Gipsz-ropsz

A gipsz alapú építőanyagokat már az ókori Egyiptomban is ismerték, később szobrok mintázásához, öntőformaként, ornamentikák készítésére használták. Mi már a díszítésen túl vakolásra, felületképzésre is alkalmazzuk. A gipsz tűz- és – egy bizonyos mértékig – vízálló, éghetetlen, könnyű, a fölösleges párát beszívja, majd kilélegzi.

 

 

 

Gipszkarton

 

A gipszkarton válaszfalak nem teherhordók, belső válaszfalakként, egy vagy két rétegben a helyszínen szerelhetők össze, de elég jól terhelhetők. Építésük egyszerű, hatékony, gyors, a szerkezetek méretpontosak, a szárazépítési technológiával a munka gyors és tiszta. Egyenes falak, beugrók, faláttörések is létrehozhatók, de kiválóan boríthatunk a lapokkal ferde tetősíkokat is, sőt, álmennyezet kialakítására is lehetőségünk van. Csak a már feszültségmentes gipszkarton lapok glettelhetők (nagy nedvességtartalom és hőhatás miatt feszültség keletkezhet, amely repedést okozhat a lapokon). A kész felületet festhetjük, tapétázhatjuk, de ne meszeljük!
Vizes helyiségekben kizárólag az impregnált, zöld gipszkartont használjuk. A többrétegű borítás nagyobb mechanikai védelmet nyújt, javítja a fal akusztikai tulajdonságait. A betörésvédelem elérésére az építőlemezek közé acéllemez betétet erősítenek. A kétrétegű (kettős profilvázú) változat főként az elektromos vezetékeket, gépészeti berendezéseket tartalmazó válaszfal esetén jó, mert elrejti ezeket. Riflex néven forgalomban van az úgynevezett ívessé törhető gipszkartonlap, amely izgalmas téralakítást tesz lehetővé.

Stukkók, frízek, rozetták
A gipszstukkót használhatjuk tagoló (oszlop) és lezáró elemként is (rejtett világítás takarása). Polgári lakások díszeként jelenik meg a csillár körüli rozetta, a mennyezet és a fal találkozását takaró fríz. Egyedi faragásokkal tarkítva díszíthetjük gipsszel a kandallót, de építhetünk konzolokat, és ajtó, ablak fölé akár szemöldököt, de takarhatunk vékony gipszcsíkkal rejtett világítást, függönykarnist vagy fűtéscsöveket is. E díszítőelemekből már megszülettek a könnyített megoldások is, de ezek közelebbről szemügyre véve nagyon is giccses hatást keltenek, bár áruk jóval olcsóbb, és felhelyezésük is egyszerűbb.

Gipszöntés
A kézműves és hobbiboltokban már évek óta kaphatók különböző gipszformák. Ezeket a negatív sablonokat használva a legeredetibb ajándékokat készíthetjük el saját kezűleg, hibalehetőség szinte nincs is, és ha netán összetörjük a gipszet, könnyedén újrakezdhetjük a műveletet.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop