Láthatatlan csövek a falban és a padlóban

Láthatatlan csövek a falban és a padlóban

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Gondolkozott már azon, hogy amikor új lakást vásárol, mi a legfontosabb szempont, mi teszi igazán jó vétellé? Legyen jó a fekvése? Legyen szépen berendezett? Jó elosztású legyen? A jó megközelíthetőség, esetleg az értéktartás a legfontosabb? Mindezek mellett ellenőrizte-e vajon, hogy mi van a falak mögött, mi működteti a lakást? Mennyire gazdaságos és megbízható a vízellátás, vagy a fűtés? Hogy az elektromos vezetékek elöregedtek-e már? Valószínűleg nem, mert ezek láthatatlan, mégis legalább olyan fontos elemek, mint az előtér padlólap mintája. Sőt…

lathatatlancsovekafalban 720


Nézzük meg tehát, hogy mi lehet a falak mögött, ami a gépészeti vezetékeket illeti. A házunkban, lakásunkban vízellátásra, radiátorok bekötésére, valamint padlófűtésre a leggyakrabban alkalmazott csőfajta az ötrétegű cső, ami műanyagból készül, de van benne egy alumínium réteg is.
lathatatlancsovekafalban 1
Az ötrétegű csőben található alumíniumréteg nyomásállóvá és alaktartóvá teszi a csövet valamint azt is megakadályozza, hogy oxigén kerüljön a csőbe, ezzel megelőzve az egyéb szerelvények rozsdásodását. A fűtővízbe kerülő oxigén korróziót okozhat, ami a rendszer fém alkatrészeit hosszú távon tönkreteszi. Az alumínium réteg csökkenti a hőtágulást is (a hőmérséklet változásakor kevésbé megy össze, vagy tágul ki, ezért elkerülhetőek az ebből adódó repedések), egyszerűbb szerelést és rendkívül hosszú élettartamot biztosít.
lathatatlancsovekafalban 2
A csővezetékek esetében fontos szempont a gyártástechnológia. Ha tisztán műanyag csővezetékről beszélünk, akkor célszerű olyan csövet választani, ami térhálósított polietilénből készült. A nem térhálósított műanyagok közismerten hajlamosak az öregedésre, illetve a hőhatások, a hideg és a nyomás is radikálisan csökkenti az élettartamukat. A térhálósított műanyag csővezetékek a térhálósítás minősége szerint lehetnek PE-Xa, PE-Xb, és PE-Xc csővezetékek. Ezek közül a legmagasabb minőséget a PE-Xa csővezetékek jelentik, itt a legmagasabb az anyag térhálósítása, így a legkedvezőbb tulajdonságokkal rendelkezik.

Az alumíniumréteget tartalmazó ötrétegű csövek között is tapasztalhatunk minőségbeli különbségeket. Amennyiben a gyártás során felhasznált alumíniumréteg túl vastag (0,2 mm, vagy vastagabb), a cső nehezen lesz hajlítható, így a szerelők nem szívesen dolgoznak majd vele. A legfejlettebb megoldás a vékonyabb alumíniumréteg felhasználásával, húzott technológiával, átlapolás vagy hegesztés nélkül előállított varrat nélküli cső, ami nem csak hajlékonyabb, de hegesztés hiányában sokkal biztonságosabb, mint versenytársai, gyakorlatilag nincs meghibásodási lehetősége.
lathatatlancsovekafalban 3
Rendszergarancia és műszaki támogatás
Garanciális (jogilag jótállási) szempontból is nagy különbségekkel találkozhatunk. Egy hosszú távú beruházásnál érdemes megfontolni, hogy megéri-e a törvények szerinti minimális garanciális feltételeknek megfelelő, olcsóbb termékeket beépíteni egy nagy értékű ingatlanba. Javasolt inkább egy rendszergaranciával rendelkező termékcsaládot választani, ahol akár 10 év rendszergarancia is növelheti a biztonságot.

A beépítés technológiája és minősége szintén nagymértékben befolyásolhatja a rendszerek élettartamát. A legtöbb gyártó „csak” egy-egy termékelemet biztosít, terméktámogatást és műszaki felügyeletet egyáltalán nem. Az üzemeltetési, vagy esetleges javítási költségek minimalizálása érdekében érdemes lehet olyan gyártót választani, amelyik a szerelés folyamán is tud segítséget nyújtani, és szolgáltatásaival bármikor, akár a beépítést követően is rendelkezésre áll.

A magyarországi kereskedelmi forgalomban lévő ötrétegű csövek között nehéz eligazodni, ha nem ismerjük alaposan a termék jellemzőit. Látszólag ugyanolyan, többnyire fehér színű csövek kaphatóak, sok esetben saját idom nélkül és csak korlátozott átmérőkben és idomfajtákban. Elérhetőek azonban kiváló minőségű, hosszú élettartamú és ezért valamelyest magasabb árfekvésű csővezeték-rendszerek, amelyeket leginkább arról lehet megismerni, hogy a cső és az idomok gyártója azonos. A csúcstechnológiás termékek esetében jogos elvárás, hogy a termékhez idomokat és célszerszámokat is be lehessen szerezni a gyártótól a gyorsabb, szakszerű és biztonságos szerelés érdekében. Ezeknek a kritériumoknak csak a nagy tapasztalattal rendelkező márkák tudnak megfelelni, amelyek a hosszú távú üzletben hisznek.

lathatatlancsovekafalban 5

 

Legújabb fejlesztések
Amikor 1990-ben az Uponor bemutatta első ötrétegű csővezetékét, az az iparágban hatalmas innovációnak számított, mivel sikerült egy termékben egyesítenie a fém és műanyag csővezetékek előnyeit. A termék fejlesztése azonban a bevezetés óta sem állt meg, a technológia tovább fejlődött, intelligens szerelvényekkel, szerszámokkal és idomokkal rendelkező komplett rendszeré alakult. 2015-ben a németországi Zella-Mehlisben található gyártó üzemében az Uponor elérte az egymilliárd méteres mérföldkövet az ötrétegű csővezetékek gyártásában, mellyel szinte egyedülálló az iparágban.

Ma már más gyártóknál is megtalálhatók az Uponor által korábban kifejlesztett technológiák egy része, de bizonyos megoldások még mindig nem általánosan elterjedtek. Mivel az Uponor tudatosan és folyamatosan foglalkozik kutatás-fejlesztéssel, ezért mindig meg tudja tartani a technológiai vezető szerepét a csővezeték hálózatok területén, ezzel megőrizve a márka ismertségét és jó hírnevét.

Összefoglalva, ha lakást vásárolunk, érdemes rákérdezni a vezetékrendszerek korára, a vezetékek típusára, illetve, hogy rendszert építettek be vagy csak különböző elemeket építettek össze. Ha kitérő választ kapunk, akkor kérjük meg az eladót, hogy mutassa meg a látható gépészeti vezetékeket, ebből már sok minden kiderülhet. Gyakran a csillogó első benyomást követően igénytelen megoldásokat találhatunk a „láthatatlan” eltakart területeken, ilyenkor joggal gondolhatjuk, hogy esetleg mást is szándékoztak eltakarni. Ha azonban az eladó bemutatja a gépészeti vezetékekre vonatkozó rendszergaranciát, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az épületben szakszerű szerelés történt.

További információ az Uponor csővezetékekről: Uponor Uni Pipe PLUS ötrétegű cső
uponor logo
Uponor Épületgépészeti Kft.
1043 Budapest, Lorántffy Zsuzsanna utca 15/B
T. +36 1 203 3611
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


www.uponor.hu

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.