Hőszigetelés – kisebb és nagyobb látószögből

A polisztirol (EPS) alapanyagú hőszigetelés egyrészt hatékony megoldás egy-egy család rezsicsökkentése tekintetében, de környezettudatossági szempontból, az üvegházhatás és savasodás elleni küzdelemben is jól szerepel. Nemcsak azért érdemes hőszigetelni tehát, mert a csökkenő rezsivel már az első hónaptól megkezdődik a beruházás megtérülése, hanem mert hosszú távon Földünkkel is jót teszünk. Igen, erre gondolnunk kell, mindannyiunknak!

hoszigeteleskisebbnagyobb 720

A Magyarországi EPS Hőgszigetelőanyag Gyártók Egyesületének (MEPS) tájékoztatója számtalan szempontból segített megválaszolni a hőszigeteléssel kapcsolatos kérdéseket, ezek között a közeli jövőben szigorodó szabályok értelmezése, illetve a hőszigetelés fontosságának több aspektusa is górcső alá került. Talán nem utópia azt várni, hogy lassan úgy alakuljon át a szemléletünk, hogy az ilyen döntésekben egy tényezőként környezetünk védelme is szerepet kapjon.
Milyen tényezők alapján mondható el egy anyagról, hogy „zöld”, azaz teljes életciklusa alatt mennyire kíméli a környezetet, újrahasznosítható-e?

Gyártástól beépítésig az energiamegtakarításért
Az expandált polisztirolhab (EPS) több mint 50 éves életciklusa alatt végig képes a környezet védelmére. A gyártás során is ügyelnek arra, hogy ne keletkezzen felesleges melléktermék, a vágási hulladékokat apróra őrölik, és visszaadagolják, ezért elmondhatjuk, hogy a gyártási folyamat teljes egészében hulladékmentes.
Az energiamérlegnél fontos szempont azt is, hogy milyen az előállítási folyamat energiaigénye. Ha egy átlagos, 400 légköbméter hasznos térfogatú családi házat veszünk alapul, annak hőszigetelési alapanyagához 670 liter kőolaj szükséges. Ha egy háznak a becsült 100 éves élettartamát vesszük alapul, akkor az energiamegtakarítás 186 000 liter lesz. E két számot összevetve belátható, hogy az alapanyagként felhasznált nyersanyag mennyisége mindössze egy fűtési szezon alatt megtérül, ha a környezeti terhelést nézzük. A polisztirol hőszigetelés 150-szer több energiát takarít meg, mint amivel előállították, így bizonyítható, hogy pozitív hatást gyakorol a környezetre a klímaváltozással szemben, és előállítása, valamint használata egyaránt gazdaságos.
A gyárból kikerülve a beépítés után a polisztirol hőszigetelés az épületek energiaigényét szabályozza, így a megfelelően hőszigetelt otthonokban élő családok kisebb energiafogyasztásukkal kevésbé terhelik környezetüket. A régebbi, szigetelés nélküli, energiapazarló épületekből 3-4-szer annyi széndioxid kerül a levegőbe, mint a jól hőszigetelt épületekből, így érthető a szoros összefüggés a hőszigetelés és a környezet védelme között.

hoszigkisebbnagyobb 2
Akár 7x újrahasznosítható
Napjainkban a polisztirol panelek újrafelhasználása még nem mindennapos gyakorlat, mivel élettartamuk nagyon hosszú, és még az első generációs hungarocell panelek ideje sem járt le. Ennek ellenére már vannak kidolgozott eljárások, amelyekkel az anyag újrahasznosítása során a környezeti terhelés csökkenthető. Elsőként az építkezésen bontott vagy megmaradt anyagok további felhasználása és megtisztítása a kérdés. Ha a bontott anyag tisztítása megtörtént, akkor ezeket az anyagokat megőrlik, és cementtel keverve könnyűbetonként újra bekerül az építőanyag-ipari körforgásba. Sőt, még az őrléskor keletkező finom por is továbbhasznosításra kerül, a téglagyárak pórusképző adalékanyagként használják, vagy gyártó cégek hőszigetelő vakolathoz keverik. Ha a darálék tiszta marad, a mezőgazdaságban is jól hasznosítható az agyagos talaj lazítására, így több levegőhöz jutnak a gyökerek, és gyorsabban fejlődik a növény. Ha a bontott anyag végül hulladéklerakóba kerül, ott is a hulladékhalmok szellőztetésében segít, így gyorsítva a bomlási folyamatokat. A hulladékégés csak legvégső esetben kerülhet szóba, ez a polisztirol esetében környezetvédelmi szempontból sem okoz problémát: kőolajszármazékként jelentős fűtőértékkel bír ugyan, de inkább a korábban felsorolt módokon hasznosítják a maradék vagy bontásból származó anyagokat.

hoszigkisebbnagyobb 1
Polisztirol: „kiemelkedően környezetbarát anyag”
Az új környezetvédelmi besorolás szerint, amelyet egy nemzetközi felmérés adatai alapján a bonni Építési Anyagok Környezetvédelmi Szervezete (ECO) hozott nyilvánosságra, alaptalanok az EPS-sel kapcsolatos fenntartások. A környezettudatos vásárlókat is meggyőzheti, hogy a szervezet a polisztirolt kiemelkedően környezetbarát anyagnak minősítette. Ennél a kutatásnál csak a polisztirol esetében 13 ország 24 gyártójától vettek mintát, és az ISO 14025 szabvány alapján ökológiai szempontból értékelték őket teljes életciklusukban a gyártástól a megsemmisítéséig.

További információt kaphat a www.hoszigeteljaholnapert.hu oldalon (forrás: EUMEPS)


Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop