Nyílászárók szakszerű cseréje

Nyílászárók szakszerű cseréje

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Lakásunk, házunk nyílászárójának cseréje nem kis gondot jelent számunkra. Nem könnyű kérdés a mikor, milyet, kivel, hogyan, mennyiért, és a felfordulás sem mellékes, amivel egy ilyen csere együttjár. Annyit biztonsággal állíthatunk, hogy szakszerű, gondos beépítés nélkül mit sem ér a jó minőség, és hogy a legkorszerűbb nyílászárók közé tartoznak a háromrétegű üvegezéssel ellátott alumíniumborítású fa nyílászárók.

nyilaszarokszakszerucsereje 720


Lakásunk, házunk nyílászárójának cseréjét késő tavasszal, nyáron, illetve kora ősszel célszerű lebonyolítani, a téli nyílászáró cserét lehetőleg kerüljük el. Ekkor problémát okoznak a helyreállítási munkálatok, különös tekintettel a külső részekre. Nyílászáróink cseréjét igazítsuk a homlokzat hőszigetelésével egy időpontra, ekkor szépen elkészíthetők a beforduló részek, a bádogozás és a színezés is. Amúgy a homlokzati nyílászáró cseréje egy-két nap alatt, a belső nyílászárók cseréje pedig újabb egy-két nap alatt lebonyolítható.

nyilaszarokszakszerucsereje 2
Milyet válasszunk a széles kínálatból?
Nagyon sokféle nyílászáró létezik, van acél, alumínium, fa, műanyag valamint ezek bizonyos kombinációja. Alaposan gondoljuk át, hogy milyen nyílászárót választunk, mivel évtizedekre választunk, és az esztétika mellett fontos az ár is.
ACÉL VAGY ALUMÍNIUM nyílászárót lakásokba, családi házakba nemigen építenek be, mert nagy terhelhetőségük miatt drágábbak, és családi házba/lakásba fölösleges is ilyet beépíteni.
A FA nyílászáró, ha megfelelő üvegezéssel készül, kiváló választás. A fa természetes, környezetbarát, évezredek óta használják, hagyományos anyaga a házépítésnek, ezen belül a nyílászáróknak. ház külső megjelenésének meghatározó eleme lehet, belülről otthonosabbá, melegebbé teszi lakásunkat. A fa nyílászárók, sérülésük esetén javíthatók, kis részei is cserélhetők, pótolhatók. Számos olyan tulajdonsággal bírnak, amely alkalmassá teszi a fát nyílászáró szerkezetként történő alkalmazásra. Súlya, szilárdsága, hő- és hangszigetelő képessége, igen alacsony hőtágulása mind-mind mellette szól. Üvegezése lehet hagyományos kétrétegű hőszigetelő (Ug=2,7W/m2K), kétrétegu argon gázzal töltött (Ug=1,1W/m2K), háromrétegu argon gázzal töltött (akár Ug=0,5 W/m2K), utóbbi már jelentős hangszigetelő tulajdonságokkal is bír.
A MŰANYAG ablakok napjainkban a piacon a legolcsóbbak közé tartoznak, ez azonban nem jelent alacsony minőséget, pusztán anynyit, hogy nagymértékű tömeggyártása miatt olcsóbb az előállítása. S ha azt is figyelembe vesszük, hogy a fa ablakokkal szemben nem szorulnak folyamatos karbantartásra, az árkülönbség még nagyobbnak tűnhet. Bármilyen furcsa, de műanyag nyílászáró választása esetén is környezettudatosan döntünk, mert e termékek napjainkra már újrahasznosíthatóak. És jó hír, hogy a mai modern technológia mellett nem kell lemondani az otthonos, természetes hatásról sem, a fehér mellett ugyanis szinte minden színben kaphatóak, készülhetnek egy oldalon, illetve két oldalon színezetten, fahatásúan is.
A FA-ALU nyílászárók a fa és alumínium kombinációját jelentik. A külső oldalon az időjárás elleni védelmet az alumínium lemezborítás biztosítja, a belső oldalon megtartva a fa természetes szépségét, lehetővé téve otthonunk egyéni ízléssel kialakított esztétikus megjelenését. A belső oldalon az ablakgyártásra alkalmas fafajok szabadon válaszhatók. A külső szellőztetett alumínium burkolat megbízhatóan védi a fát a szél, az eső és az UV sugarak ellen, így a fa-alu nyílászárók ellenállnak az időjárás negatív hatásainak. A ráépített alumínium burkolat porszórt kivitelben, RAL színskála szerint vagy fautánzatú kivitelben is készíthető. Az alumíniumborítású fa nyílászárók háromrétegű üvegezéssel napjaink legkorszerűbb nyílászárói közé tartoznak, a burkolat alá építhető hőszigeteléssel alkalmassá válnak passzívházakhoz is.

Kivel végeztessük a cserét?
Ez a kérdés már sokkal nehezebben válaszolható meg. Mindenképpen kérjünk több cégtől ajánlatot, referenciákat (általában a honlapon megtalálhatók), ezek közül néhányat ténylegesen ellenőrizzünk is le. Igaz, hogy a nagyobb, ismertebb cégek valószínusíthetően jobb munkát végeznek, még inkább, ha ISO minősítéssel rendelkeznek, de vannak korrekten dolgozó kisvállalkozók is, akik szintén kiváló munkát adnak ki a kezükből. Az ablakcsere előtt feltétlenül kössünk írásbeli szerződést, aláírt szerződés nélkül semmiképpen ne dolgoztassunk! A szerződésbe mindent foglaljunk bele részletesen: munkakezdés, sittszállítás, helyreállítás, befejezés, ár, garancia.

nyilaszarokszakszerucsereje 1
Mire kell figyelnünk a beépítés során?
Homlokzati nyílászáróink cseréjénél több mindent is el lehet rontani. A felmérést szakemberrel végeztessük, beszéljük meg, hogy milyen toktoldó kerüljön beépítésre. Figyeljünk az ablak magassági méretére, mivel a hőszigeteléssel alul is és felül is be kell fordulnunk. Beépítésnél ügyeljünk az ablak/ajtó függőleges és vízszintes beépítésére: soha ne a falakhoz állítsuk a vízszintest vagy a függőlegest, mert a falak is lehetnek ferdék.
Ablakainkat rögzíthetjük rögzítő vasakkal (rögzítő fülekkel), illetve szerelő furatokon át is. Mind a rögzítő vasak, mind a szerelőfuratok a tok sarkától legfeljebb 200 mm-re, egymástól legfeljebb 600 mm-re helyezkedjenek el (ez a soroláshoz alkalmazott szerelési furatokra is vonatkozik). Rögzítés után a fennmaradó rést nyomjuk ki purhabbal, vagy helyezzünk el tömítő szalagot (utóbbit ablakunk/ ajtónk beépítése előtt kell elhelyezni).
Amennyiben az ablakcserét külső hőszigetelés is követi, beépítés előtt tudnunk kell, hogy milyen vastag hőszigetelés kerül házunk falára. Fontos szempont, hogy befordulásnál a hőszigetelés vastagságának nagyjából meg kell egyeznie a homlokzati síkra rakott hőszigetelés vastagságával! Figyelem: ne fogadjuk el a szokásos javaslatot, hogy „majd 2 centissel befordulunk…”, mert ez rossz megoldás, ilyenkor az ablak mellé toktoldót kell raknunk, hogy legyen, amihez csatlakozik a hőszigetelés. Falközépre épített ablaknál és 20–30 cm vastag hőszigetelés esetén (passzívház) a kialakuló ablakpárkány csúnyán széles lesz, ilyen esetben rakjuk az ablakunkat a falsíkhoz közelebb, csökkentve a túl széles ablakpárkányt.
Nagyon jó megoldás, ha a nyílászárót a hőszigeteléssel egy síkba rakjuk, ekkor azonban az ablak statikai megtartása érdekében acél tartókonzolok beépítésére van szükség. Különösen fontos ez túl széles hőszigetelésre rakott ablakpárkány esetén, mert például ablaktisztításnál gyakran be is állunk az ablakba. Figyeljünk arra is, hogy az alsó hőszigetelés vastagsága miatt az erre rakott bádogozás ne takarja el az ablak vízkivezető nyílásait.
Beépítési hiba lehet a púrhab megdagadása. Köztudomású, hogy a purhab a száradása során akár a kétszeresére is dagad, s ha ezzel nem számolunk, előfordulhat, hogy az ablaktokot a megszilárduló purhab „összenyomja”. Az eldeformálódás eredménye lehet a nyílászárók nehézkes zárása-nyitása, legvégső esetben károsodása is.
Műanyag nyílászáró esetén a beépítést követően a gyárilag rárakott védő fóliát 30 napon belül távolítsuk el, egyébként „ráég”, beépített nyílászáróinkat pedig a beépítés után, de még a kőműves munkák megkezdése előtt azonnal védjük fóliatakarással.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.