Tetőjavítás, födémerősítés, tető átalakítása

A kedvező hitelkonstrukciók nyomán számos család vásárolt felújításra szoruló házat, ahol gyakori a tető javításának, átalakításának szükségessége, tetőtér-beépítésnél pedig a födém megerősítése. Mire is figyeljünk e munkálatok során, hogy építményünk hosszú évtizedekig szolgálja biztonságos lakhatásunkat.

tetojavitas fodemerosites 720

Födémek megerősítése
A födém az épület vízszintes teherhordó szerkezete, ezen járunk, ez van a talpunk alatt, alulról nézve pedig ez a „plafon”. Elsőként is keressünk a munkálatokhoz tervezőt, egyedül ne próbálkozzunk, találjuk meg vele együtt a leggazdaságosabb megoldást. Mivel a födémeket alulról és felülről is meg lehet erősíteni, s ez a munka mindig nagy felfordulást okoz lakásunkban, nem beszélve a költségekről, célszerű a fölülről történő megerősítés. A födémek anyaguk, kialakításuk szerint nagyon sokfélék lehetnek, így sorra vesszük, hogy mire figyeljünk megerősítésük során.

1. FAFÖDÉMEK. A fafödémek megerősítése viszonylag a legegyszerűbb, nemcsak tetőtér-beépítésnél lehet rá szükségünk, de például lépcsőbeépítésnél a megmaradó részt kell megerősíteni, kiváltani, vagy új kémény átvezetésnél vagy gerendaroncsolódásnál például gombásodás esetén. A fafödémeket nagyon sokféleképpen lehet megerősíteni (lásd alább bővebben), de csak felsorolásszerűen még további lehetőség a födémgerenda gerinclemezes vagy rácsos tartóvá alakítása, alátámasztások, könyökök, függesztések, protézisek, fa betonnal kombinált többtámaszúsítás, fabeton födém, aláfeszítés.
A csapos gerendafödémek megerősítésének egy-két lehetősége a teljesség igénye nélkül:
1.1. Az együttdolgozó vasbeton fejlemez (1. ábra) csapok segítségével kapcsolódik össze a gerendákkal. A fagerendás födém és a vasbeton lemez között létre kell hozni egy szellőztetett légrést, hogy a szerkezet fagerendái ne dunsztolódjanak be és ne gombásodjanak, ezért gondoskodni kell a szellőző réteg kivezetéséről is. A betonozás előtt a faanyagot vegyszerrel kell fertőtleníteni., majd a fafödémre ráhelyezni egy műanyag lemezt, amely biztosítja a szellőzést, végül erre kerül egy technológiai szigetelő fólia. Ezt követően lehet a méretezett acélcsapokat a fagerendákba elkészített furatokba helyezni, amelyekben az acél csapok és fagerendák kontaktusát célszerű vízálló ragasztóval is javítani. A fejlemezt vasalással kell ellátni a betonozás előtt.

fodemerosites 1abra
1.2. Fafödém felfüggesztés (2. ábra) alkalmazására akkor kerülhet sor, ha tetőtér-beépítésnél a meglévő fafödémet rossz állapota miatt már nem lehet felhasználni, mert az önsúlyát sem lenne képes hosszútávon viselni. Ekkor sem kell feltétlenül lebontanunk, hanem készíthetünk egy új vendégfödémet, amelyhez régi csapos gerendafödémünket biztonsággal fel tudjuk „kötni”. A felkötés többféle módon is lehetséges, csapos gerendás födémnél célszerű a középvonalban vagy a harmadpontokon átmenőcsavarokkal törtnő felfüggesztés. Mivel a gerendázat nagyon sűrű, ezért ha mindegyiket fel akarjuk kötni, nagyon sok csavart kell használnunk. Ezekkel a felfüggesztésekkel a gerendázat igénybevételei nagyon alacsonyak lesznek, ezért a későbbiekben már esetleges sérülések ellenére (gombák, rovarkár) is megfelelőek lehetnek.

fodemerosites 2abra 1

A borított gerendafödém (3. ábra) a csapos gerendától abban különbözik, hogy nemcsak főtartók sorozatából áll, hanem a ritkán (0,80-1,0m) elhelyezett gerendák között másodrendű tartók is vannak (deszkázat). Emiatt a kialakítás miatt ez a födém gyengébb, mint a csapos gerendafödém. A megerősítési módszerek alapvetően megegyeznek az előző megoldásokkal, csak néhány részletben van különbség.

fodemerosites 3abra
1. Fölső magasítás. (4. ábra) A gerendamagasítás építészeti szempontból előnyös, mert lakásunk alsó részét a munkálatok nem érintik, és a felső borítást a helyén hagyva szintén magasabb gerendát kapunk. Az összekötőcsapokat ebben az esetben is érdemes külpontosságra méretezni.

fodemerosites 4abra
2. Gerendasűrítés. (5. ábra) Ha gerendafödémünk nem zárófödém, bizonyos esetekben sem az alsó, sem a felső magasítást nem tudjuk megépíteni. Ilyenkor a meglévő gerendaosztás sűrítése a lehetséges megoldás. Az érintett helyiségektől függően a födémet alulról vagy felülről megbontva beépíthetjük az új gerendákat, miközben a megnyitott födémet belülről is kezelhetjük favédő szerekkel.

fodemerosites 5abra

2. VASBETON FÖDÉM. Vasbeton födémünk (monolit vasbeton síklemez födém) utólagos megerősítése is sokféleképpen történhet, lehetőleg felülről. Többek között rendelkezésünkre áll acéllemezes alsóöv erősítés, szénszálas megerősítés, acélöszvéresítés, felső vasbeton köpenyezés, alsó köpenyezés, peremfeltételek javítása, belső alátámasztások készítése. Íme néhány lehetséges megoldás:
2.1 Felső vasbeton-köpenyezés. (6. ábra) Ha meglévő födémünk merevségét kell növelni, és a szerkezethez csak felülről lehet hozzáférni, jó megoldás a felső vasbeton-köpenyezés. A lemez felső síkján méretezett ragasztott csaprendszert kell elhelyezni, erre kerül egy vasalás, majd készül a betonréteg. Ha a lemez többtámaszú és felül nincs akadályozó felmenő szerkezet, ezzel a technológiával a lemez többtámaszú módon is erősíthető.

fodemerosites 6abra
2.2 Szénszálas megerősítés (7. ábra) vasbeton síklemezen. E megoldást akkor célszerű használni, ha a szerkezeti magasság nem növelhető, és nem merevséggel van probléma. Mivel a szénszálas lamellák (pl: Sika Carbudur vagy SikaWarp) kevésbé merevek, egyenetlenebb felületekre is felragaszthatók. Ez a tulajdonság akkor is jól jön, ha két irányban kell erősíteni a lemezt, mert az egymást keresztező lamellák egymáson átvezethetők, így a szerkezeti magasság nem növekszik zavaróan.

fodemerosites 7abra

3. ACÉLGERENDÁS FÖDÉM. Az acélgerendás födémeknek többféle változata ismert. Elsősorban a gerendák közötti másodrendű tartókban van az eltérés. Ezek lehetnek fából, tégla boltozatból, könnyűbetonból, vasbeton lemezből, szerelt acélszerkezetből. Nézzünk egy példát.
3.1 Föléhegesztés. (8. ábra) Ez a megerősítés az előzőekben látott (borított gerenda födém felső magasítása) felső magasításhoz hasonló másik megoldás, csak itt a gerenda tetejére hegesztenek merevítő bordát. Építészeti előny, hogy a felső elhelyezésű borda nem látszik. A felső elhelyezés jóval költségesebb, mert a régi burkolatokat és aljzatokat fel kell bontanunk, de ha a felújítás miatt a padozatokat egyébként is cseréljük, a költségek nem gátolják a felső borda készítését.

fodemerosites 8abra

Tető átalakítás/javítás
Házunk bővítésekor szükségünk lehet meglévő tetőnkhöz egy ahhoz hasonló hajlásszögű új tetőrész kialakítására is. De mi a helyzet, ha tetőnk megerősítésére vagy belső átalakítására van szükség, mert a tetőtér beépítésnél „útban vannak” a székállások, fogópárok vagy a meghibásodott tetőfedéstől egyes szarufák tönkrementek, meggyengültek, vagy a tetőfedést szeretnénk felújítani, kicserélni egy nehezebb, de korszerűbb tetőfedő anyagra? A szaruzat megerősítésére többféle lehetőség is kínálkozik. Szarufa melléerősítés, szarufasűrítés, szarufa magasítás alulról vagy felülről, szarufa lokális erősítése. A teljes ácsolatot – tetőszerkezetet – is megerősíthetjük gerinc alátámasztással, síkbeli, térbeli rácsos tartóval, síkbeli vagy térbeni merevítéssel.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop