át, megjelentek a takarékos, formatervezett fűtőpanelek (elektromos radiátorok) és infrapanelek. Egyre közelebb került egymáshoz a gáz és elektromos áram kilowattonkénti ára is, ha pedig napelemekkel magunk termeljük meg a fűtéshez szükséges elektromos energiát, nyert ügyünk van.

elektromofuteskorsz 720


Az elektromos fűtés takarékosságának a titka a beépített, nagyon pontos elektromechanikus vagy teljesen elektronikus szobatermosztátban rejlik. Az elektromos fűtőtestek a központi fűtésnél jóval pontosabban, akár +/- 0,1 °C pontossággal tartják a beállított szobahőmérsékletet, csak akkor engednek a fűtőberendezésnek hőt leadni, amikor az feltétlenül szükséges, majd ha a helyiség elérte a beállított hőmérsékletet, a fűtőtest csupán a töredékét veszi fel névleges fűtési teljesítményének.

elektromofuteskorsz 1
Középpontban az energiatakarékosság
Mivel az elektromos fűtésnél nincs felesleges felfűtési és lehülési szakasz, igen jelentős az energiamegtakarítás. Minél pontosabb a termosztát, annál kisebb az áramfogyasztás is. A fűtőkészülék beépített termosztátjával az is elérhető, hogy minden helyiségben teljesen azonos vagy igény szerint helyiségenként különböző hőmérséklet legyen, nem használt helyiség esetén pedig temperálás vagy fagymentesítés állítható be. Mindez központi gázfűtés esetén egyáltalán nem vagy csak nehezen megvalósítható. Ha az újonnan épített, fokozottan hőszigetelt vagy korszerűsített meglévő házunkat napelemekkel termelt árammal működtetett fűtőpanelekkel fűtjük, egyszer s mindenkorra megszabadulhatunk a fűtési rezsi nyűgjétől is. Az elektromos fűtésrendszer kialakításának beruházási és fenntartási költségei jelentősen alacsonyabbak a gázos, meleg vizes rendszereknél (körülbelül a negyede), gyakorlatilag nincs évenkénti karbantartásra szükség, a rajtuk megspórolt összeg hozzájárulhat a napelemes rendszer beszerzésének büdzséjéhez. Az energiatermelő rendszer és az elektromos fűtésrendszer kiépítése időben el is tolódhat egymástól, akár évek múltán is csatlakozhatunk saját „erőművünkhöz”, egyúttal ingatlanunk forgalmi értékét is emelve. Annak eldöntését, hogy meglévő hálózatunk elegendő-e a lakás elektromos árammal való fő fűtésére, vagy esetleg korszerűsítés, bővítés szükséges, feltétlenül bízzuk szakemberre.

elektromofuteskorsz 5
Miért jó az elektromos fűtés?

 • ALACSONY a beruházási és szerelési költség.
 • NEM FOGLAL külön kazánházat, tárolót.
 • NEM IGÉNYEL sem tüzelőanyagot, sem kéményt.
 • NEM OKOZ gondot a fűtőanyag beszerzése.
 • JÓL KOMBINÁLHATÓ más fűtési rendszerrel.
 • NINCS SE GÁZÖMLÉS, se olajfolyás, sem szén-monoxid veszélye.
 • NINCS FÜST, salak vagy más égéstermék, légszennyezés.
 • BEÜZEMELÉSE GYORS, nincs évenkénti karbantartásra szükség.
 • KÉNYELMES és egyszerű, helyiségenkénti hőmérséklet-szabályozás.
 • TELJESEN ZAJMENTESEN működik.
 • HOSSZÚ garanciális időszak.
 • NAPELEMEKKEL kombinálva ingyenes a fűtésMikor célszerű, mikor nem?
Új építésű családi ház esetén már a hálózatot tanácsos az elektromos fűtés igényei szerint kialakítani. Egy új építésű, 120 négyzetméteres A+ kategóriás családi ház éves fűtésienergia-igénye nem haladja meg az 50 kWh/m2/év értéket, azaz az éves áramfogyasztás 6000 kWh. Ideális esetben mindezt egy 5 kW-os napelemes rendszerrel elő tudjuk állítani, ráadásul a fűtőpanelek beruházási értéke jóval alatta marad egy hagyományos padló- vagy radiátoros fűtési rendszer kiépítési és anyagköltségének, nem is szólva a gáztervről, biztonságos kéményről, s mindezek engedélyeztetési eljárásának hosszú, bonyodalmas és költséges voltáról. Meglévő családi ház esetén, ha elektromos fűtésben gondolkodunk, elsőként is el kell végeztetni a minél hatékonyabb energiamegtakarítást eredményező homlokzat- és födémszigetelést, nyílászárócserét, de a szaldónk ez esetben annyival rosszabb, hogy a meglévő hagyományos fűtésrendszert korábban már egyszer már megfizettük. Ésszerű lehet elektromos fűtéssel ellátni egy alkalmanként használt ingatlant, de nem célszerű telepíteni 110 négyzetméternél nagyobb, nagy belmagasságú, korszerűtlen ingatlanban, amely nem a mai hőtechnikai elvárás szerint épült: az óriási légtérfogat miatt a padlószint körül mindig hűvös marad a levegő, nem is szólva az elhasználódott vezetékek, főbiztosíték cseréjével járó munkálatokról.

elektromofuteskorsz 3
Mi a fűtőpanel és infrapanel titka?
A fűtőpanel, azaz elektromos radiátor, rendkívül könnyű súlyú, esztétikus kivitelű, egyszerűen fölszerelhető a falra, de görgős lábbal is rendelhető. Működésének elve egyszerű: az alsó nyíláson beáramló hideg levegőt a fűtőbetét felmelegíti, ami a frontlap kivezető rácsán felemelkedve (nem fújva) áramlik ki, egyenletesen mozgatja a szoba levegőjét. Hangtalanul és megbízhatóan működik, a speciális kerámia fűtőbetéten kívül nincs benne sem olaj, sem víz, sem motor vagy ventilátor, mechanikus alkatrész, ami fölösleges energiafelvételt jelentene vagy zajt keltene, vagyis nincs benne semmi, ami meghibásodhat. A kerámia betét nem izzik, élettartama ezért szinte korlátlan. A panelek a helyiség méretéhez különböző méretben és teljesítményben választhatók, dekoratívak, és a bennük lévő elektronikus termosztáttal pontos, egyedi hőmérséklet-beállítást tesznek lehetővé. A fűtőpaneleket alacsonyan, a padlószinttől mindössze 10 centiméter magasan helyezik a falra, hogy minél mélyebbről induljon a felmelegített levegő.
Az infrafűtés nemcsak modern, de egészséges fűtés is. Sugárzó hője nem közvetlenül melegíti a levegőt, hanem elnyelődik a falon, padlón, bútorokon, emberi testen, ezért már 18-19 °C-os szobahőmérséklet mellett is úgy érezni, mintha 20-22 °C lenne a szobában. Az infrafűtés számos módon használható, padlófűtésként, mennyezetfűtésként, falfűtésként egyaránt, leggyakrabban a mennyezetre rögzítik. Időkapcsolóval vagy termosztáttal kombinálva további költség takarítható meg. Mindkét fűtés kiépítése alapos tervezést igényel, feltétlenül vegyük igénybe szakember közreműködését!

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.