Egyre vonzóbb eurohitel –

Az új lakások továbbra is népszerűek, s a dráguló hitelek ellenére sem csökkent irántuk a kereslet. de vajon így marad-e, ha az áremelkedés eléri a tizenöt százalékot – Segít-e az euro alapú hitel – A kötelező jótállás javít-e a lakások minőségén – Kérdések, amelyek az elmúlt hetekben foglalkoztatták a lakáspiac szereplőit.

 

 

n Dráguló

 

lakáshitelek
A decemberi szigorítások következtében drágábbak lettek a lakáshitelek. Az ingatlanbeszerzéskor már kevésbé éri meg a saját megtakarítás helyett lakáshitelt választani. Míg egy évvel ezelőtt új lakás vásárlásakor 4,5 százalékos kamat- és kezelési költség mellett is hozzájuthattak kölcsönhöz az ügyfelek, tavaly június közepétől 5, 2004-ben pedig 8 százalékra emelkedett a hitel ára. Használt lakások esetében is hasonló mértékkel emelkedtek a díjak, ma már 9-10 százalékot kérnek el a pénzintézetek a korábbi 6 százalék helyett. Az új díjak a korábbiakhoz képest magasnak tűnnek, mégis, a támogatott hitelek még mindig jó megoldásnak számítanak. Változtak ugyanis a piaci viszonyok, a jegybanki alapkamat egy évvel ezelőtt még csak 6,5 százalék volt, a legutóbbi emeléskor pedig 9,5 százalékról 12,5 százalékra nőtt. A támogatott kölcsönök a jelenlegi 19-20 százalékos díjjal kínált piaci feltételű lakáshiteleknél még mindig olcsóbbak.
A támogatott lakáskölcsönök közül a hitelek kamata februárban várhatóan tovább emelkedik, legfeljebb a januári szinten marad. A különbség nem jelentős, de jelzi, hogy kamatesésre egyelőre nem lehet számítani. A kamatcsúcs márciusra prognosztizálható. A kamatokba épített állami támogatás csúsztatott számítási elve is késlelteti a lakáskölcsönök kamatcsökkentését. A stabil feltételekre vágyóknak kedvez, hogy a Földhitel- és Jelzálogbank mellett már a Postabanknak is vannak 10 éves fix kamatozású konstrukciói. Továbbra is jellemző, hogy az alacsony kamatot hirdető pénzintézetek egyéb terhei magasak.

n Eurohitelek
A forinthitel kamatainak emelkedése miatt megéri euróban eladósodni, még akkor is, ha az átváltásnál árfolyamveszteséggel kell számolni. Az eurohitelek kamatai nagyságrenddel alacsonyabbak, mint a forinthiteleké, az óvatosság azonban nem mellőzhető. A devizahitelek elszámolása devizában történik, ami azt jelenti, hogy az euro alapú hitelt forintban kell visszafizetni, a törlesztés összege viszont a forint?euró árfolyamtól függ. Ha az euró erősödik a forinthoz képest, vagyis egy euróért több forintot kapunk, akkor a változatlan hitelkamat esetén is többet kell törlesztenünk. Ha a forint erősödik az euróhoz képest, vagyis egy euróért kevesebb forintot kapunk, akkor kevesebb lesz a törlesztésünk.
Az euro alapú és a forint alapú hitelek kamatai között jelenleg mintegy tíz százalékpont a különbség. Ekkora kamatkülönbségnél még akkor is megéri euro alapú hitelt felvenni, ha a forint esetleg tovább gyengülne. Így például, ha 10 forinttal többe kerülne egy euró, akkor mintegy kétezer forinttal lenne drágább a havi törlesztő részlet, ami még mindig kevesebb annál a 13-25 ezer forintnál, amennyivel többet kellene fizetni a forint alapú szabad felhasználású jelzáloghitel törlesztésére. A forint erősödésével még nem is számoltunk. Az óvatos mérlegelés azért szükséges, mert az infláció romlása esetén jelentősen drágulhatnak az eurohitelek, melyek kamatai is emelkedhetnek.

n A használt kevésbé kelendő
Az új társasházi lakrészek iránt továbbra is nagy az érdeklődés, az építők az év első hónapjában mégis tavalyi érteken, vagy az alatt kínálták az ingatlanokat. A használt lakások piacán a 8 millió fölötti árkategóriában az év elején mintegy harmadára csökkent a megkötött adásvételi szerződések száma. Egyelőre az látszik, hogy a 8-18 millió közötti használt ingatlant igen nehéz lesz ezekben a hónapokban értékesíteni.

n Árfelhajtó
tényezők
Az építőanyag-gyártók infláció körüli emelést érvényesítenek, és erre rakódhat még a kereskedők árrése. Az építőanyagok drágulása a lakásárakat mintegy 10 százalékkal növelheti ebben az évben. A társasházaknál további árfelhajtó tényező lehet a telek áfája. Ez a két tétel együttesen előreláthatóan mintegy 15 százalékkal növeli a lakásárakat.

n Jótállási jegy lakásokra
Fő szabályként jótállást nem kötelező vállalni egy termékre sem, ennek ellenére a drágább berendezésekre és nem utolsósorban a lakásokra jogszabály írja elő ezt a kötelezettséget. Lakásoknál a kötelező jótállás – és a szavatosság is – három év, de egyes épületszerkezeteknél öt vagy akár tíz év is lehet. Annak sincs akadálya, hogy a vállalkozók hosszabb garanciát vállaljanak saját döntésük alapján.
A szavatosság és a kötelező jótállás között az a különbség, hogy az előbbi minden hibás teljesítés esetén érvényesíthető. Tartós használatra rendelt termékeknél az időtartam három év, de van egy hátránya: a vevőnek kell bizonyítania azt, hogy a hiba már vásárláskor fennállt. Ezzel szemben a kötelező jótállás – amit garanciának is neveznek – teljesen más: az eladónak, illetve a gyártónak kell bizonyítania azt, hogy a vevő nem megfelelően használta az eszközt.
A tartós fogyasztási cikkekre ma már nálunk sincs olyan kötelező garancia, mint korábban. Általában tízezer forintos értékhatárhoz kötött a lehetőség, és az időtartama is változó. A fejlett piacgazdaságokban a gyártók és forgalmazók egymásra licitálnak.
A lakásokra vonatkozóan a múlt év novemberében a kormány rendeletben szabályozta a kötelező jótállást. Tehát az új lakást építő cégnek minden egyes lakásra jótállási jegyet kell kiállítania, ezzel lehet érvényesíteni a garanciát, amelynek időtartama az átadás-átvételi eljárás befejezésétől számítva három év. A rendelet az épületszerkezetek közül az alapot, a fal- és födémszerkezetet, a kéményeket, az ajtókat, ablakokat és gyakorlatilag minden felszerelési tárgyat hároméves garanciában részesíti. Ugyanez vonatkozik a kiegészítő helyiségekre, mint például a tetőteraszra, a pincére, a garázsra és a hulladéktárolóra is.
Épületbe csak megfelelőségi igazolással rendelkező termék tervezhető, építhető be. A megfelelőséget az építésfelügyelet és a fogyasztóvédelem ellenőrzi.
(Az összeállítás az Observer médiafigyelő válogatása alapján készült.)


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop