Fűtéskorszerűsítés: gáz vagy fafűtés?

Fűtéskorszerűsítés: gáz vagy fafűtés?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ki ne akarna egy új lakásba, házba költözéskor valami igazán modern, trendi dolgot beépíteni? Ilyenkor a család hölgytagjai modern fürdőszobákat, dizájn bútorokat keresnek a neten, a férfiak pedig jobb híján a korszerű fűtésmegoldásoknál időznek többet, mint máskor tennék.

futeskorszerusitesgazvagyfafutes 720


A jó döntéshez először ismerjük meg önmagunkat, majd ezt követően a különböző fűtésmegoldások előnyeit és hátrányait. Kezdjük a könnyebbel, beszéljünk először a különböző tüzelőanyagokról.

Az egyszerű és drága megoldás: földgáz
Magyarország 96 százaléka elérhető a vezetékes földgázzal, ami lényegesen magasabb arány, mint bármely szomszédos országban. Gyermekkorunk óta nap, mint nap találkozunk vele, egyszerű, tiszta, kényelmes, nincs nagy helyigénye, nem kell szaktudás a használatához, és ha gond van, könnyen találhatunk szakembert a készülékek javításához. De mindennek van árnyoldala is: környezetvédelem, környezettudatosság, a gázárak meglódulása (ma hazánkban ez a legdrágább tüzelőanyag), maga a gáz bevezetésének egyszeri magas beruházási költsége, rendszeres szervizeltetés, és a menetrendszerű hír, hogy „az oroszok elzárják a gázcsapot”. Érthető, hogy sok fogyasztóban vet fel kétségeket, tényleg ez-e a legjobb megoldás?

Fedezzük föl újból a fát!
A hetvenes-nyolcvanas évek gázosítási hulláma az akkoriban olcsó gázárakkal szinte ki is ölték az emberekből a más, megújuló energiaforrásokat felhasználó kazánok használatát, egy generáció szinte nem is látott működő szilárd tüzelésű kazánt. Pedig a fa újra reneszánszát éli, az elmúlt évtizedben megteltek még a barkácsáruházak polcai is a különféle vízteres – azaz a központi fűtésbe köthető – kandallókkal, fatüzelésű kazánokkal, és ha az internetet böngésszük, gyönyörű szilárd tüzelésű berendezéseket találhatunk, amelyek különböző fa tüzelőanyagot képesek elégetni. Következzen pár szó ezekről, a legnagyobbtól a legkisebbig.


HASÁBFA. A hagyományos fatüzelésű kazánokat fahasábok, kisebb rönkök eltüzelésére találták ki. Az ezekhez szükséges fa beszerzése egyszerű még a nagyvárosokban is, vásárláskor csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne ősszel hozassuk meg a tüzelőnket, mert ilyenkor a frissen kivágott fának nagy a víztartalma, elérheti a 40-50 százalékot is, és a vizet fizetjük ki a fa árában, tüzeléskor pedig az energia nagy része e víz felforralására megy el, majd a kéményen forró gőz formájában kiengedjük a szabadba. A sok gőz alacsony égési hőmérsékletet, sok kormot, kátrányt eredményez, ami tönkreteszi, de mindenképpen rontja kazánunk hatásfokát. A fából kinyerhető fűtési hőmennyiség nedves fa esetén akár a negyedére is csökkenhet. A jó tűzifa nedvességtartalma 15-20 százalék között van, ezért próbáljunk tavasszal fát vásárolni, amikor kevésbé keresett és szárazabb, és még egy egész nyáron át portánkon tovább száradhat. Ha azután még meg is védjük az esőtől, és szellős, száraz helyen tároljuk, ősszel öröm vele a tüzelés.
A hasábfa elégetésére fatüzelésű kazánokon belül is különböző megoldások vannak. A leggyakoribb a hagyományos rostélyos kazán, amelyben a fa alul van és lángja felfelé ég, az égéshez szükséges levegő pedig az ajtón lévő változtatható méretű nyílásokon áramlik be. A korszerű fáskazánokat a nagyobb hatásfok érdekében ( jobb oxigénellátás és magasabb égési hőmérséklet elérése érdekében) égéslevegő-ventillátorral szerelték fel. Ezek a kazánok gyakran fordítva égnek, azaz fölülre rakjuk a fát, és a ventilátor a levegővel együtt a lángot lefelé viszi. Az intenzívebb égés során a fa jobban elég, több energia szabadul fel, és kevesebb hamu marad. Ezeket a kazánokat gyakran összekeverik a faelgázosító kazánokkal – utóbbiak a hasábfatüzelés Rolls-Royce-ai. Kevés oxigénnel magas hőmérsékletre hevítik a fát, és a keletkező fagázokat gyújtják meg, majd égetik el. Ezzel a módszerrel lehet a legtöbb energiát kinyerni a tüzelőanyagból, de ezek ára már legtöbbször hét számjegyből áll. Ma már nálunk is elérhetők, bár elsősorban azokban az országokban használják, ahol régi hagyománya van a fafűtésnek, és beruházáskor, építkezéskor nem kell a malacpersejt is feltörni, nem riadnak vissza attól sem, hogy a fatüzeléssel bizony fizikai munka is együttjár.

futeskorszerusitesgazvagyfafutes 1
FAAPRÍTÉK. A kisebb méretű fadarabokat hasznosító kazánok az úgynevezett aprítékkazánok. Ezek olyan, a fafeldolgozás során keletkező nagyobbacska faaprítékot képesek eltüzelni, amelyek mérete nem nagyobb 5-10 cm-nél. Előnye, hogy viszonylag jól automatizálható az apríték adagolása és tüzelése, a berendezés helyigénye azonban viszonylag nagy. Általában egy nagyszobányi helyiséget kell építeni a tüzelőanyag tárolására, amelyből szállító csiga segítésével egy automatikusan működő szerkezet szállítja a tüzelőanyagot a kazánba. A mérete miatt ez jellemzően nem háztartási berendezés, kezelése gyakorlatot, szaktudást és rendszeres kazántisztítást igényel, egy társasház számára már pénztárcabarát üzemeltetést tesz lehetővé.

PELLET. A még kisebb fadarabokból készített tüzelőanyag a pellet, gyakorlatilag a fűrészpor extrudált, tömörített, elégethető méretűre alakított formája. A zizire hasonlító apró darabok méretükből adódóan már alkalmasak arra is, hogy háztartási méretben is felhasználható legyen. Vannak olyan üvegajtóval ellátott kandalló kinézetű pelletkazánok, amelyek akár a nappali díszei is lehetnek, és egy távirányítóval kezelhetők. Ezek a kicsi tüzelőanyag-darabok forró levegővel begyújthatók, és égésük jól szabályozható, így könnyebben illeszthető egy lakás hőigényeihez. Nálunk nem nagyon terjed el, mert a jó minőségű pellet drága, világpiaci ára együtt mozog a földgáz árával, és minősége nehezen ellenőrizhető, ezért aki ebbe vág bele, számítson a kezdeti nehézségekre.

Most akkor fa vagy gáz?
E fontos kérdésről akkor tudunk jó döntést hozni, ha elsősorban magunkat és igényeinket ismerjük jól. A fatüzelés mindenkinek javasolt, aki szeret spórolni, van elég helye a tároláshoz, szeret időt tölteni kerti munkával, favágással, tüzeléssel. Ha valaki nem fanatikus e téren, akkor is mindenképpen javasolt kiegészítő fűtésként használni. Gázkazán mellett már száz-kétszázezer forintos kazánt is jól be tudunk illeszteni fűtési rendszerünkbe, de építhetünk a jól működő gázos fűtésünk mellett egy cserépkályhát is vagy vízteres kandallót, ami nyugalmasabb napokon vagy csendes téli estéken barátságos hangulatot teremtve fűti otthonunkat.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ legjobb középülete az új Néprajzi Múzeum

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World's Best díjat. A Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja is megújul, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után azt mondta, hogy a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.  

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}