Idén hőszigetelünk!

Magas rezsiköltség, hideg falak, penészes sarkok, rossz hőérzet és számos más okunk is lehet a hőszigetelésre. Egy azonban biztos: komoly döntés előtt állunk, amelynek nemcsak az anyagi konzekvenciái, de az eredménye is hosszú távon meghatározza közérzetünket. Sőt, költségeinket is – ha jól sikerül, azért, ha rosszul, azért. Nézzünk, mire figyeljünk, hogy a jövőbe fektetett pénz ne az ablakon kidobott pénz legyen!

idenhoszigetelunk 720

Ha a család úgy döntött és belevág a hőszigetelésbe, egészen bizonyos, hogy a döntést alapos információgyűjtés előzi majd meg. Első körben például arról kell dönteni, hogy a befektetett forrásokat figyelembe véve, otthonunk mely felületének hőszigetelése hozza a legjobb eredményt.
Általánosságban elmondható, hogy minél rosszabb egy ház hőszigetelése, annál kisebb költséggel lehet jelentősebb megtakarítást, azaz látványosabb eredményt elérni. A viszonylag jól hőszigetelt vagy jobb szerkezetekkel – falazattal, ablakkal, fűtési rendszerrel rendelkező – épületek energetikai javításához nagyobb ráfordítás szükséges, mindez ráadásul kisebb energiamegtakarítást is eredményez. Ez persze nem azt jelenti, hogy energetikai szempontból rossz minőségű ház esetén csak az ablakcserével vagy a homlokzat hőszigetelésével önmagában már jó eredményt érhetünk el. Sajnos rossz hírünk van: ha valóban kevesebb rezsit akarunk fizetni, vagy szeretnénk javítani hőérzetünket, komplex megoldások szükséges, de mindenképpen jó anyagok.
Tippünk a homlokzatra a grafitos polisztirol hőszigetelés, amely a BACHL választékában azonos vastagság esetén 25 százalékkal jobb hőszigetelő hatást ígér, mint a megszokott fehér színű polisztirol. No de ne fussunk előre, előbb döntsünk arról, hol hőszigeteljünk.

idenhoszigetelunk 4

Homlokzat, lábazat vagy más…
Húznak a falak, hideg a padló… Mindkettő egymástól függetlenül is okozhatja, hogy rossz a közérzet. A laikusoknak nem feltétlenül kell tudniuk, de más és más tulajdonságokkal rendelkező anyagokkal lehet-e két problémát megoldani. A modern hőszigetelőanyag-gyártók – mint pl. a BACHL Kft. – kínálatában természetesen mindkét felületre van megfelelő anyag. A legjobb persze, ha komplex megoldásban gondolkodunk, ha azonban ennek anyagi lehetőségeink korlátot szabnak, hőszigeteljük azt a területet, amely jelentősebb eredménnyel kecsegtet. Ez leggyakrabban a homlokzat.
A homlokzat hőszigetelésére a ma ajánlatos, átlagosan 10 cm vastag hőszigetelő lapok helyett az előírások küszöbön álló szigorodása miatt néhány éven belül szinte senki nem fog 20 cm-nél vékonyabb lapokban gondolkodni, de ez nem jelenti a költségek kétszeresre emelkedését. Ennek oka, hogy egy ilyen munka esetén a költségvetés komoly tétele a munkadíj, így a hőszigetelő lapok vastagságának duplázódása csak 20-30 százaléknyi költségtöbbletet hoz, míg hatékonysága természetesen a duplája lesz. Ha pedig ebben a vastagságban gondolkodunk, és pl. a BACHL Extrapor, grafitos hőszigetelő lap mellett döntünk, azonos vastagság mellett miénk lehet a korábban említett 25 százalékkal jobb hőszigetelés.
Vagy nézzük fordítva: azonos hőszigetelő érték eléréséhez vékonyabb lapokat is vásárolhatunk. Ez mindenképpen szempont lesz, ha pl. a telek beépíthetősége korlátozott, azaz nem mindegy, hogy a hőszigetelés mekkora területet vesz el belőle.

idenhoszigetelunk 5

A szürke az új fehér!
Néhány évvel ezelőtt, ha homlokzati hőszigetelést említettünk, mindenkinek a falra felrögzített fehér lapok jutottak eszébe. Ma azonban egyre több helyütt látható a sokak számára még meglepő, szürke lapokkal borított hőszigetelt ház képe. A különböző színű polisztirol lapok közötti fő különbség, hogy a szürke BACHL Extrapor lapok gyártása során az alapanyaghoz grafitszemcséket adnak, ezzel javul az anyag hőreflexiós képessége. További újdonság, hogy BACHL Extrapor Relax lapokon hálószerű bemetszések is találhatóak, amelynek köszönhetően az anyag feszültség-, alak- és deformációmentes lesz. Növelt szilárdsági tulajdonságai miatt, jobban igénybevett falak esetén jelent megfelelően tartós megoldást, ha pl. az épület külső homlokzata közvetlenül határos az utcával, a járdával.

idenhoszigetelunk 6 Ha meghoztuk a döntést, idén hőszigeteljük a homlokzatot, keressünk hozzáértő kivitelezőt, így a homlokzati hőszigetelésre fordított összeg valóban a jövőbe történő befektetés lesz.
További információ a BACHL honlapján.

 
 

Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop