Azbesztes pala helyére alumínium fedés

Azbesztes pala helyére alumínium fedés

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A családi házak mintegy 40 százaléka sajnos ma is a jellegzetes szürke, kopott piros és bordós, környezetszennyező és erősen egészségkárosító azbesztes palával fedett. Jócskán akad tehát a tetőfedőknek feladata. A megrendelők gyakran nehezen hozzák meg a felújításról szóló döntést, aminek egyik fő oka a költség, a másik pedig hogy a tetőről lekerülő veszélyes hulladéknak számító pala kezelésének szabályaival a legtöbben nincsenek tisztában. Nézzük, milyen előnyökkel jár, ha PREFA alumínium tetőt választunk az azbesztes pala helyére!

azbesztespalahelyerealuminiumfedes 720


Folyamatos a tájékoztatás arról is Európában, hogy hogyan kell kezelni például a tetőről lekerülő veszélyes hulladéknak számító palát, hiszen a szakmai szervezetek évek óta azon dolgoznak, hogy az élet még számos területén megjelenő azbeszt 2023-ra teljesen eltűnjön. A másik fontos kérdés, hogy vajon mi kerüljön a lekerülő fedés helyére. Tekintsük át, milyen előnyökkel jár, ha a számos fedőanyag közül házunkra környezetbarát alumínium fedés kerül a lebontott azbesztes palatető helyére.

azbesztespalahelyerealuminiumfedes 3
Kezelje szabályosan a veszélyes hulladékot!
Viszonylag későn ismerték fel az azbeszt egészségkárosító hatását, de mára már bizonyos, hogy az a már beépített tetőszerkezetekben található anyag finom szemcséi a levegőben lebegve oszlanak el.
Sajnos sok esetben a szakemberek sem ismerik a megfelelő kezelés módját, ám jó tudni, hogy az azbeszt nemcsak az egészségünkre nagyon veszélyes, de pénztárcánkat sem kíméli, hiszen nagy bírsággal járhat, ha valaki nem kezeli megfelelően a felújításkor keletkező törmeléket. Tonnánként több mint 500 ezer forintot fizethetünk, így egy átlagos palatető súlyával, 2,275 tonnával számolva a bírság 1 137 500 forint is lehet, illetve műemlékpala esetében ez az összeg akár meg is duplázódhat.
A megoldás, hogy keressünk olyan céget, amely erre szakosodott – az interneten megtaláljuk őket – és amely gondoskodik a veszélyes anyag szabályos elszállításáról és ártalmatlanításáról is. Ennek ugyan van költsége, de kedvezőbb, mint kifizetni a jelentős bírságot.

azbesztespalahelyerealuminiumfedes 1
Védje környezetét, válassza az alumíniumot!
Sokak számára újdonság lehet, hogy az alumíniumfedés ökológia szempontból ideális választás, de mára ez már kalkulációkkal is bizonyított. Ennek a könnyűfémből készülő tetőfedő-anyagnak az ökológiai lábnyoma csekély, gyártása nemcsak környezetbarát, de energiatakarékos is. Az alumínium nem rozsdásodik, használatával környezetünk szennyezése elkerülhető, illetve nem igényel karbantartást sem, így minősége hosszú ideig változatlan marad.
Az alumínium 100 százalékban újrahasznosítható, a PREFA ezért nagyrészt újrahasznosított alumíniumot használ. Újrahasznosításkor az Ausztriában található gyár kevesebb energiával működik, egyébként más anyaggal szemben a gyártási energia 5 százalékára van szükség. Az alumínium messzemenőkig megfelel a kültéri felhasználás követelményeinek, mínusz 30 °C-tól +80 °C-ig tartósan hőmérsékletálló anyag. A különleges, úgynevezett Coil-Coating gyártást szigorú minőségellenőrzés kíséri, amely során megvizsgálják a lakkréteg szilárdságát, rétegvastagságot, festékkikeményedést, festék tapadását, festék kötését, fényességi fokot, színárnyalatot és az alakváltozási ellenállást is.

azbesztespalahelyerealuminiumfedes 2
Miért jó az alumínium-fedés?
Az alumínium anyagú rombuszfedés felújításakor, tekintettel az anyag kis súlyára, akár az eredeti vagy javított ácsszerkezetre is felhelyezhető. Ugyanakkor a szakemberek javaslata, hogy ha már tetőfelújításba kezdünk, alaposan vizsgáljuk meg a tető ácsszerkezetét is. Feltétlenül az előnyök közé sorolható, hogy az alumíniumfedés a kis súlyú fedőanyagok közé tartozik, így minden bizonnyal az ehhez szükséges szerkezet is kedvezőbb költséggel készíthető el.

azbesztespalahelyerealuminiumfedes 4
Az alumínium tető- és homlokzatburkolatainak számtalan forma- és színválasztéka áll a tetőfelújítók rendelkezésére a PREFA kínálatában. Ezek között is közkedvelt és kézenfekvő a cég újdonsága, a 44x44 cm-es tető-és homlokzatburkoló rombuszelem. A megnövelt felületű szerkezet szabad mozgásteret biztosít a modern hangsúlyok és hagyományos forma között, emellett pedig rendkívüli az ellenálló képessége az időjárási hatásokkal szemben. Az újszerű formatervezésű PREFA tetőfedő rombusz maximális hatékonysága, valamint minimális súlya lehetővé teszi a tető- és homlokzatelemek költségkímélő, gyors szerelését, és már 12o-os hajlásszögű tető esetén is beépítető, persze megfelelő alszerkezetre. A rombuszelemek homlokzatburkolatként alkalmazva modern struktúrájú homlokzatot eredményeznek, amely gazdaságos és egyben tartós, illetve karbantartás-mentessége miatt esztétikus megjelenést biztosít az épületnek.

További információ: www.prefa.hu


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.