Külső és belső árnyékolók

A táj, a panoráma, a kert, a világosság élvezetéért épületeinken egyre több és nagyobb üvegablakot, ajtót helyezünk el. A túl sok üvegfelület azonban hátrányokkal is járhat: növeli a fenntartási költségeket (fűtés, klimatizálás, árnyékolás). Különböző árnyékolástechnikai eszközökre azonban akkor is szükség van, ha nem építtetünk be indokolatlanul sok nyílászárót. Fajtájától függően nyáron a tűző napfénytől, hőségtől óvhatjuk magunkat, bútorainkat, növényeinket, télen a meleg kiáramlását akadályozhatjuk meg, az üvegfelületeket pedig mindenkor védhetjük a hótól, esőtől, jégesőtől.

 

 

Felszereltethetünk külső, közbenső, és belső árnyékolókat. A külső árnyékolók lehetnek mozgatható napellenzők, különféle redőnyök, tömör ablaktáblák, átszellőztetett zsalugáterek. Családi házak, erkélyes lakások tulajdonosai között igen népszerűek az időjárásálló anyagokból készült napellenzők. Mivel erősen meghatározzák a homlokzatot, ezért a gyártók versengenek az esztétikai újításokért. A legmodernebb típus működtethető távirányítóval, de a fény-, valamint szélerősség érzékelésével automatikusan is nyitja-zárja az ernyőket.

 

Redőny, spaletta, zsalugáter

A gördülőredőnyök (más néven rolók) ablakok, erkélyajtók, szabad falnyílások elsötétítésére, zárására szolgálnak. Lécelemeiket ritkábbra állítva a helyiségek szellőztethetők, a bejutó fény szabályozható, korlátozható. Kitámasztva nagyobb légcserét és mérsékelhető árnyékolást nyújtanak, kaphatók mozgatható szúnyoghálóval kombináltak is. A redőny lécei készülhetnek fából, fémből, műanyagból. Működtethetők gurtnival, kurblival, villanymotorral. Az alumínium redőnyök élettartama hosszú, megjelenésük esztétikus, télen-nyáron kiváló hőszigetelők, megfelelő zárszerkezettel, illetve feltolásgátlóval ellátva erős mechanikai védelmet nyújtanak a betörés ellen, működtetésük könnyű, szükség esetén akár teljes elsötétítésre is alkalmasak. A műanyagredőnyök olcsóbban biztosítanak hasonló komfortot. Legkeresettebb változatuk a külső tokos, mivel utólag is szinte bármely nyílászáróra felszerelhető. Ismét népszerűek a faredőnyök, a márkásabbakat többször válogatott borovi fenyőből, dió- vagy trópusi fából gyártják, rozsdamentes acélkapcsokkal szerelve.
A piacon találhatók a redőny és a reluxa előnyeit egyesítő külső lamellás árnyokoló berendezések is. Bár a reluxához hasonlítanak, a nagyobb igénybevétel miatt robusztusabbak, masszívabbak, hajtókarral, vagy motorral belülről működtethetők.
Újabban reneszánszukat élik a spaletták (a helyiség elsötétítésére szolgáló behajtható, tolható, csuklós szerkezetű, zárható fa-, műanyag, fémtáblák) és a zsalugáterek (ritkítható-sűríthető léc szerkezetű ablaktámlák), feltehetően azért, mert sajátos, egyszerre egyedi és népies hangulatot kölcsönöznek a háznak. Könnyű alkalmazhatóságukon, igénytelenségükön kívül előnyük a hosszú élettartam. A zsalugáterek szárnyainak zsalulevelei – a keret függőleges száraiba épített rejtett szerkezettel – a belső oldalról egy kis karral együttesen mozgathatók, így a zsalugáter teljes zárást vagy átszellőzést, sötétítést vagy beszűrődő fényt nyújthat. Ha a szárnyakat becsukjuk, betörésbiztosan rögzíthetők belülről. Sajnálatos módon ezeknek az építészetileg igényes árnyékoló eszközöknek a gyártásával kevesen foglalkoznak hazánkban.
A közbenső árnyékolók a régi típusú, csavarokkal egyesített, kettős tokozatú ajtók, ablakok üvegrétegei között helyezkednek el, a hatásosabbak jó visszaverő képességű anyagból készülnek.

Roletta, reluxa

A belső árnyékolók többfunkciós szerkezetek, a napsugárzás hőterhelésének csökkentése mellett fontos feladatuk a belátás megakadályozása, a védettség illúziójának megteremtése, a lakótér belsőépítészeti értékének növelése. A beltéri fényvetők, fényterelők, árnyékolók meghatározzák a helyiség hangulatát, színvilágát. Kiválasztásuknál törekedjünk arra, hogy anyaguk harmonizáljon a helyiség színeivel, anyagaival, méretével, arányaival, a fal tagoltságával, az elvárt akusztikai szereppel, a fűtés jellegével.
A belső árnyékolók fő típusai a leereszthető vagy legördülő redőny, a fém és műanyag zsalugáter, a papír és táblás árnyékoló, a reluxa és a szalagfüggöny.
A belső redőnyt rolettának nevezik, ezek alumínium, vagy fahengerre rugós szerkezet segítségével fel- és letekeredő vászonból készülnek. Van szabadon tekeredő és tokozott roletta, ami két mozgatósín közé szerelt, úgynevezett feszített vászon szerkezet. Ezzel hézagmentesebb sötétítés érhető el, de a fény- és hőmentesítés hatásfoka a vászon szövetsűrűségétől függ. Az áttört vagy rácsszövettel felszerelt roletták amellett, hogy kitűnően védenek a melegtől és a fénytől, szabályozott megvilágítást, szellőzést tesznek lehetővé, sőt, átláthatók. Kapható faroletta is, ennek anyagát 4 mm magas, összefűzött fa lapocskák alkotják. A feltekerhető roletták mellett kaphatók olyan típusok is, amelyek már-már a függöny kategóriájába sorolhatók. A római roló lehúzva simán terül az ablak elé, felhúzva pedig éles, vízszintes ráncokba gyűlik. A bécsi roló laza redőzésű, cakkos szélével jellegzetes látványt nyújt.
A reluxa kizárólag árnyékoló és nem sötétítő eszköz, lemezei alumíniumból vagy műanyagból készülnek, a merevség érdekében enyhén íves keresztmetszettel. A leeresztett lamellák elforgatva egymásra takarnak vagy rést hagyva nyitnak, ezzel szabályozható a bejövő fény, az egész szerkezet leeresztésével, felhúzásával pedig redőnyszerűen működtethető. A lamellákat úgynevezett termostop réteggel vonják be, amely visszaveri a hőhullámokat. A hőszigetelő hatás akkor a legjobb, ha a lamellák domború oldala mindig a sugárzó hő irányába (nyáron az ablak, télen a szoba felé) néz.
Szalagfüggöny

A szalagfüggöny voltaképpen egy függőleges redőny, amelyet ma már műszálas, vízhatlan anyagból változatos színekben és mintázattal lehet beszerezni. Egyesíti a fényzáró és dekorfüggöny funkcióit, billenő és nyíló ablakokra is szerelhető, de nagy üvegfelületeken mutat jól igazán. Az impregnált alapanyagú lamellák a gyöngyzsinór segítségével egyszerre fordulnak el a tengelyük körül, így a direkt napfény úgy zárható ki, hogy a helyiség szórt fénnyel megvilágított marad. A lamellák elforgatásával (kézzel, vagy elektromos motorral), jobbra vagy balra elhúzásával szabályozható a beeső napfény. A szalagfüggöny könnyen kezelhető, jól szabályozható, helyettesíti a hagyományos textilfüggönyt. A szalagok begyűjthetők balra, jobbra, két oldalra vagy középre, így a különleges alakú, ferde, íves ablakok is árnyékolhatók. További előnye, hogy spirális vagy szögben megtört karnison is könnyedén ide-oda húzható. Az egysínes változat függőleges és hagyományos ablakokra való, a kétsínes tetősík-ablakokra is jó. A szalagfüggönyök Európában négy évtizedes múltnak örvendenek, bár itthon csak az utóbbi két évtizedben váltak közkedveltté. Elsősorban irodákban terjedtek el, de a gazdag szín- és textilválasztéknak köszönhetően lakásokban is népszerűek.
A reluxa könnyen tisztán tartható, portalanítható, míg a lamellás szalagfüggöny tisztítása, mosása szakértelmet igényel. A reklámozott por- és szennytaszító bevonat védelme 3-4 évig tart.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop