Hogyan védekezzünk hatásosan a nap ellen?

Hogyan védekezzünk hatásosan a nap ellen?

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A rohamosan közelgő tűző nyári napsugarak és erős UV sugárzás ellen lakásban, teraszon, erkélyen és kertben is védekeznünk kell, hogy elviselhetők legyenek a tartósan 30 ˚C fok fölötti napok, hogy megvédjük bútorainkat a kifakulástól, szobanövényeinket a megsüléstől, nem mellékesen talán csökkentsük a külső zajokat is, kizárva egyúttal port és rovarokat is.

hogyanvedekezzunkanapellen 720


Az épületek nyílászáróin, üvegfelületein át érkező hőenergia és fény szabályozására a külső, mozgatható árnyékolók a leghatásosabbak. Hatásfokát tekintve a kívül elhelyezett hőpajzs magasabb fokú védelmet nyújt, mint a belül felszerelt árnyékolók bármelyike, hiszen a hősugarak 70-80 százalékát még az ablak vagy a teraszajtó előtt visszaverve vagy elnyelve csökkentik a lakásba jutó meleget, amit a nyílászárók még tovább redukálhatnak.

Ablakok, ajtók védelme
REDŐNYÖK. Az ajtók, ablakok elé szerelhető árnyékolók közül a redőnyök a leghatásosabbak, modern és régi házak homlokzatához egyaránt harmonikusan illeszkednek. Kaphatók időjárásálló, UV-stabilizált, kettős faluk között keményhabbal töltött színes műanyag redőnyök, ám a legprofibb, leghosszabb életű gyártmányok alumíniumból készülnek, megbízhatóan védenek a meleg, a hideg, a szél, a csapadék és a zaj ellen, biztonsági szerelvényekkel kiegészítve még a betörőktől is. A leeresztett roló zárt felületét egyes gyártmányoknál világító, illetve szellőző réssel ellátott sávok teszik némileg fényáteresztővé, ami nyáron a természetes szellőzést is szolgálja. E funkció azonban csak felfüggesztett állapotban teljesül, az egészen leeresztett, szorosan egymás élére fekvő lécidomoknál a szellőzőnyílások fedésbe kerülnek. A szigetelőanyaggal töltött lécezetű alumínium redőnyöknek kiváló a hőszigetelésük, működésük csendes és precíziós, amit a kefés szigetelésű vezetősínek és a gumi- vagy kefeszegélyes zárósínek garantálnak. A lécek speciális bevonatának változatos színskálája jó lehetőséget ad az új épületek színharmóniájának megteremtésére. A rolókat 10 kilogrammig hevederrel, 30 kilogramm önsúlyig karos hajtással, e felett elektromos hajtással lehet működtetni. A felcsévélt redőny védőtokban helyezkedik el, ha a védőtokot még az építkezés alatt beépíttetjük, lehetőség van rejtett, az épület homlokzatával együtt vakolt redőnyszekrény kialakítására.
ZSALUK. A hangulatos külső árnyékolók a redőnynél természetesebb hatású szerkezetek, ám kevesebb állítási lehetőségünk van, ugyanis az üvegablakon kívül elhelyezett zsalus ablak vagy csukva van, és akkor sötétít, vagy nyitva van, akkor pedig nem árnyékol. A zsalulamellák egyes típusokon elfordíthatók, ám ezek vízszintesre állítva is belelógnak a képbe, így a teljesen felhúzható redőnnyel szemben valamelyest zavarják a kilátást.
TERMOFÜGGÖNY, TERMOAJTÓ. A korábban csak hűtőipari létesítményekben alkalmazott termofüggönyök előnyeit mára már lakásokban, családi házakban is felismerik. A valaha divatos, ajtók előtt lobogó, színes, giccses szalagok leginkább csak a legyek, szúnyogok ellen volt hatásos, a termofüggönyök szalagjai azonban ezeknél jóval vastagabb, lágy tapintású műanyagból készülnek, így egy könnyed mozdulattal elhajthatók az ajtó elől, majd elengedve azonnal visszaállnak az alaphelyzetbe. A termofüggönyök jótékony hatásának köszönhetően otthonlétünk alatt nyáron is folyamatosan nyitva hagyhatjuk az erkély vagy terasz ajtaját.
ZSALUZIA. A nagy üvegfelületek védelmére használt zsaluzia lényegében egy külső reluxa, amely azzal, hogy kívülről takarja az üvegfelületeket, akár nyolc fokkal is képes csökkenteni a belső hőmérsékletet. Működési elve azonos a reluxáéval, de beltéri társánál masszívabb, az időjárás viszontagságainak ellenálló. A redőnnyel szemben előnye, hogy domború, kétoldalt peremezett, ˚C formájú széles lamellái (65 mm vagy 80 mm) tetszőleges szögbe forgatva kirekesztik a vakító napfényt, de a szórt fényt és a friss levegőt beengedik. Nincs bezártság érzése az embernek, lehetőség van a természetes, folyamatos légcserére. A külső kíváncsi tekinteteket kizárja, de belülről kitekintést enged a lamella résein keresztül.
A legjobbak lakkozott alumínium lamellákkal készülnek, amelyek oldalvezetését feszítőszálak vagy alumínium vezetősín biztosítja. A vezetősínben lágy műanyag betétek csökkentik a működéskor, szélfújáskor keletkező zajokat. A másik megoldás, amikor 4 mm átmérőjű, messziről szinte észrevehetetlen műanyag bevonatú horganyzott acéldrótkötél tartja az alumínium lamellákat a kívánt síkban. Kézi működtetéskor az épület falán vagy a nyílászáró tokján átvezetett kardáncsuklós forgatókarral lehet leereszteni, forgatni a zsaluzia lamelláit. Motoros működtetéssel a zsaluzia egyetlen gombnyomással zajtalanul és kíméletesen mozgatható. Az automatika működtethető időprogram kapcsolóval, intelligens otthonokban pedig fény-, szél-, hőmérséklet- és nedvességérzékelővel is.


hogyanvedekezzunkanapellen 1
Teraszok, erkélyek védelme
NAPELLENZŐK. A napellenzők a zsalukkal és a redőnyökkel ellentétben nemcsak a nyílászárók felületének leárnyékolására szolgálnak, hanem az ezek előtti terek árnyékolása is megoldható velük. A könyökkaros napellenzők a családi házak teraszainak, előtereinek, erkélyek, verandák ideális árnyékolói. Hátrányuk, hogy minél nagyobb felületű a napellenző, szél esetén annál nagyobb a veszélye megrongálódásuknak. Célszerű erős ponyvát és mindenképpen UV álló megoldást választani, ezen felül a tef lonos felületkezelés fokozza nedvességtaszító hatásukat, gátolja a szennyeződések megtapadását.
NAPVITORLÁK. Jellegzetes formaviláguk és sokoldalúságuk az árnyékolók élvonalába emelte a napvitorlákat, amelyek valóban utánozhatatlan karaktert adnak terasznak, kertnek, bárhol is tűnjenek fel. Előnyük, hogy a könnyű textíliát a napsugarak beesési szögének megfelelően állíthatjuk be, így kellemesen hűs környezetet teremthetünk. Napvitorlával ráadásul olyan területeket is képesek vagyunk árnyékolni, amit semmi mással. Kifeszítésük egyszerű: az épületek oldalához rögzített két, jól tájolt akasztóhorog szükséges, az árnyékoló vászon másik két sarkát pedig a fémoszlopokhoz gumi kötelekkel lehet kifeszíteni. Erős szélben leeresztve vagy felcsévélve, végüket a talajhoz rögzítve kell védeni.
NAPHÁLÓ. Ideális kültéri árnyékoló, amely úgy véd a túlzott napfénytől, hogy a lyukacsos textílián keresztül természetes megvilágítást ad, szellőztet és kapcsolatot biztosít a környezettel. A poliészterszál erősítésű vászon rendkívül ellenálló a széllel és a használat során fellépő feszítéssel szemben. -30 és + 70 Celsius fok közötti hőmérsékleten alakváltozás nélkül alkalmazható. A háló, mérettől függően, különböző átmérőjű rolettahengerre tekeredik fel. A rolettahengert a legegyszerűbb és legolcsóbb változatot kivéve (ami csupasz) alumínium védőtok burkolja. Hogy a textilt a szél ne csapkodja, oldalt acélkötéllel vezetik meg, vagy alumínium vezetősínben futtatják. A nyílászáró elé felszerelt napháló a napsugárzás energiájának 97 százalékát elnyeli, illetve visszaveri, kizárva az üvegházhatást. Ennek eredményeként a helyiség klímaberendezésének használata korlátozható, akár ki is kapcsolható, egy lépést téve az energiatakarékosság felé.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.