Fűtéskorszerűsítés: gáz vagy fafűtés?

Fűtéskorszerűsítés: gáz vagy fafűtés?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ki ne akarna egy új lakásba, házba költözéskor valami igazán modern, trendi dolgot beépíteni? Ilyenkor a család hölgytagjai modern fürdőszobákat, dizájn bútorokat keresnek a neten, a férfiak pedig jobb híján a korszerű fűtésmegoldásoknál időznek többet, mint máskor tennék.

futeskorszerusitesgazvagyfafutes 720


Ajó döntéshez először ismerjük meg önmagunkat, majd ezt követően a különböző fűtésmegoldások előnyeit és hátrányait. Kezdjük a könnyebbel, beszéljünk először a különböző tüzelőanyagokról.

Az egyszerű és drága megoldás: földgáz
Magyarország 96 százaléka elérhető a vezetékes földgázzal, ami lényegesen magasabb arány, mint bármely szomszédos országban. Gyermekkorunk óta nap, mint nap találkozunk vele, egyszerű, tiszta, kényelmes, nincs nagy helyigénye, nem kell szaktudás a használatához, és ha gond van, könnyen találhatunk szakembert a készülékek javításához. De mindennek van árnyoldala is: környezetvédelem, környezettudatosság, a gázárak meglódulása (ma hazánkban ez a legdrágább tüzelőanyag), maga a gáz bevezetésének egyszeri magas beruházási költsége, rendszeres szervizeltetés, és a menetrendszerű hír, hogy „az oroszok elzárják a gázcsapot”. Érthető, hogy sok fogyasztóban vet fel kétségeket, tényleg ez-e a legjobb megoldás?

Fedezzük föl újból a fát!
A hetvenes-nyolcvanas évek gázosítási hulláma az akkoriban olcsó gázárakkal szinte ki is ölték az emberekből a más, megújuló energiaforrásokat felhasználó kazánok használatát, egy generáció szinte nem is látott működő szilárd tüzelésű kazánt. Pedig a fa újra reneszánszát éli, az elmúlt évtizedben megteltek még a barkácsáruházak polcai is a különféle vízteres – azaz a központi fűtésbe köthető – kandallókkal, fatüzelésű kazánokkal, és ha az internetet böngésszük, gyönyörű szilárd tüzelésű berendezéseket találhatunk, amelyek különböző fa tüzelőanyagot képesek elégetni. Következzen pár szó ezekről, a legnagyobbtól a legkisebbig.


HASÁBFA. A hagyományos fatüzelésű kazánokat fahasábok, kisebb rönkök eltüzelésére találták ki. Az ezekhez szükséges fa beszerzése egyszerű még a nagyvárosokban is, vásárláskor csak arra kell figyelni, hogy lehetőleg ne ősszel hozassuk meg a tüzelőnket, mert ilyenkor a frissen kivágott fának nagy a víztartalma, elérheti a 40-50 százalékot is, és a vizet fizetjük ki a fa árában, tüzeléskor pedig az energia nagy része e víz felforralására megy el, majd a kéményen forró gőz formájában kiengedjük a szabadba. A sok gőz alacsony égési hőmérsékletet, sok kormot, kátrányt eredményez, ami tönkreteszi, de mindenképpen rontja kazánunk hatásfokát. A fából kinyerhető fűtési hőmennyiség nedves fa esetén akár a negyedére is csökkenhet. A jó tűzifa nedvességtartalma 15-20 százalék között van, ezért próbáljunk tavasszal fát vásárolni, amikor kevésbé keresett és szárazabb, és még egy egész nyáron át portánkon tovább száradhat. Ha azután még meg is védjük az esőtől, és szellős, száraz helyen tároljuk, ősszel öröm vele a tüzelés.
A hasábfa elégetésére fatüzelésű kazánokon belül is különböző megoldások vannak. A leggyakoribb a hagyományos rostélyos kazán, amelyben a fa alul van és lángja felfelé ég, az égéshez szükséges levegő pedig az ajtón lévő változtatható méretű nyílásokon áramlik be. A korszerű fáskazánokat a nagyobb hatásfok érdekében ( jobb oxigénellátás és magasabb égési hőmérséklet elérése érdekében) égéslevegő-ventillátorral szerelték fel. Ezek a kazánok gyakran fordítva égnek, azaz fölülre rakjuk a fát, és a ventilátor a levegővel együtt a lángot lefelé viszi. Az intenzívebb égés során a fa jobban elég, több energia szabadul fel, és kevesebb hamu marad. Ezeket a kazánokat gyakran összekeverik a faelgázosító kazánokkal – utóbbiak a hasábfatüzelés Rolls-Royce-ai. Kevés oxigénnel magas hőmérsékletre hevítik a fát, és a keletkező fagázokat gyújtják meg, majd égetik el. Ezzel a módszerrel lehet a legtöbb energiát kinyerni a tüzelőanyagból, de ezek ára már legtöbbször hét számjegyből áll. Ma már nálunk is elérhetők, bár elsősorban azokban az országokban használják, ahol régi hagyománya van a fafűtésnek, és beruházáskor, építkezéskor nem kell a malacpersejt is feltörni, nem riadnak vissza attól sem, hogy a fatüzeléssel bizony fizikai munka is együttjár.

futeskorszerusitesgazvagyfafutes 1
FAAPRÍTÉK. A kisebb méretű fadarabokat hasznosító kazánok az úgynevezett aprítékkazánok. Ezek olyan, a fafeldolgozás során keletkező nagyobbacska faaprítékot képesek eltüzelni, amelyek mérete nem nagyobb 5-10 cm-nél. Előnye, hogy viszonylag jól automatizálható az apríték adagolása és tüzelése, a berendezés helyigénye azonban viszonylag nagy. Általában egy nagyszobányi helyiséget kell építeni a tüzelőanyag tárolására, amelyből szállító csiga segítésével egy automatikusan működő szerkezet szállítja a tüzelőanyagot a kazánba. A mérete miatt ez jellemzően nem háztartási berendezés, kezelése gyakorlatot, szaktudást és rendszeres kazántisztítást igényel, egy társasház számára már pénztárcabarát üzemeltetést tesz lehetővé.

PELLET. A még kisebb fadarabokból készített tüzelőanyag a pellet, gyakorlatilag a fűrészpor extrudált, tömörített, elégethető méretűre alakított formája. A zizire hasonlító apró darabok méretükből adódóan már alkalmasak arra is, hogy háztartási méretben is felhasználható legyen. Vannak olyan üvegajtóval ellátott kandalló kinézetű pelletkazánok, amelyek akár a nappali díszei is lehetnek, és egy távirányítóval kezelhetők. Ezek a kicsi tüzelőanyag-darabok forró levegővel begyújthatók, és égésük jól szabályozható, így könnyebben illeszthető egy lakás hőigényeihez. Nálunk nem nagyon terjed el, mert a jó minőségű pellet drága, világpiaci ára együtt mozog a földgáz árával, és minősége nehezen ellenőrizhető, ezért aki ebbe vág bele, számítson a kezdeti nehézségekre.

Most akkor fa vagy gáz?
E fontos kérdésről akkor tudunk jó döntést hozni, ha elsősorban magunkat és igényeinket ismerjük jól. A fatüzelés mindenkinek javasolt, aki szeret spórolni, van elég helye a tároláshoz, szeret időt tölteni kerti munkával, favágással, tüzeléssel. Ha valaki nem fanatikus e téren, akkor is mindenképpen javasolt kiegészítő fűtésként használni. Gázkazán mellett már száz-kétszázezer forintos kazánt is jól be tudunk illeszteni fűtési rendszerünkbe, de építhetünk a jól működő gázos fűtésünk mellett egy cserépkályhát is vagy vízteres kandallót, ami nyugalmasabb napokon vagy csendes téli estéken barátságos hangulatot teremtve fűti otthonunkat.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.