Ha régi házat veszünk

A faszerkezetek legnagyobb ellensége a víz, ezért ilyen szempontból kell nekünk is megvizsgálni a kiválasztott ingatlant. Először járjuk körül az épületet, nézzük meg az ereszcsatornák állapotát, jegyezzük meg, ha valahol leázási vagy beázási nyomokat látunk a falakon, ereszdeszkázaton.

 

 

Héjazat. Ezután a tető héjazatát nézzük át alaposan. Rosszul kialakított hajlatok, a tetőn sok kiemelkedő tetőablak közötti hózugok, mind egy-egy beázási veszélyforrást jelentenek.

 

Tetőbeázási helyek. Mivel majd a helyreállítást a tetővel kell kezdenünk, vizsgálódásunkat is itt célszerű folytatnunk. Amit kívülről nem láthatunk, az most – főként napsütéses időben – még a laikus szemnek is feltűnik: a héjazathiányok, de a repedt cserepek még messziről is látszanak.

 

Hasonlóan gyakori beázási helyek a tűzfalak, tetőkibúvók, illetve légudvarok környezete.

 

Fontos tudnunk, hogy mi a zárófödém anyaga, mert ha fafödém, akkor ezek a beázások komoly veszélyt jelenthetnek. Ez a födémen ugrálva felülről – annak lengéseiből, falbontás nélkül is – megállapítható, de alulról felkopogtatva nagy biztonsággal meghatározható.

 

Falak, ablakok, ajtók állapota. Arra is figyeljünk, hogy a falak leázási helyein (hibás ereszcsatornák környezetében) milyen a falazat belső állapota, nem salétromosodik-e, illetve a beépített ablakok vagy ajtókon nem láthatók-e gombabontás nyomai. A fafödémek szúrópróbaszerű feltárását csak komoly vételi szándék esetén, és a födém gombafertőzöttségének alapos gyanúja esetén – faanyagvédelmi szakértő bevonásával – javasoljuk.
Parketta. A lakásban elsősorban a padlóburkolatok állapotára kell figyelnünk. A parketta vagy más fapadló radiátor alatti, vagy vizes helyiségekhez közeli elszíneződése lezajlott vagy még aktív gombafertőzést jelez, ezért célszerű az ilyen helyeket alaposabban is megvizsgálni. Gombásodásra utaló jel a vizes helyiségek ajtótokjának alsó harmadában a festék feltáskásodása és korhadt, puha állaga, elszíneződése. Ilyen helyeken rendszerint a vakküszöbök és küszöbök is károsodottak. A nagymértékű károsodásokat a parketta hullámossága és beroskadása is jelzi. Érdemes ezért néha a mindent eltakaró szőnyegek alá is bekukkantanunk.
Falburkolat, és amit takar. Az sem ritka, hogy a falnedvesedést faburkolatokkal próbálják palástolni, ami csak ideig-óráig jelent megoldást, de a faanyagvédelem elhagyása miatt rendszerint komoly gombafertőzési gócok forrása lehet.
Árulkodó nyomok a csempén. Az sem kárbaveszett időtöltés, ha a konyha és fürdőszoba csempézését is szemügyre vesszük. Különösen a szennyvízvezetékek térségét nézzük körültekintően, mert a csempehézagokból előbukkanó gombafonalak vagy ritkábban termőtestek komoly veszélyre figyelmeztetnek.
A pince, mint a gombafertőzés forrása. Végül ne mulasszuk el a pincét is megtekinteni, mivel sokszor innen indul ki a gombafertőzés. A pince födémén függő gombafonalak vagy termőtestek, fából készült pincerekeszek lábazata körül elterülő gombaképletek rosszat jelentenek. A pincében futó víz- és szennyvízvezetékek állapotát és környezetét se mulasszuk el felmérni.
A faanyagot gombák mellett számos rovarféle is károsíthatja. A biológiai károsítás jelenlétének megállapítása még a vásárló feladata lehet, de a károsító meghatározása, a károsítás veszélyességének, előrehaladottságának és az ellene való védekezésnek a meghatározása komoly szakértői feladatot jelent.
Ha vételi szándékunk komoly, ne sajnáljuk faanyagvédelmi szakértő tanácsát igénybe venni. Az erre fordított költség bőven megtérül a megmenthető faszerkezetek megtakarított anyagköltségéből, vagy az elmulasztott faanyagvédelmi munkákkal okozható károk megelőzéséből.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop