Viharálló tetőfedés

Viharálló tetőfedés

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Időjárásunk egyre változékonyabb, kiszámíthatatlanabb, hazánkban sem ritkák a 100-150 km/órás széllökések és a kisebb tornádó tölcsérek az Alföldön. Pedig már egy 85 km/órás vihar is lesodorhatja házunk tetejéről a cserepet, megbonthatja a rosszul felrakott tetőfedést. Nézzük hát, mire érdemes odafigyelnünk laikus építtetőként, háztulajdonosként, ha a viharoknak, szélnek (jégnek, párának, csapadéknak) ellenálló tetőt szeretnénk házunk tetejére.

viharallotetofedes201707 720


Bár a mérsékelt égövben, így Magyarországon is az uralkodó széljárás északnyugati, az esetek 65-85 százalékában mégsem innen fúj a szél az év átlag 122 szeles napjain. A viharálló tetőfedés kezdődik a jó tervezéssel és a megfelelő anyagválasztással, majd folytatódik a jól elkészített tetőfedéssel. Akár kis hajlásszögű, akár meredek a tetőnk, nézzünk utána, hogy a kiválasztott tetőcserép alkalmas-e az adott hajlásszög fedésére. Beázás esetén gyakran a tetőcserepet teszik felelőssé, pedig lehet, hogy csak nem a megfelelő hajlásszöghöz való fedőanyagot választották.

viharallotetofedes201707 2
Gondos tervezés
Egy jó tetőnek nemcsak pár évre, hanem hosszú évtizedekre kell jónak lennie, ezért a tervezésnél több szempontot is figyelembe kell venni. Elsőként az épület fekvését, a területen uralkodó széljárást, amennyire ezt a helyi szabályozás megengedi. Eldöntendő kérdés, hogy nehéz vagy könnyű legyen-e a tetőfedés anyaga, és hogy alacsony vagy nagy hajlásszögű legyen-e a tető?
Az eléggé egyértelmű, hogy egy nehezebb tetőfedő anyagot nehezebben bont meg a vihar, de azt se felejtsük, hogy a nehezebb tetőfedő anyag az alátétszerkezetre is kihat. Napjainkban egyre inkább terjednek az alacsony hajlásszögű tetők, pedig ez esetben nagyobb a veszélye annak, hogy tetőnket megbontja a szél, és nagyobb a beázás veszélye is. De persze az is igaz, hogy a nagy hajlásszögű, meredekebb tetők nagyobb szélnyomásnak vannak kitéve, s a szél nyomó hatása mellett számolnunk kell a tető másik oldalán a szél szívó hatásával is, ami szintén megbonthatja a tetőt.
Legyen bár alacsony vagy magas hajlásszögű a tetőnk, illetve készüljön nehéz vagy könnyű tetőfedő anyagból, mindig ügyeljünk az alszerkezetre, a deszkázat, lécezés, az egyéb kiegészítők szakszerű elkészítésére/elhelyezésére is.

viharallotetofedes201707 1
Anyagok, színek és sturktúrák
Tetőnk elkészítéséhez kizárólag tapasztalt mestereket, tanult szakembereket alkalmazzunk. A hozzá nem értő „tetőfedők” a legjobb szándékuk ellenére is sokkal több bajt okoznak annál, mint amennyit megtakarítunk esetlegesen olcsóbb munkájukkal. A cserepezés megkezdése előtt a tetőfedőnek az alszerkezetet kell gondosan elkészítenie. Figyeljünk oda, hogy a mester alkalmazza-e a szükséges kiegészítőket. A nagy szelek a tetőcserepek között befújhatják a porhavat, bejuttathatják a nedvességet, ezért alacsony hajlású tető esetében a páraáteresztő vagy szélzáró fólia szakszerűséget és elhelyezése különös gondosságot igényel.
Javíthatjuk a tetőnk szél elleni állékonyságát, ha a tetőfedő elemeket rögzítjük. Történhet ez szegezéssel, csavarral vagy kapcsozással. A szeg a leggyengébb kapcsolat, mivel idővel a feje elrozsdásodik, eltűnik a szegfej, de a cserép is könnyen eltörik az elhelyezésénél. Szegezéssel általában a cserép egyharmadát rögzítik. A horganyzott és festett, vízzáró tömítéssel rendelkező csavarok a tető kezdő és elosztó kúpcserepeinek rögzítésére ennél valamivel jobb rögzítést adnak.

viharallotetofedes201707 3
Viharkapcsok
Egyes gyárak a tetőfedéshez kiegészítő rögzítő elemeket, viharkapcsokat is gyártanak, ezeket mindenképpen érdemes használni! A viharkapcsok kiosztása tetőcserepenként és tető hajlásszögenként változik. Például sajtolt megacserépnél a tetőszéleken, eresz, szegélyek, kémények és tetőablakok mellett minden cserepet rögzíteni kell minimum 1 m szélességben. Valamint 25-35 fokos tető esetén 2 db/m2, 25 foknál alacsonyabb és 35-45 fokos tetőhajlásnál 3 db/m2, 45-55 fokos tetőhajlás esetén 4 db/m2 viharkapocs kell, 55 fok feletti tetőhajlás esetén minden cserepet rögzíteni kell.
Hornyolt tetőcserepeknél a tetőszéleken (eresz, szegélyek, kémények és tetőablakok mellett) minden cserepet rögzíteni kell. Valamint 25-35 fokos tető esetén 2 db/m2, 25 foknál alacsonyabb és 35-45 fokos tetőhajlásnál 3 db/m2, 45-55 fokos tetőhajlás esetén 4 db/m2 viharkapocs kell, 55 fok feletti tetőhajlás esetén minden cserepet rögzíteni kell. A rögzítésnél fontos, hogy se alul, se túlságosan felül ne becsüljük a szükséges mértékét, hiszen előbbi esetben a biztonság, utóbbiban a gazdaságosság rovására megy a pontatlanság. Ma már léteznek olyan gyártói méretező programok (szoftverek), amelyekkel pontosan meghatározhatjuk a szükséges rögzítés mértékét.
Ez idáig a cserepek rögzítéséről beszéltünk, de ugyanilyen fontos a gerinccserepek (kúpcserép), szegélycserepek rögzítése is. A gyártók általában már külön szélcserepeket gyártanak, ezek alkalmazása biztonságossá és esztétikusabbá is teszik tetőnket.
Célszerű a kiválasztott tetőfedő rendszer egyéb kiegészítő elemeit is alkalmazni (ereszkialakítások, rovarhálók, alátétlemezek, kiszellőzők, gerinc kiszellőzők, tetőkibúvók, átvezetések), ezen ne spóroljunk. Léteznek egyéb viharálló tetőfedések is, például a ciklonok és 160 km/órás szélviharok miatt Új-Zélandon kifejlesztett „Gerard” tető, amelynél az egymásba kapaszkodó acéllemeztáblákat 8-8 ponton rögzítik.

A háztulajdonos teendői

  • SZEMREVÉTELEZÉSSEL RENDSZERESEN ELLENŐRIZZÜK, nincs-e lecsúszott vagy törött cserép a tetőn, ha látunk ilyeneket, amint lehet, javítsuk vagy javíttassuk ki.
  • FIGYELJÜNK A TETŐSZÉLLEZÁRÁSOKRA, bádogszegélyekre is (kémény, falszegély stb.).
  • VEGYÜK SZEMÜGYRE A HÓFOGÓK ÁLLAPOTÁT, hiányosságuk komoly balesetet, milliós károkat okozhat.
  • A TETŐRÉSZ ALATTI falrész elszíneződése páralecsapódásról árulkodik, az pedig törött cserépre, szakadt tetőfóliára utal.
 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.