Szigeteljünk hibátlanul!

Szigeteljünk hibátlanul!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Házunk építésekor sok kihívással kell szembenéznünk. Milyen tégla legyen, honnan szerezzük be a tető anyagát, cserép is kell, milyen legyen a burkolat, ki legyen a vállalkozó és így tovább. Ezek között talán kisebb problémának tűnik a víz- és hőszigetelés, de vigyázat, ha nem figyelünk, beázhat a házunk alulról is, felülről is, penészesedhetnek a falak… Lássuk, melyek a legfontosabb tudnivalók!

szigeteljunkhibatlanul 720


Miből erednek a vízszigetelési gondok?
A rossz vízszigetelésnek leginkább két fő oka van, egyrészt, hogy mindenféle jelöletlen, beazonosíthatatlan, nem megfelelő minőségű szigetelő lemezt választunk, és azokat rossz helyre építjük be (így legalább kevés pénzbe kerülnek), másrészt nem szakvállalkozóval, szakmunkásokkal végeztetjük el a munkát. Ezekkel a lépésekkel szinte borítékolható, hogy házunk alulról és felülről is beázik, de legalább is nedvesedni fog.
Víz ellen két fő helyen kell védekeznünk, alulról (pince és alapszigetelések) és felülről (terasz és lapos tetőszigetelések). A pincei szigetelésünknek talajpára, talajnedvesség vagy talajvíznyomásnak kell ellenállnia. A szigetelő anyagok is többfélék lehetnek, úgymint bitumenes lemezek, PVC lemezek, gumilemez szigetelések, kenhető szigetelések és más, ritkábban használt anyagok.
A bitumenes nehézlemez szigetelés használata esetén három főbb tulajdonságra figyeljünk, amelyek meghatározzák, hogy hová építhetőek be e lemezek. Első a bitumentartalom, amelyet a lemezen jelölnek, ez általában 2-6,7 kg/m2 között van (utóbbi már hídszigetelő). Ne keverjük össze a lemez vastagságával, amely általában 2,5-5,5 mm vastagság között változik, de vannak olyan bitumenes szigetelő lemezek, amelyeket kg/m2 egységben adnak meg (3 kg/2,6 mm, 4 kg/3,2 mm, 5 kg/4,0 mm).
A második tulajdonság a hordozóréteg, azaz a lemezek „váza”, amelyre rádolgozzák a bitumenkeveréket. A hordozóréteg meghatározza a bitumenes szigetelőlemez mechanikai tulajdonságait, a szakadási nyúlást és a szakítószilárdságot, vagyis hogy a szigetelő lemez milyen könnyen szakad el. A hordozóréteg lehet korhadóbetétes, üvegfátyol (vékony üvegszálak rendezetlen halmaza), üvegszövet (nagy terhelési igénybevételnek kitett vízszigetelő lemezek hordozóanyaga), poliészter (a poliészter szerkezete szerint többféle lehet, szőtt, végtelenített stb.).
Végül nem mellékes a bitumen minősége sem, ismertek az oxid fúvatott és a modifikált bitumenes lemezek. A modifikáció azt jelenti, hogy a bitumen tulajdonságait hozzáadott anyagokkal módosítják, hogy a lemez akár mínusz 15–30 fokos hidegben is rugalmas és használható maradjon, valamint akár plusz 135–155 fokon kezdjen csak olvadni. Az oxidált bitumenes lemezek alkalmazása visszaszorulóban van, mert a követelményeknek egyre kevésbé felelnek meg. Az APP (attaktikus polipropilén) modifikációjú bitumenes szigetelő lemez rugalmas, könnyen bedolgozható, jó öregedésálló, télen-nyáron kiválóan lehet vele szigetelni. Az SBS (stirol-butadén-stirol) modifikációjú bitumenes szigetelő lemez jóval lágyabb, elasztikusabb, öregedésállósága kiváló, téli szigetelési munkák esetén is jól beépíthető.

szigeteljunkhibatlanul 1


Aerogél hőszigetelő paplan Megszilárdult füstnek is nevezik kis sűrűsége, kékes árnyalata miatt az új hőszigetelőt, amely flexibilis üvegszál térhálóba ágyazott aerogél (λ=0,013 W/mK).


Melyik bitumenes lemez hol használható?
Nézzük meg a beépítési módokat, hogy melyik bitumenes lemezt házunk mely részében tudjuk felhasználni.
A szigetelendő felületnek, legyen az akár pince, akár tető, akár oldalfal por- és repedésmentes, száraz, megfelelő keménységű és elmozdulás ellen biztosítottnak kell lennie. A felületeket lássuk el a szigetelés előtt „kellősítéssel”, ez a bitumenmáz, ami tapadó hidat képez a felület és a bitumenes lemez között. A szigetelő lemezeket gázpalackos lánghegesztéssel ragasszuk a felülethez és egymáshoz, ügyelve a megfelelő hegesztőláng-használatra, a kifolyatási-elkenési szabályok betartására, lemezátfedésre, hajlaterősítések beépítésére. A pincefalra kerülő külső szigetelésünket lehetőleg mindig vezessük a lábazat fölé.
Pince és alap szigetelésekor a talajnedvesség elleni szigetelés alá legalább 6 cm vastagságú C.12 aljzatbetont kell készíteni. Pinceszigetelésnél mindig két rétegben szigeteljünk, az oxidált bitumenes lemezek talajnedvesség és talajpára elleni szigetelések esetén elválasztó rétegként felhasználhatók, de a másik réteg mindig poliészter erősítésű modifikált bitumenes lemez legyen.
A talajvíznyomás elleni szigetelés aljzatát legalább 10 cm vastag C.16 minőségű vasalt aljzatbetonból készítsük, oxidbitumenes lemezt tilos alkalmazni. Talajvíznyomás esetén a szigetelést mindig terveztessük meg, ne bízzuk a kivitelezőre.
Az elkészült szigetelésünket azonnal védjük meg. A szigetelő szakcégek erre általában pe fóliát javasolnak, ez azonban – ha a szigetelésünkre kerül a beton réteg – nem védi meg a betonozás közben „bele taposódó” kavicsszemektől. E célra használjunk inkább nagy tömörségű polietilénből készült szigetelésvédő lemezeket (pl. Dörken DELTA, guttabeta star).
A lapostető szigetelése nagyban eltér a pince/alap szigetelésektől, itt APP modifikált bitumenes lemezek ajánlottak, a záró lemez pedig palazúzalékos fedéllemez legyen. Ügyeljünk a lapostető lejtésének megfelelő 2-2,5% hajlásszög megtartására is.

szigeteljunkhibatlanul 2


VIP hőszigetelő panel A Vacuum Insulation Panel egy légtömör külső „köpeny” belsejében evakuálás útján hoz létre léghiányos állapotot, azaz vákuumot (λ= 0,005 W/mK).


Hőszigetelés és/vagy hangszigetelés
Minden anyagnak más és más a hővezetési tényezője (λ), hőszigetelés esetén ezért minél kisebb ez a szám, annál jobb az anyag hőszigetelő képessége. Mielőtt azonban rátérünk az egyes anyagfajtákra, lássunk néhány fontos tudnivalót. Amelyik anyag alkalmas hangszigetelésre, az megfelel hőszigetelésre is, csak nem érdemes használni, mert drágább. A hőszigetelő anyagok egy része viszont nem felel meg hangszigetelésre. Hőszigetelési munkáknál lényeges, hogy rendszerben gondolkodjunk! A gyártók csak rendszeranyagok használata esetén vállalnak garanciát, ezért minden esetben kísérjük figyelemmel a kivitelezőt, hogy ugyanannak a gyártónak a rendszerelemeivel végzi-e a munkát. A vastagságra nézve nehéz javaslatot tenni, mert ez függvénye falszerkezetünk vastagságának, anyagának. Itt vegyük figyelembe a 2018-tól bevezetendő új energetikai értékeket, ami a falak hőátbocsátási tényezőjét U=0,24 W/m2K értékben határozza meg. Ne hagyjuk, hogy a rosszul értelmezett spórolás miatt nem megfelelő vastagságú hőszigetelés kerüljön házunkra, mert sokszorosát fizetjük meg az évek alatt a fűtési számlában.
A mai világban már számtalan hőszigetelő anyag közül választhatunk. A leggyakrabban használtak a polisztirol hőszigetelő lemezek („Hungarocell” vagy „Nikecell” (EPS, XPS, GRAFFIT), amelyek hővezetési tényezője 0,030 – 0,040 W/mK között van, ezzel a legjobb szigetelőanyagok egyike. Gyakran használt anyag az ásványi szálas hőszigetelő lemez – ásványgyapot, az üvegszálas hőszigetelő lemez – az üveggyapot, végül a fagyapot lemez, utóbbiak azonban homlokzatszigetelésre nem ajánlottak. Az ásványi szálas hőszigetelő lemezekből létezik táblás és lamellás, utóbbit teljes felületen ragasztani kell, de mechanikai rögzítése nem szükséges. Az XPS lemezeket (Extrudált Polisztirol) többnyire pince és lábazatszigetelésre használják, mert nem vagy csak nagyon kis mértékben vesznek fel nedvességet. A grafitos EPS tábláknak minimum 20 százalékkal jobb, azaz kisebb a hővezetési értéke a hagyományos EPS lapokhoz képest.
A Purhab hőszigetelés két folyékony halmazállapotú komponens, amit egy beállított keverési arány alapján mobil, magasnyomású berendezéssel az adott helyszínen visznek fel a szigetelendő területre. Szóráskor egy habréteg keletkezik, amelynek jellemző tulajdonsága a kötés- és hézagmentességen túl egy finom hálós, zárt cellás réteg, amely percek alatt kikeményedik (λ =0,021 W/mK).
A PIR hőszigetelések kémiai úton előállított zártcellás habok. Alapanyaguk a poliol és az izocianát. Az izocianát mennyiségétől függ, hogy PUR vagy PIR hab keletkezik. Kiemelkedő energiahatékonyságú (λ=0,022 W/mK), alacsony hővezetési tényezőjével az egyik legjobb hőszigeteléső anyag a piacon.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Fotókon a Ludovika Campus

Négy kategóriában, mintegy 700 pályamű született a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja fotópályázatán, amelyen a résztvevőknek a Ludovika Campus épületeit, az Orczy-kertet és az egyetemi életet kellett bemutatni. A legjobb pályázatokat ünnepélyes keretek között díjazta a zsűri, az NKE új oktatási épületében rendezett eseményen, amelyen magazinunk két fotósa is előkelő helyen végzett, Palkó György és Holló Hunor nyerte az Építészeti fotók kategóriáját. Négy kategóriában, mintegy 700 pályamű született a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja fotópályázatán, amelyen a résztvevőknek a Ludovika Campus épületeit, az Orczy-kertet és az egyetemi életet kellett bemutatni. A legjobb pályázatokat ünnepélyes keretek között díjazta a zsűri, az NKE új oktatási épületében rendezett eseményen, amelyen magazinunk két fotósa is előkelő helyen végzett, Palkó György és Holló Hunor nyerte az Építészeti fotók kategóriáját. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem megújuló Ludovika Campusát idén márciusban vehették birtokba az egyetemi polgárok. A városfejlesztés részeként újjászületett és 10 hektárral nagyobb lett Belső-Pest legnagyobb közparkja, a korábban nagyon rossz állapotban lévő Orczy-park is. Egy olyan, a lakosság által díjmentesen használható közpark jött létre, ahol a többi között sportpályák, játszótér, valamint egy pihenésre is szolgáló nagy zöldterület várja a lakosokat. A fotópályázatra négy kategóriában lehetett nevezni: épületfotókat, sorozatokat, valamint a hely szellemét és az egyetemi életet megörökítő alkotásokat lehetett beküldeni. A bíráló bizottság tagjai között volt a többi között Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, Prof. Dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Skardelli György építész is. Nyertes pályaművek: www.ludovikafotopalyazat.hu