Idén hőszigetelünk!

Idén hőszigetelünk!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Magas rezsiköltség, hideg falak, penészes sarkok, rossz hőérzet és számos más okunk is lehet a hőszigetelésre. Egy azonban biztos: komoly döntés előtt állunk, amelynek nemcsak az anyagi konzekvenciái, de az eredménye is hosszú távon meghatározza közérzetünket. Sőt, költségeinket is - ha jól sikerül, azért, ha rosszul, azért. Nézzünk, mire figyeljünk, hogy a jövőbe fektetett pénz ne az ablakon kidobott pénz legyen!

idenhoszigetelunk 720


Ha a család úgy döntött és belevág a hőszigetelésbe, egészen bizonyos, hogy a döntést alapos információgyűjtés előzi majd meg. Első körben például arról kell dönteni, hogy a befektetett forrásokat figyelembe véve, otthonunk mely felületének hőszigetelése hozza a legjobb eredményt.
Általánosságban elmondható, hogy minél rosszabb egy ház hőszigetelése, annál kisebb költséggel lehet jelentősebb megtakarítást, azaz látványosabb eredményt elérni. A viszonylag jól hőszigetelt vagy jobb szerkezetekkel – falazattal, ablakkal, fűtési rendszerrel rendelkező – épületek energetikai javításához nagyobb ráfordítás szükséges, mindez ráadásul kisebb energiamegtakarítást is eredményez. Ez persze nem azt jelenti, hogy energetikai szempontból rossz minőségű ház esetén csak az ablakcserével vagy a homlokzat hőszigetelésével önmagában már jó eredményt érhetünk el. Sajnos rossz hírünk van: ha valóban kevesebb rezsit akarunk fizetni, vagy szeretnénk javítani hőérzetünket, komplex megoldások szükséges, de mindenképpen jó anyagok.
Tippünk a homlokzatra a grafitos polisztirol hőszigetelés, amely a BACHL választékában azonos vastagság esetén 25 százalékkal jobb hőszigetelő hatást ígér, mint a megszokott fehér színű polisztirol. No de ne fussunk előre, előbb döntsünk arról, hol hőszigeteljünk.

idenhoszigetelunk 4

Homlokzat, lábazat vagy más…
Húznak a falak, hideg a padló... Mindkettő egymástól függetlenül is okozhatja, hogy rossz a közérzet. A laikusoknak nem feltétlenül kell tudniuk, de más és más tulajdonságokkal rendelkező anyagokkal lehet-e két problémát megoldani. A modern hőszigetelőanyag-gyártók – mint pl. a BACHL Kft. – kínálatában természetesen mindkét felületre van megfelelő anyag. A legjobb persze, ha komplex megoldásban gondolkodunk, ha azonban ennek anyagi lehetőségeink korlátot szabnak, hőszigeteljük azt a területet, amely jelentősebb eredménnyel kecsegtet. Ez leggyakrabban a homlokzat.
A homlokzat hőszigetelésére a ma ajánlatos, átlagosan 10 cm vastag hőszigetelő lapok helyett az előírások küszöbön álló szigorodása miatt néhány éven belül szinte senki nem fog 20 cm-nél vékonyabb lapokban gondolkodni, de ez nem jelenti a költségek kétszeresre emelkedését. Ennek oka, hogy egy ilyen munka esetén a költségvetés komoly tétele a munkadíj, így a hőszigetelő lapok vastagságának duplázódása csak 20-30 százaléknyi költségtöbbletet hoz, míg hatékonysága természetesen a duplája lesz. Ha pedig ebben a vastagságban gondolkodunk, és pl. a BACHL Extrapor, grafitos hőszigetelő lap mellett döntünk, azonos vastagság mellett miénk lehet a korábban említett 25 százalékkal jobb hőszigetelés.
Vagy nézzük fordítva: azonos hőszigetelő érték eléréséhez vékonyabb lapokat is vásárolhatunk. Ez mindenképpen szempont lesz, ha pl. a telek beépíthetősége korlátozott, azaz nem mindegy, hogy a hőszigetelés mekkora területet vesz el belőle.

idenhoszigetelunk 5

A szürke az új fehér!
Néhány évvel ezelőtt, ha homlokzati hőszigetelést említettünk, mindenkinek a falra felrögzített fehér lapok jutottak eszébe. Ma azonban egyre több helyütt látható a sokak számára még meglepő, szürke lapokkal borított hőszigetelt ház képe. A különböző színű polisztirol lapok közötti fő különbség, hogy a szürke BACHL Extrapor lapok gyártása során az alapanyaghoz grafitszemcséket adnak, ezzel javul az anyag hőreflexiós képessége. További újdonság, hogy BACHL Extrapor Relax lapokon hálószerű bemetszések is találhatóak, amelynek köszönhetően az anyag feszültség-, alak- és deformációmentes lesz. Növelt szilárdsági tulajdonságai miatt, jobban igénybevett falak esetén jelent megfelelően tartós megoldást, ha pl. az épület külső homlokzata közvetlenül határos az utcával, a járdával.

idenhoszigetelunk 6 Ha meghoztuk a döntést, idén hőszigeteljük a homlokzatot, keressünk hozzáértő kivitelezőt, így a homlokzati hőszigetelésre fordított összeg valóban a jövőbe történő befektetés lesz.
További információ a BACHL honlapján.

 
 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.