Árnyékolók – minőség és használat

Az árnyékolástechnikai eszközök beruházása nem olcsó, és mindannyian szeretnénk, ha a pénzünkért valóban minőségi termékeket kapnánk cserébe. Érdemes tehát megismerni, hogy vásárlás előtt és használatkor mi mindenre kell figyelni ahhoz, hogy hosszú életű, megbízható, és nem utolsósorban esztétikus legyen az árnyékolás.

arnyekolokminosegeshasznalat 720

Aki vásárlás előtt áll, fontos, hogy kicsit előre tervezzen, és ne impulzusvásárlással, az alacsony ár miatt döntsön egy redőny, árnyékoló vagy éppen szalagfüggöny mellett. Elengedhetetlen a gyártók kínálatának alapos felmérése, és nem utolsósorban az ár-érték arány figyelembevétele. Vagyis, hogy az adott ár mi mindent tartalmaz: felmérés, beszerelés, szállítás, szerviz, karbantartás, garancia, és persze fontos szempont az esztétikum is. Ha van rá lehetőség, érdemes a kiválasztott terméket kipróbálni, működéskor mennyire halk, mennyire egyszerű a használata. Az igazán profi berendezéseknél a hő-és hangszigetelési értékekre is érdemes rákérdezni. A szépségnél is fontosabb szempont azonban a minőségi alapanyag-felhasználás, hogy a redőnypáncél, a vezetősín alumíniumból legyen, az árnyékoló felület pedig ellenálló, masszív anyagból.

Valóban hatásos árnyékolást csakis azok az eszközök jelentenek, amelyek kívülről akadályozzák meg, hogy a napsugarak elérjék az ablakfelületeket. Ilyenek a redőnyök, a zsaluzia, a könyökkaros napellenzők és balkon napellenzők.

Az árnyékolók olyan tartós használatra rendelt árucikkek, amelyek kötelező alkalmassági ideje öt év. Az árnyékolástechnikai berendezések többsége nem igényel karbantartást, szervizre is csak ritkán szorulnak, ehhez azonban szükséges a megfelelő használat.

A TARTÓSSÁG ZÁLOGA. Valamennyi hevederes hajtással működő árnyékolónál fontos, hogy az árnyékolók fel-és lehúzása ne hirtelen történjék, míg a karos hajtású árnyékolóknál a tekerokart csak az arra kialakított helyen és irányban szabad mozgatni. Elektromos hajtású árnyékolóknál lényeges szempont, hogy a vászon szabadon mozogjon. Ezeknél a berendezéseknél előfordul, hogy a motor túlmelegszik, a motor hővédője pedig automatikusan kiold. Ebben az esetben meg kell várni, míg a motor lehul, és a termo-kapcsoló a működést újra engedi. Nem árt hangsúlyozni, hogy az árnyékolókat egyéb terhelésnek kitenni tilos. Egy kapcsolóról két elektromos redőnyt működtetni tilos, mert a motorok leégnek. Minden esetben egy erre a célra kapható relével kell összekötni őket.

REDŐNYÖK. Redőnyök használatakor fontos meggyőződni arról, hogy a redőny páncélzata szabadon mozgatható, nem akad el sehol, ellenkező esetben a redőnypáncél könnyen deformálódhat. További fontos körülmény, ha a redonypáncél leeresztett állapotban van, nem szabad az ablakot bukóra állítani, fennáll ugyanis a párakicsapódás veszélye. A kitámasztóval ellátott redőnyöket csak feltekert állapotban szabad billenteni. A kézi működtetésű redőnyöknél viszonylag gyakran okoz gondot a gurtni, idővel megkopik, el is szakadhat, az ablak be is csípheti, de a tárcsa mellé is mehet, a tok erőteljes használat mellett pedig akár ki is szakadhat a falból. A redőnyautomatánál is felléphet meghibásodás, ilyenkor nem húzza a gurtnit.

ZSALUZIA. Mind népszerűbb árnyékoló a zsaluzia, amely dizájnos külsot is kölcsönöz épületeinknek. Működési elve a reluxáéval azonos, de sokkal hatásosabb, egyúttal több funkciót is betölt. Mivel az ablak külső felére szerelik, hőszabályozó szerepe a legfontosabb: széles perforált alumínium lamellái télen hasznosítják a napenergiát, csökkentve a fűtési költséget, nyáron pedig védenek a túlmelegedéstől, csökkentve a légkondicionálás költségeit. A zsaluzia a hangszigetelésben is segít, tompítja a külső zajokat, emellett védi az ablakot, és úgy zárja ki a kíváncsi tekinteteket, hogy bentről majdnem teljesen szabad kilátást biztosít. Mozgatása történhet kézi erővel vagy motorosan.

KÖNYÖKKAROS NAPELLENZŐ, BALKON NAPELLENZŐ.
A homlokzati- és előtétárnyékoló, karos hajtással működő napellenzők szerkezeti házát, a vezetősínt és a vásznat semleges kémhatású tisztítószerrel és langyos vízzel lemoshatjuk, súrolók, oldószerek használata tilos. Ha a vásznat víz vagy nedvesség éri, amint lehet, ki kell szárítani, és érdemes rendszeresen szellőztetni. A minőségi termékek fontosabb kritériumait lásd kiemelésünkben!

VESZÉLYES HŐHIDAK. Az árnyékolástechnikát gyakran felújítás keretén belül szerelik be az épületbe, ezért gyakran lemondanak a szigetelésről, vagy falazati üreget alakítanak ki. Felületes, gyors döntés ez, súlyos következményekkel! Óriási hohidak keletkeznek, amelyek falazati károkat, penészedést és páralecsapódást okozhatnak. Ilyen helyzetekre kínálnak megoldást a különböző gyártmányú üregszigetelések, és a nagy teherbírású szigetelőanyagból készült, termikusan leválasztott vezetősínek, melyek az oldalsó falazati csomópont szigetelését optimalizálják. Ezek segítségével a meleg-hideg hőcsere minimalizálódik, és szükségtelenné válik az ablaktokra történő kiegészítő szigetelés, rátakarás.

A MINŐSÉGELEMEI

A ZÁRTSZELVÉNY A NAPELLENZŐ GERINCE, ez biztosítja a stabil szerkezetet. A megbízható minőségű napellenző  mm falvastagságú, galván fürdőben előkezelt, rozsdamentesített zártszelvényre épül, amelyről évek múltán sem folyik rozsdás lé a falra.

A NAPELLENZŐ ERŐSSÉGÉT az öntött alkatrészek minősége adja meg, a silány gyártmányban ezek törnek el először. Az alumínium alkatrészek akkor hosszú életűek, ha nyomás alatt öntött vagy extrudált profilból készültek.

A ROZSDAMENTES és ún. önzáró anyával ellátott csavarok alapvető fontosságú elemei a napellenzőnek, hogy néhány év múlva ne folyjon rozsdás lé a napellenzőből, és minimum .-as szakítószilárdság szükséges a legnagyobb biztonsághoz (a csavar fején olvasható a szám), hogy a szél mozgatásától a csavarkötések ne lazuljanak meg.

A RUGÓS KÖNYÖKKAROK biztosítják a napellenző feszességét, ezért minőségi könyökkarokban két-három rugó biztosítja a megfelelő feszességet - méteres kinyúlás esetén is.

A DŐLÉSSZÖG ÁLLÍTHATÓSÁGA szinte az egyetlen, de annál fontosabb állítási lehetőség a napellenzőknél.

NEM MELLÉKES A PONYVA MINŐSÉGE SEM: a jó textil sokáig megőrzi eredeti szépségét és minőségét, komolyabb cégek öt év fakulási garanciát vállalnak szálban színesített vásznaikra.


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop