Szigeteljünk hibátlanul!

Szigeteljünk hibátlanul!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Házunk építésekor sok kihívással kell szembenéznünk. Milyen tégla legyen, honnan szerezzük be a tető anyagát, cserép is kell, milyen legyen a burkolat, ki legyen a vállalkozó és így tovább. Ezek között talán kisebb problémának tűnik a víz- és hőszigetelés, de vigyázat, ha nem figyelünk, beázhat a házunk alulról is, felülről is, penészesedhetnek a falak… Lássuk, melyek a legfontosabb tudnivalók!

szigeteljunkhibatlanul 720


Miből erednek a vízszigetelési gondok?
A rossz vízszigetelésnek leginkább két fő oka van, egyrészt, hogy mindenféle jelöletlen, beazonosíthatatlan, nem megfelelő minőségű szigetelő lemezt választunk, és azokat rossz helyre építjük be (így legalább kevés pénzbe kerülnek), másrészt nem szakvállalkozóval, szakmunkásokkal végeztetjük el a munkát. Ezekkel a lépésekkel szinte borítékolható, hogy házunk alulról és felülről is beázik, de legalább is nedvesedni fog.
Víz ellen két fő helyen kell védekeznünk, alulról (pince és alapszigetelések) és felülről (terasz és lapos tetőszigetelések). A pincei szigetelésünknek talajpára, talajnedvesség vagy talajvíznyomásnak kell ellenállnia. A szigetelő anyagok is többfélék lehetnek, úgymint bitumenes lemezek, PVC lemezek, gumilemez szigetelések, kenhető szigetelések és más, ritkábban használt anyagok.
A bitumenes nehézlemez szigetelés használata esetén három főbb tulajdonságra figyeljünk, amelyek meghatározzák, hogy hová építhetőek be e lemezek. Első a bitumentartalom, amelyet a lemezen jelölnek, ez általában 2-6,7 kg/m2 között van (utóbbi már hídszigetelő). Ne keverjük össze a lemez vastagságával, amely általában 2,5-5,5 mm vastagság között változik, de vannak olyan bitumenes szigetelő lemezek, amelyeket kg/m2 egységben adnak meg (3 kg/2,6 mm, 4 kg/3,2 mm, 5 kg/4,0 mm).
A második tulajdonság a hordozóréteg, azaz a lemezek „váza”, amelyre rádolgozzák a bitumenkeveréket. A hordozóréteg meghatározza a bitumenes szigetelőlemez mechanikai tulajdonságait, a szakadási nyúlást és a szakítószilárdságot, vagyis hogy a szigetelő lemez milyen könnyen szakad el. A hordozóréteg lehet korhadóbetétes, üvegfátyol (vékony üvegszálak rendezetlen halmaza), üvegszövet (nagy terhelési igénybevételnek kitett vízszigetelő lemezek hordozóanyaga), poliészter (a poliészter szerkezete szerint többféle lehet, szőtt, végtelenített stb.).
Végül nem mellékes a bitumen minősége sem, ismertek az oxid fúvatott és a modifikált bitumenes lemezek. A modifikáció azt jelenti, hogy a bitumen tulajdonságait hozzáadott anyagokkal módosítják, hogy a lemez akár mínusz 15–30 fokos hidegben is rugalmas és használható maradjon, valamint akár plusz 135–155 fokon kezdjen csak olvadni. Az oxidált bitumenes lemezek alkalmazása visszaszorulóban van, mert a követelményeknek egyre kevésbé felelnek meg. Az APP (attaktikus polipropilén) modifikációjú bitumenes szigetelő lemez rugalmas, könnyen bedolgozható, jó öregedésálló, télen-nyáron kiválóan lehet vele szigetelni. Az SBS (stirol-butadén-stirol) modifikációjú bitumenes szigetelő lemez jóval lágyabb, elasztikusabb, öregedésállósága kiváló, téli szigetelési munkák esetén is jól beépíthető.

szigeteljunkhibatlanul 1


Aerogél hőszigetelő paplan Megszilárdult füstnek is nevezik kis sűrűsége, kékes árnyalata miatt az új hőszigetelőt, amely flexibilis üvegszál térhálóba ágyazott aerogél (λ=0,013 W/mK).


Melyik bitumenes lemez hol használható?
Nézzük meg a beépítési módokat, hogy melyik bitumenes lemezt házunk mely részében tudjuk felhasználni.
A szigetelendő felületnek, legyen az akár pince, akár tető, akár oldalfal por- és repedésmentes, száraz, megfelelő keménységű és elmozdulás ellen biztosítottnak kell lennie. A felületeket lássuk el a szigetelés előtt „kellősítéssel”, ez a bitumenmáz, ami tapadó hidat képez a felület és a bitumenes lemez között. A szigetelő lemezeket gázpalackos lánghegesztéssel ragasszuk a felülethez és egymáshoz, ügyelve a megfelelő hegesztőláng-használatra, a kifolyatási-elkenési szabályok betartására, lemezátfedésre, hajlaterősítések beépítésére. A pincefalra kerülő külső szigetelésünket lehetőleg mindig vezessük a lábazat fölé.
Pince és alap szigetelésekor a talajnedvesség elleni szigetelés alá legalább 6 cm vastagságú C.12 aljzatbetont kell készíteni. Pinceszigetelésnél mindig két rétegben szigeteljünk, az oxidált bitumenes lemezek talajnedvesség és talajpára elleni szigetelések esetén elválasztó rétegként felhasználhatók, de a másik réteg mindig poliészter erősítésű modifikált bitumenes lemez legyen.
A talajvíznyomás elleni szigetelés aljzatát legalább 10 cm vastag C.16 minőségű vasalt aljzatbetonból készítsük, oxidbitumenes lemezt tilos alkalmazni. Talajvíznyomás esetén a szigetelést mindig terveztessük meg, ne bízzuk a kivitelezőre.
Az elkészült szigetelésünket azonnal védjük meg. A szigetelő szakcégek erre általában pe fóliát javasolnak, ez azonban – ha a szigetelésünkre kerül a beton réteg – nem védi meg a betonozás közben „bele taposódó” kavicsszemektől. E célra használjunk inkább nagy tömörségű polietilénből készült szigetelésvédő lemezeket (pl. Dörken DELTA, guttabeta star).
A lapostető szigetelése nagyban eltér a pince/alap szigetelésektől, itt APP modifikált bitumenes lemezek ajánlottak, a záró lemez pedig palazúzalékos fedéllemez legyen. Ügyeljünk a lapostető lejtésének megfelelő 2-2,5% hajlásszög megtartására is.

szigeteljunkhibatlanul 2


VIP hőszigetelő panel A Vacuum Insulation Panel egy légtömör külső „köpeny” belsejében evakuálás útján hoz létre léghiányos állapotot, azaz vákuumot (λ= 0,005 W/mK).


Hőszigetelés és/vagy hangszigetelés
Minden anyagnak más és más a hővezetési tényezője (λ), hőszigetelés esetén ezért minél kisebb ez a szám, annál jobb az anyag hőszigetelő képessége. Mielőtt azonban rátérünk az egyes anyagfajtákra, lássunk néhány fontos tudnivalót. Amelyik anyag alkalmas hangszigetelésre, az megfelel hőszigetelésre is, csak nem érdemes használni, mert drágább. A hőszigetelő anyagok egy része viszont nem felel meg hangszigetelésre. Hőszigetelési munkáknál lényeges, hogy rendszerben gondolkodjunk! A gyártók csak rendszeranyagok használata esetén vállalnak garanciát, ezért minden esetben kísérjük figyelemmel a kivitelezőt, hogy ugyanannak a gyártónak a rendszerelemeivel végzi-e a munkát. A vastagságra nézve nehéz javaslatot tenni, mert ez függvénye falszerkezetünk vastagságának, anyagának. Itt vegyük figyelembe a 2018-tól bevezetendő új energetikai értékeket, ami a falak hőátbocsátási tényezőjét U=0,24 W/m2K értékben határozza meg. Ne hagyjuk, hogy a rosszul értelmezett spórolás miatt nem megfelelő vastagságú hőszigetelés kerüljön házunkra, mert sokszorosát fizetjük meg az évek alatt a fűtési számlában.
A mai világban már számtalan hőszigetelő anyag közül választhatunk. A leggyakrabban használtak a polisztirol hőszigetelő lemezek („Hungarocell” vagy „Nikecell” (EPS, XPS, GRAFFIT), amelyek hővezetési tényezője 0,030 – 0,040 W/mK között van, ezzel a legjobb szigetelőanyagok egyike. Gyakran használt anyag az ásványi szálas hőszigetelő lemez – ásványgyapot, az üvegszálas hőszigetelő lemez – az üveggyapot, végül a fagyapot lemez, utóbbiak azonban homlokzatszigetelésre nem ajánlottak. Az ásványi szálas hőszigetelő lemezekből létezik táblás és lamellás, utóbbit teljes felületen ragasztani kell, de mechanikai rögzítése nem szükséges. Az XPS lemezeket (Extrudált Polisztirol) többnyire pince és lábazatszigetelésre használják, mert nem vagy csak nagyon kis mértékben vesznek fel nedvességet. A grafitos EPS tábláknak minimum 20 százalékkal jobb, azaz kisebb a hővezetési értéke a hagyományos EPS lapokhoz képest.
A Purhab hőszigetelés két folyékony halmazállapotú komponens, amit egy beállított keverési arány alapján mobil, magasnyomású berendezéssel az adott helyszínen visznek fel a szigetelendő területre. Szóráskor egy habréteg keletkezik, amelynek jellemző tulajdonsága a kötés- és hézagmentességen túl egy finom hálós, zárt cellás réteg, amely percek alatt kikeményedik (λ =0,021 W/mK).
A PIR hőszigetelések kémiai úton előállított zártcellás habok. Alapanyaguk a poliol és az izocianát. Az izocianát mennyiségétől függ, hogy PUR vagy PIR hab keletkezik. Kiemelkedő energiahatékonyságú (λ=0,022 W/mK), alacsony hővezetési tényezőjével az egyik legjobb hőszigeteléső anyag a piacon.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.