Lélegzik-e a fal?

Egyesek szerint tény, mások szerint „városi legenda”, hogy a polisztirollal szigetelt falak ugyan a hűtési, de főleg a fűtési energia megtakarításával és így kevesebb rezsivel kecsegtetnek, de nem lélegzik a fal, dunsztolódik a lakás, ami penészedéshez vezet. Vajon mi az igazság, de főleg mi a megoldás?

lelegzikeafal 2016 720

Nem lélegzik a fal, befülled, bedunsztolódik a lakás, és azért penészesek a falak. Ezeket a kijelentéseket leggyakrabban a polisztirollal való szigetelés kapcsán szoktuk hallani. Általában a köznyelv azt érti mindez alatt, hogy a külső falon keresztül a pára hogyan távozik vagy éppen nem távozik, és ennek mi az oka. Első megközelítésre elmondható, hogy ez a dolog nagyon leegyszerűsített megfogalmazása, amely azonban így nem fedi a valóságot.

Páraáteresztő képesség?
Tény, amelyeket a fizika is alátámaszt, hogy a pára diffúziós úton képes átjutni a külső határoló falakon, ám ennek mértéke igen csekély, mindössze a nedvesség 0,5-3 százaléka képes így távozni. A lakótérben használat közben képződő pára egy átlagos négyfős családot alapul véve, 65 négyzetméteres lakásban 300 gramm óránként. A Magyar EPS Hőszigetelőanyag Gyártók Egyesülete által publikált lengyel tanulmány szerint – amelyet szigetelés nélküli és hőszigetelt falaknál is elvégeztek – a képződött pára 97 százaléka szellőztetés útján távozik még akkor is, ha a légcsere alacsony mértékű. Ha az átlagos légcserét vesszük alapul, akkor is a pára maximum 1 százaléka diffundál át a külső falakon keresztül, és ezt nem befolyásolja a homlokzaton elhelyezett hőszigetelés típusa sem. Ugyanis sem a faltól, sem a polisztirol hőszigeteléstől nem várhatunk el különleges páraáteresztő képességet. A valódi okokat máshol kell keresni, de addig is, ha nem passzívházban lakunk, a nyílászárókon keresztül történő rendszeres, rövid ideig tartó szellőztetés alapvetően elegendő a légcseréhez.

 

lelegzikeafal 2016 uj

Hol is várjuk a penészt?
A válasz, hogy az akár új, akár régi épületeknél megjelenő penészt a nem megfelelő mennyiségű légcsere és a hőszigetelés kivitelezésének tökéletlensége okozza. A hiányos, nem teljes körű (az épület minden részére kiterjedő) vagy a nem megfelelő vastagságú hőszigetelés sajnos a beltéri falakon mutatja meg magát penészedés, gombásodás formájában. Mivel a nedvesség mindig először a hideg felületen csapódik le, ezért főleg ott jelentkezik a penész, ahol ún. hőhidak alakulnak ki. Hőhíd pedig ott alakul ki, ahol nem egyenletes a hőszigetelés mértéke, azaz egy melegebb és egy hidegebb felület kerül egymás mellé, vagy két olyan felület találkozik, ahol a hőszigetelés folytonossága nehezen megoldható.
Hol is várjuk elsőre a penészt? Például a fal és a födém találkozása tipikusan ilyen hely. Sokszor a födém betonkoszorúja, a sarkok és oszlopok a hőszigetelés gyenge pontjai, ott képződnek hőhidak, ha nem megfelelően kerül rá a hőszigetelés.

Akkor engedjük ki a párát magunk!
Szakemberek szerint valódi energiamegtakarítás akkor várható, ha korszerűsítés nem csupán az épület egyetlen részét, pl. falazat hőszigetelését vagy a nyílászárók cseréjét jelenti, hanem ha az komplex és átgondolt. Önmagában a falak hőszigetelése kevésbé hatékony, ezzel együtt kisebb az esélye penésznek, ha a korszerűtlennek számító nyílászárók cseréje még várat magára. Így ugyanis a régi, nem tökéletesen záró nyílászárókon keresztül, „automatikusan” megtörténik az a légcsere, amelyet új, kellően légzáró ablakok esetén szellőztetéssel kell megoldani.
De persze ne az legyen a megoldás, hogy rossz minőségű ablakainkon át szökjön a meleg, így marad a rendszeres, rövid ideig tartó szellőztetés. A penész elkerülésére a megoldást a megfelelő vastagságú, az épületet körbevevő korszerű hőszigetelés jelentheti, amely nyugodtan lehet polisztirol alapanyagú, hiszen nem ezen múlik otthonunk légcseréje. 2020 utánra a szigorodó előírások a homlokzati hőszigetelőanyag vastagságát jelentősen növelik, ezért jó, ha tisztában vagyunk a légcsere fontosságával, amelynek szabályozását ne a falaktól várjuk.

További sok hasznos információ található a polisztirol hőszigetelés használatával kapcsolatosan a www.hoszigeteljaholnapert.hu oldalon.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop