Hogyan védekezzünk hatásosan a nap ellen?

Hogyan védekezzünk hatásosan a nap ellen?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A rohamosan közelgő tűző nyári napsugarak és erős UV sugárzás ellen lakásban, teraszon, erkélyen és kertben is védekeznünk kell, hogy elviselhetők legyenek a tartósan 30 ˚C fok fölötti napok, hogy megvédjük bútorainkat a kifakulástól, szobanövényeinket a megsüléstől, nem mellékesen talán csökkentsük a külső zajokat is, kizárva egyúttal port és rovarokat is.

hogyanvedekezzunkanapellen 720


Az épületek nyílászáróin, üvegfelületein át érkező hőenergia és fény szabályozására a külső, mozgatható árnyékolók a leghatásosabbak. Hatásfokát tekintve a kívül elhelyezett hőpajzs magasabb fokú védelmet nyújt, mint a belül felszerelt árnyékolók bármelyike, hiszen a hősugarak 70-80 százalékát még az ablak vagy a teraszajtó előtt visszaverve vagy elnyelve csökkentik a lakásba jutó meleget, amit a nyílászárók még tovább redukálhatnak.

Ablakok, ajtók védelme
REDŐNYÖK. Az ajtók, ablakok elé szerelhető árnyékolók közül a redőnyök a leghatásosabbak, modern és régi házak homlokzatához egyaránt harmonikusan illeszkednek. Kaphatók időjárásálló, UV-stabilizált, kettős faluk között keményhabbal töltött színes műanyag redőnyök, ám a legprofibb, leghosszabb életű gyártmányok alumíniumból készülnek, megbízhatóan védenek a meleg, a hideg, a szél, a csapadék és a zaj ellen, biztonsági szerelvényekkel kiegészítve még a betörőktől is. A leeresztett roló zárt felületét egyes gyártmányoknál világító, illetve szellőző réssel ellátott sávok teszik némileg fényáteresztővé, ami nyáron a természetes szellőzést is szolgálja. E funkció azonban csak felfüggesztett állapotban teljesül, az egészen leeresztett, szorosan egymás élére fekvő lécidomoknál a szellőzőnyílások fedésbe kerülnek. A szigetelőanyaggal töltött lécezetű alumínium redőnyöknek kiváló a hőszigetelésük, működésük csendes és precíziós, amit a kefés szigetelésű vezetősínek és a gumi- vagy kefeszegélyes zárósínek garantálnak. A lécek speciális bevonatának változatos színskálája jó lehetőséget ad az új épületek színharmóniájának megteremtésére. A rolókat 10 kilogrammig hevederrel, 30 kilogramm önsúlyig karos hajtással, e felett elektromos hajtással lehet működtetni. A felcsévélt redőny védőtokban helyezkedik el, ha a védőtokot még az építkezés alatt beépíttetjük, lehetőség van rejtett, az épület homlokzatával együtt vakolt redőnyszekrény kialakítására.
ZSALUK. A hangulatos külső árnyékolók a redőnynél természetesebb hatású szerkezetek, ám kevesebb állítási lehetőségünk van, ugyanis az üvegablakon kívül elhelyezett zsalus ablak vagy csukva van, és akkor sötétít, vagy nyitva van, akkor pedig nem árnyékol. A zsalulamellák egyes típusokon elfordíthatók, ám ezek vízszintesre állítva is belelógnak a képbe, így a teljesen felhúzható redőnnyel szemben valamelyest zavarják a kilátást.
TERMOFÜGGÖNY, TERMOAJTÓ. A korábban csak hűtőipari létesítményekben alkalmazott termofüggönyök előnyeit mára már lakásokban, családi házakban is felismerik. A valaha divatos, ajtók előtt lobogó, színes, giccses szalagok leginkább csak a legyek, szúnyogok ellen volt hatásos, a termofüggönyök szalagjai azonban ezeknél jóval vastagabb, lágy tapintású műanyagból készülnek, így egy könnyed mozdulattal elhajthatók az ajtó elől, majd elengedve azonnal visszaállnak az alaphelyzetbe. A termofüggönyök jótékony hatásának köszönhetően otthonlétünk alatt nyáron is folyamatosan nyitva hagyhatjuk az erkély vagy terasz ajtaját.
ZSALUZIA. A nagy üvegfelületek védelmére használt zsaluzia lényegében egy külső reluxa, amely azzal, hogy kívülről takarja az üvegfelületeket, akár nyolc fokkal is képes csökkenteni a belső hőmérsékletet. Működési elve azonos a reluxáéval, de beltéri társánál masszívabb, az időjárás viszontagságainak ellenálló. A redőnnyel szemben előnye, hogy domború, kétoldalt peremezett, ˚C formájú széles lamellái (65 mm vagy 80 mm) tetszőleges szögbe forgatva kirekesztik a vakító napfényt, de a szórt fényt és a friss levegőt beengedik. Nincs bezártság érzése az embernek, lehetőség van a természetes, folyamatos légcserére. A külső kíváncsi tekinteteket kizárja, de belülről kitekintést enged a lamella résein keresztül.
A legjobbak lakkozott alumínium lamellákkal készülnek, amelyek oldalvezetését feszítőszálak vagy alumínium vezetősín biztosítja. A vezetősínben lágy műanyag betétek csökkentik a működéskor, szélfújáskor keletkező zajokat. A másik megoldás, amikor 4 mm átmérőjű, messziről szinte észrevehetetlen műanyag bevonatú horganyzott acéldrótkötél tartja az alumínium lamellákat a kívánt síkban. Kézi működtetéskor az épület falán vagy a nyílászáró tokján átvezetett kardáncsuklós forgatókarral lehet leereszteni, forgatni a zsaluzia lamelláit. Motoros működtetéssel a zsaluzia egyetlen gombnyomással zajtalanul és kíméletesen mozgatható. Az automatika működtethető időprogram kapcsolóval, intelligens otthonokban pedig fény-, szél-, hőmérséklet- és nedvességérzékelővel is.


hogyanvedekezzunkanapellen 1
Teraszok, erkélyek védelme
NAPELLENZŐK. A napellenzők a zsalukkal és a redőnyökkel ellentétben nemcsak a nyílászárók felületének leárnyékolására szolgálnak, hanem az ezek előtti terek árnyékolása is megoldható velük. A könyökkaros napellenzők a családi házak teraszainak, előtereinek, erkélyek, verandák ideális árnyékolói. Hátrányuk, hogy minél nagyobb felületű a napellenző, szél esetén annál nagyobb a veszélye megrongálódásuknak. Célszerű erős ponyvát és mindenképpen UV álló megoldást választani, ezen felül a tef lonos felületkezelés fokozza nedvességtaszító hatásukat, gátolja a szennyeződések megtapadását.
NAPVITORLÁK. Jellegzetes formaviláguk és sokoldalúságuk az árnyékolók élvonalába emelte a napvitorlákat, amelyek valóban utánozhatatlan karaktert adnak terasznak, kertnek, bárhol is tűnjenek fel. Előnyük, hogy a könnyű textíliát a napsugarak beesési szögének megfelelően állíthatjuk be, így kellemesen hűs környezetet teremthetünk. Napvitorlával ráadásul olyan területeket is képesek vagyunk árnyékolni, amit semmi mással. Kifeszítésük egyszerű: az épületek oldalához rögzített két, jól tájolt akasztóhorog szükséges, az árnyékoló vászon másik két sarkát pedig a fémoszlopokhoz gumi kötelekkel lehet kifeszíteni. Erős szélben leeresztve vagy felcsévélve, végüket a talajhoz rögzítve kell védeni.
NAPHÁLÓ. Ideális kültéri árnyékoló, amely úgy véd a túlzott napfénytől, hogy a lyukacsos textílián keresztül természetes megvilágítást ad, szellőztet és kapcsolatot biztosít a környezettel. A poliészterszál erősítésű vászon rendkívül ellenálló a széllel és a használat során fellépő feszítéssel szemben. -30 és + 70 Celsius fok közötti hőmérsékleten alakváltozás nélkül alkalmazható. A háló, mérettől függően, különböző átmérőjű rolettahengerre tekeredik fel. A rolettahengert a legegyszerűbb és legolcsóbb változatot kivéve (ami csupasz) alumínium védőtok burkolja. Hogy a textilt a szél ne csapkodja, oldalt acélkötéllel vezetik meg, vagy alumínium vezetősínben futtatják. A nyílászáró elé felszerelt napháló a napsugárzás energiájának 97 százalékát elnyeli, illetve visszaveri, kizárva az üvegházhatást. Ennek eredményeként a helyiség klímaberendezésének használata korlátozható, akár ki is kapcsolható, egy lépést téve az energiatakarékosság felé.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Fotókon a Ludovika Campus

Négy kategóriában, mintegy 700 pályamű született a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja fotópályázatán, amelyen a résztvevőknek a Ludovika Campus épületeit, az Orczy-kertet és az egyetemi életet kellett bemutatni. A legjobb pályázatokat ünnepélyes keretek között díjazta a zsűri, az NKE új oktatási épületében rendezett eseményen, amelyen magazinunk két fotósa is előkelő helyen végzett, Palkó György és Holló Hunor nyerte az Építészeti fotók kategóriáját. Négy kategóriában, mintegy 700 pályamű született a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja fotópályázatán, amelyen a résztvevőknek a Ludovika Campus épületeit, az Orczy-kertet és az egyetemi életet kellett bemutatni. A legjobb pályázatokat ünnepélyes keretek között díjazta a zsűri, az NKE új oktatási épületében rendezett eseményen, amelyen magazinunk két fotósa is előkelő helyen végzett, Palkó György és Holló Hunor nyerte az Építészeti fotók kategóriáját. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem megújuló Ludovika Campusát idén márciusban vehették birtokba az egyetemi polgárok. A városfejlesztés részeként újjászületett és 10 hektárral nagyobb lett Belső-Pest legnagyobb közparkja, a korábban nagyon rossz állapotban lévő Orczy-park is. Egy olyan, a lakosság által díjmentesen használható közpark jött létre, ahol a többi között sportpályák, játszótér, valamint egy pihenésre is szolgáló nagy zöldterület várja a lakosokat. A fotópályázatra négy kategóriában lehetett nevezni: épületfotókat, sorozatokat, valamint a hely szellemét és az egyetemi életet megörökítő alkotásokat lehetett beküldeni. A bíráló bizottság tagjai között volt a többi között Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, Prof. Dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Skardelli György építész is. Nyertes pályaművek: www.ludovikafotopalyazat.hu