Nyílászárók szakszerű cseréje

Nyílászárók szakszerű cseréje

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Lakásunk, házunk nyílászárójának cseréje nem kis gondot jelent számunkra. Nem könnyű kérdés a mikor, milyet, kivel, hogyan, mennyiért, és a felfordulás sem mellékes, amivel egy ilyen csere együttjár. Annyit biztonsággal állíthatunk, hogy szakszerű, gondos beépítés nélkül mit sem ér a jó minőség, és hogy a legkorszerűbb nyílászárók közé tartoznak a háromrétegű üvegezéssel ellátott alumíniumborítású fa nyílászárók.

nyilaszarokszakszerucsereje 720


Lakásunk, házunk nyílászárójának cseréjét késő tavasszal, nyáron, illetve kora ősszel célszerű lebonyolítani, a téli nyílászáró cserét lehetőleg kerüljük el. Ekkor problémát okoznak a helyreállítási munkálatok, különös tekintettel a külső részekre. Nyílászáróink cseréjét igazítsuk a homlokzat hőszigetelésével egy időpontra, ekkor szépen elkészíthetők a beforduló részek, a bádogozás és a színezés is. Amúgy a homlokzati nyílászáró cseréje egy-két nap alatt, a belső nyílászárók cseréje pedig újabb egy-két nap alatt lebonyolítható.

nyilaszarokszakszerucsereje 2
Milyet válasszunk a széles kínálatból?
Nagyon sokféle nyílászáró létezik, van acél, alumínium, fa, műanyag valamint ezek bizonyos kombinációja. Alaposan gondoljuk át, hogy milyen nyílászárót választunk, mivel évtizedekre választunk, és az esztétika mellett fontos az ár is.
ACÉL VAGY ALUMÍNIUM nyílászárót lakásokba, családi házakba nemigen építenek be, mert nagy terhelhetőségük miatt drágábbak, és családi házba/lakásba fölösleges is ilyet beépíteni.
A FA nyílászáró, ha megfelelő üvegezéssel készül, kiváló választás. A fa természetes, környezetbarát, évezredek óta használják, hagyományos anyaga a házépítésnek, ezen belül a nyílászáróknak. ház külső megjelenésének meghatározó eleme lehet, belülről otthonosabbá, melegebbé teszi lakásunkat. A fa nyílászárók, sérülésük esetén javíthatók, kis részei is cserélhetők, pótolhatók. Számos olyan tulajdonsággal bírnak, amely alkalmassá teszi a fát nyílászáró szerkezetként történő alkalmazásra. Súlya, szilárdsága, hő- és hangszigetelő képessége, igen alacsony hőtágulása mind-mind mellette szól. Üvegezése lehet hagyományos kétrétegű hőszigetelő (Ug=2,7W/m2K), kétrétegu argon gázzal töltött (Ug=1,1W/m2K), háromrétegu argon gázzal töltött (akár Ug=0,5 W/m2K), utóbbi már jelentős hangszigetelő tulajdonságokkal is bír.
A MŰANYAG ablakok napjainkban a piacon a legolcsóbbak közé tartoznak, ez azonban nem jelent alacsony minőséget, pusztán anynyit, hogy nagymértékű tömeggyártása miatt olcsóbb az előállítása. S ha azt is figyelembe vesszük, hogy a fa ablakokkal szemben nem szorulnak folyamatos karbantartásra, az árkülönbség még nagyobbnak tűnhet. Bármilyen furcsa, de műanyag nyílászáró választása esetén is környezettudatosan döntünk, mert e termékek napjainkra már újrahasznosíthatóak. És jó hír, hogy a mai modern technológia mellett nem kell lemondani az otthonos, természetes hatásról sem, a fehér mellett ugyanis szinte minden színben kaphatóak, készülhetnek egy oldalon, illetve két oldalon színezetten, fahatásúan is.
A FA-ALU nyílászárók a fa és alumínium kombinációját jelentik. A külső oldalon az időjárás elleni védelmet az alumínium lemezborítás biztosítja, a belső oldalon megtartva a fa természetes szépségét, lehetővé téve otthonunk egyéni ízléssel kialakított esztétikus megjelenését. A belső oldalon az ablakgyártásra alkalmas fafajok szabadon válaszhatók. A külső szellőztetett alumínium burkolat megbízhatóan védi a fát a szél, az eső és az UV sugarak ellen, így a fa-alu nyílászárók ellenállnak az időjárás negatív hatásainak. A ráépített alumínium burkolat porszórt kivitelben, RAL színskála szerint vagy fautánzatú kivitelben is készíthető. Az alumíniumborítású fa nyílászárók háromrétegű üvegezéssel napjaink legkorszerűbb nyílászárói közé tartoznak, a burkolat alá építhető hőszigeteléssel alkalmassá válnak passzívházakhoz is.

Kivel végeztessük a cserét?
Ez a kérdés már sokkal nehezebben válaszolható meg. Mindenképpen kérjünk több cégtől ajánlatot, referenciákat (általában a honlapon megtalálhatók), ezek közül néhányat ténylegesen ellenőrizzünk is le. Igaz, hogy a nagyobb, ismertebb cégek valószínusíthetően jobb munkát végeznek, még inkább, ha ISO minősítéssel rendelkeznek, de vannak korrekten dolgozó kisvállalkozók is, akik szintén kiváló munkát adnak ki a kezükből. Az ablakcsere előtt feltétlenül kössünk írásbeli szerződést, aláírt szerződés nélkül semmiképpen ne dolgoztassunk! A szerződésbe mindent foglaljunk bele részletesen: munkakezdés, sittszállítás, helyreállítás, befejezés, ár, garancia.

nyilaszarokszakszerucsereje 1
Mire kell figyelnünk a beépítés során?
Homlokzati nyílászáróink cseréjénél több mindent is el lehet rontani. A felmérést szakemberrel végeztessük, beszéljük meg, hogy milyen toktoldó kerüljön beépítésre. Figyeljünk az ablak magassági méretére, mivel a hőszigeteléssel alul is és felül is be kell fordulnunk. Beépítésnél ügyeljünk az ablak/ajtó függőleges és vízszintes beépítésére: soha ne a falakhoz állítsuk a vízszintest vagy a függőlegest, mert a falak is lehetnek ferdék.
Ablakainkat rögzíthetjük rögzítő vasakkal (rögzítő fülekkel), illetve szerelő furatokon át is. Mind a rögzítő vasak, mind a szerelőfuratok a tok sarkától legfeljebb 200 mm-re, egymástól legfeljebb 600 mm-re helyezkedjenek el (ez a soroláshoz alkalmazott szerelési furatokra is vonatkozik). Rögzítés után a fennmaradó rést nyomjuk ki purhabbal, vagy helyezzünk el tömítő szalagot (utóbbit ablakunk/ ajtónk beépítése előtt kell elhelyezni).
Amennyiben az ablakcserét külső hőszigetelés is követi, beépítés előtt tudnunk kell, hogy milyen vastag hőszigetelés kerül házunk falára. Fontos szempont, hogy befordulásnál a hőszigetelés vastagságának nagyjából meg kell egyeznie a homlokzati síkra rakott hőszigetelés vastagságával! Figyelem: ne fogadjuk el a szokásos javaslatot, hogy „majd 2 centissel befordulunk…”, mert ez rossz megoldás, ilyenkor az ablak mellé toktoldót kell raknunk, hogy legyen, amihez csatlakozik a hőszigetelés. Falközépre épített ablaknál és 20–30 cm vastag hőszigetelés esetén (passzívház) a kialakuló ablakpárkány csúnyán széles lesz, ilyen esetben rakjuk az ablakunkat a falsíkhoz közelebb, csökkentve a túl széles ablakpárkányt.
Nagyon jó megoldás, ha a nyílászárót a hőszigeteléssel egy síkba rakjuk, ekkor azonban az ablak statikai megtartása érdekében acél tartókonzolok beépítésére van szükség. Különösen fontos ez túl széles hőszigetelésre rakott ablakpárkány esetén, mert például ablaktisztításnál gyakran be is állunk az ablakba. Figyeljünk arra is, hogy az alsó hőszigetelés vastagsága miatt az erre rakott bádogozás ne takarja el az ablak vízkivezető nyílásait.
Beépítési hiba lehet a púrhab megdagadása. Köztudomású, hogy a purhab a száradása során akár a kétszeresére is dagad, s ha ezzel nem számolunk, előfordulhat, hogy az ablaktokot a megszilárduló purhab „összenyomja”. Az eldeformálódás eredménye lehet a nyílászárók nehézkes zárása-nyitása, legvégső esetben károsodása is.
Műanyag nyílászáró esetén a beépítést követően a gyárilag rárakott védő fóliát 30 napon belül távolítsuk el, egyébként „ráég”, beépített nyílászáróinkat pedig a beépítés után, de még a kőműves munkák megkezdése előtt azonnal védjük fóliatakarással.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Fotókon a Ludovika Campus

Négy kategóriában, mintegy 700 pályamű született a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja fotópályázatán, amelyen a résztvevőknek a Ludovika Campus épületeit, az Orczy-kertet és az egyetemi életet kellett bemutatni. A legjobb pályázatokat ünnepélyes keretek között díjazta a zsűri, az NKE új oktatási épületében rendezett eseményen, amelyen magazinunk két fotósa is előkelő helyen végzett, Palkó György és Holló Hunor nyerte az Építészeti fotók kategóriáját. Négy kategóriában, mintegy 700 pályamű született a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja fotópályázatán, amelyen a résztvevőknek a Ludovika Campus épületeit, az Orczy-kertet és az egyetemi életet kellett bemutatni. A legjobb pályázatokat ünnepélyes keretek között díjazta a zsűri, az NKE új oktatási épületében rendezett eseményen, amelyen magazinunk két fotósa is előkelő helyen végzett, Palkó György és Holló Hunor nyerte az Építészeti fotók kategóriáját. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem megújuló Ludovika Campusát idén márciusban vehették birtokba az egyetemi polgárok. A városfejlesztés részeként újjászületett és 10 hektárral nagyobb lett Belső-Pest legnagyobb közparkja, a korábban nagyon rossz állapotban lévő Orczy-park is. Egy olyan, a lakosság által díjmentesen használható közpark jött létre, ahol a többi között sportpályák, játszótér, valamint egy pihenésre is szolgáló nagy zöldterület várja a lakosokat. A fotópályázatra négy kategóriában lehetett nevezni: épületfotókat, sorozatokat, valamint a hely szellemét és az egyetemi életet megörökítő alkotásokat lehetett beküldeni. A bíráló bizottság tagjai között volt a többi között Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, Prof. Dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Skardelli György építész is. Nyertes pályaművek: www.ludovikafotopalyazat.hu