Egyedi árnyékolók

A modern építészeti megoldásokat felvonultató épületek gyakran speciális, egyedi megoldásokat kívánnak meg az árnyékolástechnika terén is, ezért a hagyományosnak mondható redőnyök, napellenzők, valamint egyéb külső és belső árnyékolók mellett egyre többször találkozhatunk egyedi termékekkel.

 

 

Míg Magyarországon a kilencvenes évek elejéig az árnyékolástechnika termékköre főként az egyszerű redőnyökre, reluxákra korlátozódott, manapság már egészen különleges berendezések is megvásárolhatók.

 

A modern építészeti megoldások megjelenésével, a fantáziadús ablakformák elterjedésével egyre keresettebbek lettek azok az árnyékolók, amelyek képesek mindehhez alkalmazkodni. A technika fejlődésének köszönhetően az árnyékolók ma már az időjárási és fényviszonyokhoz alkalmazkodva automatikusan mozognak, a legkülönbözőbb alapanyagokból készülnek, és igény szerint variálhatók.

Újgenerációs redőnyök

A leghatékonyabb árnyékolónak tekinthető redőnyök is folyamatosan fejlődnek, a tökéletes hővédelem mellett ma már biztonsági funkciót is betöltenek.
Szúnyoghálóval kombinált redőnyök korábban is léteztek, de az utólagos beszerelés mindeddig nem volt megoldható. Erre a problémára jelentenek megoldást az ún. platformtechnológiával készülő multifunkciós redőnyök, amelyek utólagosan is kiegészíthetők szúnyoghálóval, vagy akár külső textilárnyékolóval anélkül, hogy a redőnyt nagyobb átalakításnak kellene alávetnünk.
Az újgenerációs redőnyök többségét ma már motorok működtetik. A különböző automatikák tökéletes kényelmet biztosítanak otthonunkban, hiszen a redőnyök a modern vezérlések segítségével előre beállított időpontokban mozognak. Az automatizált árnyékolók olyan szimulációra is képesek, hogy akkor is a lakott ház érzetét keltik, ha senki nem tartózkodik otthon.
Redőnyeink működhetnek akár napenergiával is. A szolármeghajtások központi eleme a redőnytokra vagy a tok fölé szerelt napelemes panel és a redőnytokba épített akku. A napelemből nyert energiát az akkumulátor tárolja, így gondoskodik a csőmotor áramellátásáról.

Egyedi napárnyékolók

A hagyományosnak mondható napellenzők mellett ma már számos egyedi konstrukció közül válogathatunk, amelyeknél a funkcionalitás mellett az esztétikai érték is fontos szerephez jut.
Sokaknak okozott már fejtörést, hogy mi történhet a drága napellenzővel, ha esőben nem tekerik be, és a vászon összegyűjti az esővizet. Erre a problémára jelent megoldást a skylife napellenző, amelynek homlokprofilja egyetlen mozdulattal megtörhető. A technikai megoldásnak köszönhetően a napellenzőt még a nyári záporban sem kell behúzni, hiszen akkor is szépen levezeti az esővizet, ha a szerkezetnek nincs dőlésszöge.
Népszerű a high-tech, amelyhez hozzá tartoznak a fémes felületek. A stílus kedvelői számára már elérhetők a tiszta nemesacélból készülő napellenzők is. A teljes szerkezet rozsdamentes acélból készül, amely nemcsak a hosszú élettartam biztosítéka, de egyedi megjelenést is kölcsönöz a ház homlokzatának. A nemesacél szerkezetű napellenző könyökkarjai gázrugós támasztással készülnek, ennek köszönhetően a stabilitás maximális, és a meghibásodás esélye is kisebb.
Az egyedi napellenzők között említhetők az oldalnapellenzők, amelyek nemcsak árnyékoló funkcióval bírnak, hanem térelválasztóként is használhatók például társasházakban, ahol a balkonok túl közel vannak egymáshoz.
Főként régi építésű, esetleg parasztházaknál fordulhat elő, hogy az alacsony homlokzat miatt nem tudják felszerelni a napellenzőt. Ilyen esetekben jelent megoldást a tetőre rögzíthető árnyékoló.
A szerkezetek mellett a vásznak között is találhatunk különlegességeket. Újdonságnak számít a hazai piacon az ún. sunsilk textília, melynek színei élénkebbé válnak, szinte életre kelnek, ha a napsugarak átvilágítják. A textília alapanyaga poliészter, amelynek előnye az akrilszövettel szemben, hogy jóval könnyebben tisztítható.

Fényirányítás árnyékolókkal

Egyre több helyen alkalmaznak olyan árnyékolókat, amelyek a betekintés elleni védelmet ötvözik a szabad kilátás lehetőségével. Az ún. fényirányítási rendszerek segítségével a fényt különbözőképpen – vezérelhetjük?, a megfelelő irányba terelhetjük. Ezekkel az árnyékolókkal tükröződésmentes zónákat alakíthatunk ki lakás- vagy irodabelsőnkben úgy, hogy közben belső tereink elég világosak maradnak.
Léteznek olyan naphálók (screenek), amelyekhez különböző sűrűségűre szőtt anyagot használnak, ettől függően a screen a beeső fény egy részét átengedi, más részét elnyeli. Kifejezetten irodai alkalmazásra fejlesztették ki azokat a naphálókat, amelyek anyaga a textil felső részén sűrűbb szövésű, lefelé pedig egyre ritkább. Ezek a screenek a beeső fény mennyiségét úgy szabályozzák, hogy a belső térbe a munkavégzéshez elegendő menynyiségű fény jut, az iroda mégsem válik kellemetlenül meleggé.
A fényirányítás egyéb szerkezettel is megoldható. Ilyen lehet például a kétfunkciós zsaluzia is, amelynek palástja két részből áll. A két egység lamellái külön-külön mozgathatók, ennek köszönhetően kiválaszthatjuk, hogy az ablak alsó vagy felső része felől érkező fényt kívánjuk-e beengedni.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop