A sokoldalú és dekoratív gabion

A sokoldalú és dekoratív gabion

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Immár 7000 éve ismert az emberiség előtt a gabion (kas, kosárka), amely szépen megépítve akár portánk dísze, éke is lehet. A XX. század közepétől a gabion dróthálóból rendszerszerűen összeállított konténert, drótkosarat jelent, amely sokféle töltőanyaggal végtelen megjelenési lehetőséget kínál kertben, épületeknél vagy köztereken, de mind gyakrabban tűnik fel már négy fal között is.

keritestamfal gabion 720


A sásból font és iszappal kitöltött kasokat már az egyiptomiak is használták a Nílus partvédelmére. A gabion számtalan célra felhasználható, mint támfal, kerítés, keskeny kerítés, térelválasztó fal, lépcső, díszfal, zöldfal, de a mai napig használják vízépítésben is. A gabionfal végső kinézetének szinte csak kreativitásunk szab határt, változatossága, megjelenése a gabionfalba rakott anyagtól függ. Az anyagok sokszínűsége, változatossága a gabionfalat nemcsak kültéri, de beltéri használatra is alkalmassá teszi, mind gyakoribb a belsőépítészetileg átgondolt, megtervezett alkalmazása.

Mi is az a gabionfal?
A gabion alatt napjainkban az acélhálóból kialakított konténert értjük, amely számtalanféle töltőanyaggal feltölthető, emiatt variációs lehetősegeinek csak a fantázia szab határt. A gabion kosár anyaga horganyzott vagy műanyag bevonatos acél huzal, az ebből kialakított kosár mérete igen változatos lehet, vastagságuk általában 0,5-1,00 méter. Az acélháló készülhet hegesztett vagy fonott kivitelben, a kihasasodás elkerülése érdekében a szemben lévő oldalakat gyakran összekötik, vagy más módon erősítik a kosarakat.
A gabionfalakat leggyakrabban támfalként, kerítés támfalaként használják, ilyenkor előre elkészített alapra rakják a kosarakat, majd erre a következő sorokat, amíg el nem érik a kívánt magasságot. Ebben az esetben súlyánál fogva biztosítja a rézsű állékonyságát. Sok előnyéből néhányat megemlítünk: nem igényel speciális alapozást, vízáteresztő (nem keletkezik hidrosztatikai nyomás), fagyálló, rugalmasan illeszkednek, így a mozgásait repedésmentesen áthidalják. Alapozása jó talajviszonyok esetén minimum 35 cm vastagságú tömörített kavics ágyazat vagy beton sávalap. Hátránya, hogy nagyobb magasságnál egy-másfél méter hasznos alapterületet is elvisz telkünkből, de létezik olyan megoldás, amelynek szélessége csak 30 cm. Utóbbi speciális gabionok azért tudnak ilyen keskeny szerkezettel készülni, mert nem több egymásra helyezett kosárkából készülnek, hanem egy, magasságilag méretre gyártott elemből, amelyek kiképzése olyan, hogy a gabionok rácsos tartóként működnek, és a gabionfalakat a feltöltött rész felé „hátra horgonyozzák”. Az így elkészített gabionok ugyanúgy feltölthetők szinte bármilyen töltőanyaggal, mint a hagyományosak.

keritestamfal gabion 1
Mire használható a gabion?
KERÍTÉS. Gabionból a „hagyományos” dróthálós kerítés helyett készíthetünk az utcai telekhatárra esztétikus, vékony kerítést. A ponthegesztett hálóból 25 cm széles szerkezetet kell létrehozni, alapozása itt már kavicságyazat helyett pontalap. Az oszlopokat ezekbe az alapokba kell beállítanunk. A töltőanyaggal feltöltött, elkészített kerítés tömör mivolta biztosítja kertünk intimitását, ugyanakkor a magunk tervezte megjelenés esztétikus környezetet teremt. A kerítést variálhatjuk fa- vagy acélbetét szakaszokkal, mert a kő és a fa ritmikus használata, a két természetes anyag egymásra hatása különleges hangulatot hoz létre. A vékony kerítés nemcsak utcai kerítésként, hanem akár telken belüli térelválasztóként is alkalmazható, vagy lugasok, kiülők, pergolák, szaletlik oldalfalaként.
KERTI TÉRELVÁLASZTÓ. A kerti térelválasztó készülhet vastagabb gabionból is, ilyen esetben is ponthegesztett háló a kosarak anyaga, de vastagságuk már 30-50 cm. Átgondolt tervezéssel a térelválasztó falba kerti ülőkét, csobogót is beépíthetünk. A kerti térelválasztót elkészíthetjük díszfalként is, ami abban tér el a térelválasztótól, hogy a beletöltött köveket, anyagokat előre megtervezetten, gondosan válogatjuk össze. Anyagában, színvilágában ezek akár soronként is változhatnak, akár vízszintes, akár függőleges irányban, de vigyázzunk: a kevesebb mindig több, ne vigyük túlzásba a kövek, egyéb töltőanyagok keveredését.
KÜLSŐ LÉPCSŐ. Egyedi gabionkosarak segítségével lépcsőfokok, illetve lépcső támfalak is könnyen, gazdaságosan és gyorsan kialakíthatók. Alárendelt, ritkábban használt lépcsőknél a gabion felülete maga lehet a lépcsőfok, míg igényesebb megoldást kínál a kő, fém vagy fa lépcsőfokburkolattal ellátott lépcső. Napi használatú lépcsőknél mindenképpen javasolt, hogy tegyünk a gabionra járólapot, mert így jóval kisebb a botlás, elesés veszélye.
ZÖLDFAL. A kővel töltött gabionfal oldalába, tetejére virágföldet telepítve ízléses növény- és kőkompozíció alakítható ki. E kompozíciók növelik kertünk esztétikáját, megtörik az esetlegesen kényszerből létrehozott betonfelületek egyhangúságát. A zöld gabionokkal függőleges irányban növelhetjük a zöld területet, ami kis telkeken vagy teraszos lakásoknál nagy előnyt jelent. Ha ilyenbe vágjuk a fejszénket, a hangsúlyt a gabionfal oldalában fejlődő növények kapják. Ebben az esetben nem szabad megfeledkeznünk a csepegtetéses öntözőrendszer beépítéséről sem, ellenkező esetben a zöldfalba telepített növények vagy meg sem gyökereznek, vagy kiégnek, elpusztulnak. Zöldfalat szinte bármilyen gabionfalból készíthetünk, legyen az akár támfal, kerítés vagy díszfal.

keritestamfal gabion 3
Milyen töltőanyagokat választhatunk?
A formák, színek, anyagok óriási választékával találjuk magunkat szemben – kulékavics, mészkő, gránit, andezit, homokkő, üvegszikla, bontott tégla, fa és még sok más is –, ezért vigyázzunk, hogy e gazdagság ne vigyen bennünket túl eklektikus irányba. Talán a válogatásnál még jó ötletnek tűnhet együtt a sokféle anyag, a végeredmény azonban bizonyosan csalódás lesz. Végül nagyon fontos, hogy a kosarakba rakott anyag mindig fagyálló legyen.

keritestamfal gabion 4


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.