Mi állhat a vizesedés hátterében?

Az épületek nedvesedésekor az első és legfontosabb lépés, hogy a beázás eredetét megtaláljuk. Ez azért fontos, hogy megszüntethessük a problémát kiváltó okot, hiszen érdemben csak ezután lehet kezelni a nedvesedő felületeket. Az alábbiakban összegyűjtöttük a beázások leggyakoribb okait. Íme!

miallhatavizesedes 720

Az épületek nedvesedésekor az első és legfontosabb lépés, hogy a beázás eredetét megtaláljuk. Ez azért fontos, hogy megszüntethessük a problémát kiváltó okot, hiszen érdemben csak ezután lehet kezelni a nedvesedő felületeket. Az alábbiakban összegyűjtöttük a beázások leggyakoribb okait. Íme!

  • Nem látható vízvezeték-sérülés. Sajnos nagyon gyakran a vízvezetékek meghibásodásai, szivárgásuk, repedésük okozza a problémát. Ráadásul mivel a konkrét problémaforrást nem látjuk, előfordulhat, hogy a vizesedés okozója és a beázás konkrét helye egymástól távol található.
  • Épületen kívüli nedvesség. Ennek fő forrásai lehetnek a talajnedvesség, a víznyomással rendelkező és folyadékként viselkedő talajvíz, valamint a csapadék. Ez általában onnan ismerhető fel, hogy az épület külső felén is látható a nedvességfolt, gyakran nagy felületen.
  • Párásodás is állhat a vizesedés hátterében. Az otthonunkban lecsapódó pára szintén okozhat nedvesedést, sőt kellemetlen penészfoltokat is eredményezhet. A pára kialakulhat a helytelen szellőzés miatt, hőhidak miatt, valamint a falak hibás rétegrendjének következtében is.
  • Lejtés. Ha egy víznek kitett felületen – terasz, erkély, tető, fürdőszoba – a lejtés nincs jól kialakítva, akkor ott összegyűlik és megáll a víz. Ez a vízfelgyülemlés is képes károsítani az adott szerkezetet. A megfelelő vízszigetelés hiányában az összegyűlt víz lassan átszivárog a szerkezeten, és végül beázáshoz vezet.
  • Szigetelés. A rossz szigetelés legalább akkora problémaforrás, mintha egyáltalán nem lenne szigetelés! A repedezett vagy régi tetőszerkezetek, burkolatok, sőt a szinte észrevehetetlen hajszálrepedések is képesek az épületek bármely felületén utat biztosítani a víznek.
  • A lejtés és a szigetelés összhangja. Ha nem lejtésben készített felületre hozzák létre a vízszigetelést, akkor előfordul, hogy a víz egészen a szigetelő rétegig beszivárog. A problémát itt az okozza, hogy a víz nem tud lassan elfolyni és összegyűlik. Az elvezetés hiányában pedig csak párolgás útján tudna kiszáradni ez a pangó víz, ami sajnos nem mindig megoldott. A víz megpróbál utat találni magának, és még a legapróbb hajszálrepedésekbe is eljut, beszivárog a szerkezeten.
  • Rozsda is állhat a vizesedés hátterében. Főleg kültéri szigetelésnél okozhat ez problémát. A fémek lúgos környezetben korrodálnak, vagyis rozsdásodásnak indulnak, és elveszítik korábbi előnyös tulajdonságaikat. Ezeknek a jellemzően horgany-, horganyzott acél-, illetve rézlemezből készült bádog szerkezeteknek porló lesz a felülete, legrosszabb esetbe akár teljesen szét is porladhatnak. Sajnos még a megfelelő festékkel kezelt lemezek vágott végeit sem kíméli a rozsda. A terasz szélén lévő fémszerkezet, például a vízcseppentő elem, a falszegély stb. is elporladhat a burkolat alatt, ami végül szintén beázáshoz vezethet.

További információk és hasznos tudnivalók, megoldások találhatók a www.vizszigetelesneked.hu oldalon.
mapei25 logo


Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop