Telekvásárlás, telekválasztás

Jó teleknek azt az ingatlant lehet tekinteni, amelyen az elképzeléseink szerinti lakóépületet meg tudjuk építeni, oly módon, hogy abban a külső körülmények nem gátolnak bennünket. A külső körülmények alatt elsősorban a telek sajátosságait kell érteni, továbbá a szomszédos telkek, a környezet, illetve a környék adottságait, a területet érintő hatósági intézkedéseket. Természetesen egyénenként változóak az igények, elvárások, így gyakran előfordul, hogy van olyan telek, amely egyesek céljainak megfelel, másoknak viszont nem. Írásunkban azzal foglalkozunk, hogyan válasszuk ki a megfelelő telket.

 

 

A telekvásárlás során semmiképpen ne mulasszuk el az alábbiak megtételét: A telek külső szemrevételezése, körbejárása, amellyel lényegében megállapítjuk a telek fizikai létét, látható jellemzőit. Így például megtudhatjuk, hogy be van-e kerítve, ha igen, milyen kerítéssel. Ez azért szükséges, hogy megállapíthassuk, a tervezett építkezésnél mennyire lehet bontani az áruszállításhoz, mennyire biztonságos a megvásárolandó építőanyagok védelméhez stb. Nézzük meg, hogy a telek előtt van-e szilárd útburkolat, elkészült-e a járda, van-e behajtó a telekre stb. Amennyiben a fentiek még nem készültek el, kalkuláljuk be a költségekbe, hogy megépítésükhöz hozzájárulást kell majd fizetnünk. Lényeges kérdés, hogy a telken lévő növényzet, növénytakaró milyen állapotban van. A talajvíz felszíni közelségére enged következtetni néhány növényfajta jelenléte, illetve dús burjánzása, erős növekedése. A későbbiek során esetlegesen tervezendő pince építési költségeit jelentősen befolyásolja a talajvíz magassága. A telken lévő esetleg értékes, védett fák elhelyezkedése lényeges a tervezendő épület szempontjából, hiszen a védett, értékes fák kivágása engedélyhez kötött. A vétel előtt célszerű szemügyre venni a telket olyan szempontból is, hogy voltak-e korábban a telken épületek, azokat elbontották-e teljesen, vagy maradtak-e még el nem bontott alapok, épületmaradványok stb. Erről a terep felszíne gyakran információt nyújt, a régi alaptestek elbontása, elszállítása ugyanis jelentős anyagi költségeket emészthet fel.

 

Áthúzódó vezetékek, közművek
Amennyiben a telek közvetlen környezetében régészeti ásatásokat folytatnak, nagy a valószínűsége annak, hogy a megvásárolni szándékozott telken is hasonló régészeti maradványok lelhetők fel, az ilyen telek vásárlásától tehát jobb elállni. Fontos megtudni, hogy a háború alatt voltak-e a helyszínen, illetve annak közelében háborús események, mert számos tüzérségi lövedék lehet ilyenkor a felszín alatt. (A tűzszerészek viszonylag olcsón vizsgálják át a területet.) A következő igen lényeges kérdés a területen áthúzódó vezetékrendszerek (gáz-, villany-, vízhálózat, távfűtővezetékek stb.), amelyek többnyire csak a tulajdoni lapról derülnek ki, ahol általában szolgalmi jogként kerültek bejegyzésre. Ezek a vezetékrendszerek többnyire nem láthatóak, mivel a földben vannak, jól látható viszont a magasfeszültségű vezeték, valamint a rádiótelefon átjátszó-erősítő antenna. Ezek közelében lakóépület építése céljából nem javasolt a telek megvásárlása (nem bizonyított, de nem is cáfolt tény, hogy a sugárzások élettani hatása a szervezetre káros lehet). Lényeges kérdés, hogy a telek közművesített-e vagy sem. Ennek részben látható jelei is vannak, a telek előtti közterületen lévő közművek fedlapjai, illetve az elektromos vezetékek. Pontos információt a közművek helyzetéről, bekötéséről a közműirodákban kaphatunk. Amennyiben a telekre nincs bekötve-kiépítve a közműrendszer, úgy jelentős közműfejlesztési hozzájárulást kell majd fizetnünk.
Ismerjük meg a szomszédokat!
Célszerű megismerni a szomszédokat is, ismertetni velük szándékunkat a telekvásárlásról és a későbbiek során történő építési szándékunkról is. Ezzel számtalan kellemetlen meglepetéstől menekülhetünk meg. Sok esetben ugyanis a szomszéd akarta megvásárolni az ingatlant, a telek egy részét ők művelték, használták stb.) A szomszédos telkek beépítettségét is vegyük szemügyre, hiszen telkünk beépíthetősége, oldalkertjeink és hátsó kertjeink mérete függ a szomszédos telkeken álló épületek, építmények helyétől, illetve helyzetétől. Előfordulhat az is, hogy ha a szomszédos telkeken a korábban felépített épületek nem a jelenleg hatályos (OTÉK) építésügyi jogszabályok szerint épültek – s ez a jogszabály nem olyan régen lépett hatályba -, nem az úgynevezett építési helyen belül helyezkednek el, akkor saját telkünkön belül kell biztosítani a szükséges tűztávolságot. Így az a fura helyzet állhat elő, hogy a telek nem alkalmas házépítésre, vagy csak igen torz módon építhető be. Nem hagyható figyelmen kívül az a szempont sem, hogy a megvásárolni szándékozott ingatlannal határos ingatlanokon, illetve annak közvetlen közelében folytatnak-e kisipari, illetve üzemszerű termelő tevékenységet. Ekkor ugyanis a zajhatások, az állandó gépjárműforgalom, alapanyag, illetve készáru szállítása igen zavaró lehet. Ilyenkor célszerű a vásárlástól elállni. Ha mindezen lépéseket végigjártuk, következhet a helyi önkormányzat építésügyi irodájában történő látogatás, ahol információt kaphatunk a megvásárolni kívánt telek övezeti besorolásáról, a telket esetlegesen érintő rendezési tervről, szabályozási tervről, építési tilalomról, helyi rendeletekről, terhelésekről stb.
Az eladó személye, a telek mértei
Amennyiben minden feltétel pozitív, a telekvásárlás egyik legfontosabb tényezőjét kell tisztázni, az eladó személyét. Ehhez friss tulajdoni lapot kell kiváltani a helyi földhivatalnál. Az ingatlan tulajdonosai a tulajdoni lapon tulajdoni arányaik feltüntetésével kerülnek felsorolásra. Ingatlant mindig csak a tulajdoni lapon lévő tulajdonostól vegyünk, a széljegy még nem jelent tulajdonjogot! A tulajdoni viszonyok tisztázásával egyidőben kell a tényleges telekterületeket, méreteket is ellenőrizni. A kialakult telekhatárok, kerítések nem biztos, hogy a tulajdoni lapon, illetve a földhivatali térképkivonaton szereplő telekméreteket mutatják. Ezért célszerű a telek méreteit geodétával ellenőriztetni, felméretni. Az így kiválasztott telekre kezdődhet aztán el a megálmodott lakóház megterveztetése. Szerencsés azonban, ha a telekválasztáshoz már szakembereket is bevonunk, így az építészt, jogászt, geodétát is, mert körültekintésünk mindig megtérül.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop