Napfénnyel a jövőbe

Az elektromos áramot termelő napelemek világpiaci ára az elmúlt öt évben 65 százalékot csökkent, ami Magyarországon is jelentősen megélénkítette az ilyen rendszerek háztartási alkalmazását. Új építésű és energetikailag nemrég felújított házba hosszú távon gondolkodva még annak ellenére is megéri áramönellátásra berendezkedni, hogy márciustól két csapás is érte a zöldipar ezen ágát.

napjovo 720

A napelemekre kivetett termékdíj, valamint a kötelezően beépítendő tűzvédelmi eszköz negyven százalékkal is megdrágíthat egy kisebb házi napelem-beruházást. Hőszigetelés nélküli, elavult, huzatos ablakokkal, ajtókkal rendelkező régi épületnél értelmetlen házi naperőműről álmodozni, sokkal racionálisabb lépés a falak, főleg a mennyezeti födém hathatós hőszigetelése, a nyílászárók cseréje, amivel több mint 60 százalékos rezsicsökkentés érhető el.

Mielőtt napelemben gondolkodunk

Ha felmerül a napelemes rendszer kiépítésének terve, mindenképpen számoljunk, hogy megéri-e a beruházás. Szempontjaink sokfélék lehetnek: a beruházás költségei, a megtérülés, a környezettudatosság, a hosszú távon minimális rezsijű otthon kialakítása, függetlenség a szolgáltatóktól és az energiaáraktól stb. Korszerű házba is takarékosságot előtérbe helyező szemlélettel kell felülvizsgálnunk az áramot fogyasztó készülékeinket, hogy a saját magunknak megtermelt villamos energia ne kerüljön sokba. Lássuk, mit is jelent ez részleteiben? Fényforrásainkat cseréljük le nagy fényerejű, alacsony fogyasztásúakra, háztartási gépeinket energiatakarékosra, fűtési rendszerünk legyen komfortos és energiatakarékos. Mivel előállítani csak elektromos áramot tudunk, elsősorban hőszivattyús, alacsony hőmérsékletű fűtési rendszerben kell gondolkodnunk, ami akár le is nullázhatja fűtési rezsinket. Ehhez azonban, ha nem passzívházban lakunk, komoly beruházást kell vállalnunk: legalább 9-10 kW-os házi naperőművel válthatjuk ki a gázszámlát. Nem biztos azonban, hogy mindenkinek rendelkezésére áll az ideális benapozottságú déli fekvés, ahol a napelemek képesek is a megfelelő energiahozamra. Az így korszerűsített ingatlanok piaci értéke azonban jelentősen megnő a korábbi állapothoz képest.

Csakis minőséget válasszunk!

Általánosságban elmondható, hogy egy 3,6 kW-os rendszer – amely egy átlagos magyar háztartás éves háztartási villamosenergia-igényét fedezni tudja – munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad. A napelemeknél ugyanakkor nagyon számít a minőség. A sorba kötött tábláknál ugyanis, ha csak az egyik is hibás, az egész rendszer használhatatlan lesz. Ha egy panelt rosszul gyártanak, néhány évvel később jelent majd problémát. Ebből egyértelműen következik, hogy a némileg drágább napelemeknél a gyártó által nyújtott biztonságot, szervizhátteret kell megfizetnünk. Egy megbízható cég terméke ugyanis évek múltán is biztosan működik, de ha mégis elromlana, könnyedén érvényesíthetjük garanciális igényünket. Ugyanez vonatkozik a napelemek termelte egyenáramot megfelelő minőségű (230V, 50Hz, színuszos) váltakozó feszültséggé átalakító inverterre, ami még számos védelmi funkciót is ellát, és intelligensen szinkronban dolgozik a hálózattal. Az olcsónak egyáltalán nem mondható áramátalakító élettartamát nagyban befolyásolja annak elhelyezése, szabadban tíz évre, belső térben tizenöt-húsz évre lehet számítani. Érdemes a helyi áramszolgáltató véleményére támaszkodni, illetve célszerű jó évtizede a piacon lévő, ellenőrizhető referenciákkal rendelkező vállalkozáshoz fordulnunk, amely a beszerzéstől a szerelésen, üzembe helyezésen, engedélyek beszerzésén át a beüzemelésig és szükség esetén a szervizelésig mindent egy kézben tart. A hálózatra tápláló napelemes rendszer folyamatosan a hálózatra kapcsolódik, így amikor nem dolgozik a rendszer, vagy nem termel eleget, a hálózatból vételezzük a szükséges áramot. A szaldós elszámolással az éves szinten megtermelt és elfogyasztott energia különbségét kell rendezni az áramszolgáltatóval.

Mekkora rendszert építsünk?

A napelemek felszerelése nem okoz rumlit: mindössze néhány cserép felhúzásával, majd visszahelyezésével jár a tetőn. A tetőszerkezetek bőven túl vannak méretezve, napfarmunk semmilyen jelentős többletterhelést nem okoz. A napelemes rendszer többi része, az inverter elhelyezése és kábelezése minimális villanyszerelési munkálatokkal jár. Fontos tanács: nem érdemes nagyobb rendszert építeni, mint amennyi a család szükséglete, mert a többlet megtérülése bizonytalan. Jelenleg az éves szaldóelszámolás van érvényben, ami azt jelenti, hogy ha többet termelünk (tavasztól őszig), mint amennyit elhasználunk, akkor a felesleget visszatáplálhatjuk a hálózatba. Évente egyszer elszámolunk a szolgáltatóval, és ha többet termeltünk a fogyasztásunknál, a szolgáltató számla ellenében visszafizeti. A beruházást megelőzően a következőképpen kalkuláljunk: egy 200 kWh havi energiafogyasztású ingatlan esetén 2400 kWh az éves fogyasztás, s optimális telepítési körülmények között ennek 0,8 szorosa, vagyis 1920 Wp, azaz 1,92 kWp névleges teljesítményű rendszerre van szükségünk. Az optimálistól eltérő tájolási körülmények között nagyobb rendszert kell telepíteni, mert csak akkor tudjuk a villanyszámlánkat teljes mértékben kiváltani, ez pedig a pontos tájolási értékektől függ. A szükséges terület nagysága a napelemek hatásfokától is függ: magasabb hatásfokú napelem kisebb területen is képes ugyanakkora energiahozamra, mint az alacsonyabb hatásfokú, ezért erről is egyeztetés szükséges a kivitelezővel.

1. Tervezési szempontok

A telepíteni kívánt napelemes rendszer méretét több dolog határozza meg. Miután megállapítottuk, hogy a telepítésre szánt felület vagy pedig terület tájolása optimális, illetve a napelemeket megfelelően el tudjuk helyezni, meg lehet határozni a rendszer méretét. Ehhez a következő kérdésekre kell válaszolnunk. Mekkora az éves villamos energia-fogyasztásunk? A teljes fogyasztást akarjuk kiváltani vagy csak egy részét? Megfelelő-e a telepítésre kiszemelt hely tájolása? Elegendő-e a hely a szükséges mennyiségű napelemek elhelyezésére? Magyarországi viszonyok között a szaldós elszámolás miatt érdemes akkora rendszert kiépíteni, amelynek egész éves termelése lefedi az egész éves energiafogyasztást. Amennyiben megfelelő mennyiségű napelem elhelyezésére van lehetőség, már csak a pénztárcánk szabhat határt terveinknek.

2. Megtérülési idő

gy 3,6 kW-os teljesítményű, délnyugati fekvésű napelem telep éves szinten 4000 kilowattóra energiát termel, ami rezsicsökkentés előtti áron nagyjából 200 ezer forint volt. Tehát, ha előre kifizette valaki, akkor tíz év alatt megtérül a beruházás. Banki hitelektől azonban óvakodjunk, a legoptimistább kalkulációk szerint még tíz év után is jócskán mínuszba megyünk.

3. Rendszerméretezés

A teljes éves áramfogyasztásunk lefedésére szükséges rendszer méretét a következő egyszerű számítással tudhatjuk meg: havi villamosenergia-fogyasztásunkat szorozzuk meg 12-vel, ekkor megkapjuk a teljes éves energiafogyasztásunkat. Ezután a kapott értéket szorozzuk meg 0,8-cal, s ez megadja kWp-ben, hogy mekkora teljesítményű rendszerre lehet szükségünk.

4. Átfutási idő

Ha megérett az elha tározás, megtaláltuk a legszimpatikusabb tervező, kivitelező céget, kezdődhet a beruházás. A leghosszabb időt az engedélyeztetés veszi igénybe, ez a folyamat a megrendeléstől számított egy-másfél hónap. A szerelési munkálatok azonban ennél már jóval flottabbul mennek: a rendszer telepítése egy nap alatt elkészül, komolyabb felfordulás nélkül. A szakemberek természetesen előzetesen felmérik a tető tájolását, de a tapasztalatok szerint szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszernél körülbelül 25 négyzetmétert, ami 15 napelem táblából áll), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket. Legrosszabb esetben a megfelelő tájolás érdekében az elemekből lehet előtetőt is képezni.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop