Padlófűtés fölé

A padlófűtés a padlóburkolat anyagát felmelegítve döntően sugárzással, 30 százalékban a levegő áramoltatásával (konvekcióval) adja le hőjét a környezetnek. A padlófűtés hatásfokát, hatékonyságát befolyásolja a burkoláshoz felhasznált anyag hővezető, illetve hőszigetelő képessége.

 

 

Padlófűtés fölé legalkalmasabb burkolat a kő-, a márvány- vagy kerámiapadló. Ezeket az anyagokat ugyanis nagy hővezetési képesség és jó hősugárzási adottság jellemzi. Elsősorban esztétikai, ízlésbeli kérdés, hogy természetes vagy égetett csempét alkalmazunk-e.

 

Konzervatív mesteremberek nem szívesen gondolkodnak egyéb lehetőségekben, pedig az úgynevezett melegburkolatok sem számítanak tabunak.
Fűtött padlófelület burkolatának gyakorlatilag bármilyen padlóburkoló-féleség alkalmazható. A hőt jól vezető anyagok (természetes kövek, égetett csempék) használatakor a padlózat felületének hőmérséklete egyenlőtlenebb, de magasabb, míg egy rosszabb hővezető képességű anyag (parketta, parafalemez, szőnyegpadló) esetén egyenletesebb, de alacsonyabb hőmérséklettel kell számolnunk. Ilyenkor a fűtőközeg hőmérsékletét növelnünk kell, ami sajnos megérződik a havi számlán.
A habalátét nélküli PVC és a kvarcvinil burkolatokat a kőburkolattal összehasonlítva azt tapasztalhatjuk, hogy nem sokkal kedvezőtlenebb a hőleadás, eléri a kőburkolat közel 95 százalékát. Ez a minimális burkolatvastagsággal és a gyenge hőszigetelő képességgel magyarázható. A természetes anyagért rajongók a linóleumot is választhatják. A linóleum nem tévesztendő össze a polivinil-klorid alapú PVC-lemezzel. Összetevői: lenmagolaj, faliszt, parafaőrlemény, gyanta, mészkő és színezőanyagok. Hézagmentesen lerakható, kopásálló, antiallergén, antisztatikus és nehezen éghető. Fűtési hatásfoka a kőburkolatéhoz képest kb. 90 százalékos.
A parketta hőtechnikai tulajdonságai elfogadhatóak, hőleadása a kőhöz mérten 80 százalékos. Hátránya, hogy nedvességtartalmának ingadozása miatti tágulása, zsugorodása problémákat okozhat. Szakemberrel szabad csak lerakatni, s az esztrichaljzattal jól együtt dolgozó ragasztót kell alkalmazni. Faburkolatok, ragasztók közül a padlófűtéshez ajánlottak is használhatók, ennek ellenére számíthatunk hézagok keletkezésére. Nagyon fontos a fa és az esztrich nedvességtartalmának szabványban előírt értékének a betartása.
Hajópadló nem rakható padlófűtés fölé, mert párnafákra szegezve helyezik le, a közöket pedig homokkal vagy valamilyen szigetelőanyaggal töltik ki. Csaknem tökéletes illúziót teremthetünk azonban a hajópadló mintázatú szalagparkettával.
Parafával szintén meleg, strapabíró, könnyen tisztítható felület képezhető.
A szőnyegpadló fűtőteljesítménye a leggyengébb, hozzávetőlegesen a kőburkolat 50 százaléka. Már a tervezéskor számolni kell ezzel, ugyanis a padlószőnyeg alsó, tömör műanyaghabjának olyan nagy a hőszigetelő hatása, hogy a csőkígyó menettávolságának növelésével sem lehet a kőburkolat hőteljesítményét megközelíteni. Két módon javíthatunk a helyzeten: vagy jelentősen megemeljük a fűtőközeg hőmérsékletét, vagy az aljzatban lefelé irányuló hőveszteséget az alsó hőszigetelés növelésével csökkentjük. A jobb hőátadás érdekében a szőnyegpadlót mindig le kell ragasztani. A szőnyeg vastagsága nem haladhatja meg a 10 millimétert. A termék címkéjén szerepelnie kell a – padlófűtéshez alkalmazható – feliratnak.
A nem köves burkolásnál ügyelni kell arra, hogy a padló irányába tökéletes legyen a hőleadás. Ez alumíniumból készült hőelvezető lemezborítással érhető el, amelyet a lefektetett csövekre helyeznek, erre jön a polietilén fólia, az esztrich, majd a burkolat.
A fűtött padlószerkezetek elkészítésénél be kell tartani a szabvány által előírt pihentetési időt (cementkötésű esztrichnél 21 nap). A szabványban megadott ciklus szerint először el kell végezni a fűtőesztrich fokozatos felfűtését, és csak ezután kerülhet sor a burkolásra.
A padlófűtés szempontjából nincs jelentősége annak, hogy a burkolólap fagyálló-e vagy sem. Annál fontosabb odafigyelni a ragasztásra: kizárólag flexibilis ragasztó- és fugázóanyagok jöhetnek számításba, amelyek elviselik a hőmozgás okozta deformáló hatást. Burkolás előtt, alatt és azt követően a padlófűtésnek meghatározott ideig a megadott hőmérsékleten kell működnie. Ennek betartása a szakiparosok felelőssége.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop