Dekorációs burkolatok

Dekorációs burkolatok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Manapság mind több enteriőrben találkozunk a hagyományosnak mondható hideg- vagy melegburkolatok mellett egy-egy falszakaszon vagy a ház külső homlokzatán különleges burkolattal vagy dekorfestéssel. Különösen nagy felületen alkalmazva vagy erősen tagolt, nagy minták esetén törekedjünk a visszafogottságra, mert az erős térformáló hatás miatt könnyen előnytelenné is válhat.

dekoraciosfalburkolatok 720


A dekorációs felületek leginkább enteriőrjeink fókuszpontjába kerülnek, mindig szem előtt vannak, ezért fontos a tartós és szép végeredmény. Elsőként a minőségi anyagok használatát és a tökéletes, precíz kivitelezést javasoljuk, gyakorlat híján ne kísérletezzünk magunk, mert az esztétikai hibák látványa állandó bosszúságot jelent, nem is szólva az utólagos korrigálás okozta újabb felfordulásról és költségekről.

DEKOR FESTÉS Ha az egyszerű falfestésnél többet, érdekesebbet szeretnénk készíteni, jó megoldás a dekor festés. A legnépszerűbb dekor festés, az antikolt, márványfal hatású felület létrehozása nem egyszerű feladat még a szakemberektől sem, komoly tudást, felkészültséget, gyakorlatot igényel, hogy a végeredmény megfelelő legyen. Kellő rutin nélkül nagy valószínűséggel az anyag ablakon kidobott pénz lesz, létezik azonban néhány technika, amit magunk is bátran kipróbálhatunk, és az eredmény is látványos lesz. Használhatunk festéshez ecset helyett valamilyen tárgyat – szivacs, rongy, glettvas, szinte bármi –, mert a falra szinte minden eszközzel lehet festeni, ennek csak a fantáziánk szab határt. Módosíthatjuk a henger felületét is, különleges mintákat létrehozva a falon. Használhatunk sablonokat is, letölthetünk az internetről számtalan variációt, ezek segítségével a lakás bármelyik helyiségében érdekes kiegészítőkkel, grafikákkal díszíthetjük a falakat.
DEKOR TÉGLABURKOLAT A dekor téglaburkolat általában kisméretű vagy nagyméretű téglából készül. A téglát lehet lapjára fektetve vagy élére állítva is rakni. A fugázás lehet teli, süllyesztett, mélyített. A régi téglákat gyakran felszeletelik kb. 1 cm vastagságúra, és ezeket ragasztják az adott falfelületre, ekkor a tégla két hosszabb vagy két rövidebb oldala használható. Amennyiben még több részt vágunk, akár a hosszabb, akár a rövidebb oldalról, ezeket további csiszolás után használhatjuk, de a vágott rész színe nagy valószínűséggel eltérő lesz. A régi, bontott téglából készült felületeket a munka befejezését követően, de még a fugázás előtt felületkezelni kell impregnáló szerrel, hogy megvédjük a foltosodástól (vörösbor, ráfröccsenő zsír, kávé, maszatos ujjak).
FALKÁRPIT A falkárpitozás (nem tapétázás) tulajdonképpen nem más, mint falra felhelyezett szövetburkolat, tartószerkezetre szerelve. Használatuk hálókban, nappalikban javasolt. A falkárpitok lehetnek brokátból, damasztból, kretonból, bőrből vagy textilbázisú műbőrökből. A különbség a falkárpit és a tapétázás között, hogy tapétázásnál a fal fogadószerkezetét alaposan elő kell készíteni – vakolatjavítás, durva és simító glettelés, csiszolás. –, falkárpitozásnál a falfelületnek síkot kell képeznie ahhoz, hogy a fogadó lécváz egyenes felületet képezzen, és a rákerülő falkárpit fénytörésmentes legyen.
DEKORCSEMPE A dekorcsempe csak felületi mintájában tér el a hagyományos burkolólapoktól, mintázata, színe, változatossága szinte végtelen. Felhelyezése előtt meg kell találnunk a megfelelő arányt a kellemes összhatás érdekében. Építhetünk apró mintás csempéből falburkolatot, léteznek hatszögletű (méh sejt alakú) csempék, csempéből kirakható képek, kapható kő utánzatú csempe, készítenek fa utánzatú csempét is, sőt, saját magunk által készített fényképpel is készíthetünk egyedi mozaik csempefalat.
3D FALPANEL A 3D falpanel egyedi dekoráció, szinte bárhová beépíthető, elsősorban belső térben, és már kis felületen is egyedi hangulatot hoz létre. Az 50x50 cm-es 3D falpanelek gyártása speciális gipszből történik, ezért szinte bármilyen fogadó felületre elhelyezhetők.. Felületük jól tisztítható és javítható, ha sérül gipsz alapanyaga. A 3D falpanel festése utólag történik, egyedi és különleges színeket is kialakíthatunk (króm, metál, arany, márvány). A panelek struktúrája rejtett világítással, surló fénnyel egyedivé tehető. Falpaneleket készítenek bambuszból, fémből, PVC-ből is, de találkozni közöttük a „fajsúlyosabb”, laminált felületű MDF panelekkel is. Ezek négyzetméterenként akár 2 kg-nál is nehezebbek, előnyük a jó hő- és hangszigetelés és a nagy felületi szilárdság. Általában nagyobb falfelületek burkolásához használják, falra ragasztásuk után akril, latex vagy vinyl festékkel lehet a kívánt színűre festeni. Felerősítéséhez szerelési ragasztó, az élek lefedéséhez léces keretszegély az előnyös.
BŐRPANEL. A falra ragasztható burkolóanyagok luxus kategóriája a szivaccsal alápárnázott és textilbőrrel borított bőrpanel. Különféle színű és változó méretű elemeiből elegáns falburkolatok alakíthatók ki, felerősítésükhöz univerzális ragasztót használhatunk.

KŐBURKOLATOK A kőburkolatok egyedisége magától értetődő, több ezer éve használja az emberiség, gondoljunk csak az antik oszlopokra, párkányokra, egyéb díszekre. A belső térben elhelyezett faragott kőburkolat egyedivé teheti a belső teret, változtathatjuk a kő színét, formáját, világosabb falfelülethez rakhatunk sötétebb színű követ, illetve fordítva. Rakhatunk eltérő színű kövekből mintákat, az egyszerű „sakktáblamintától” a bonyolultabb nonfiguratív formákig. Manapság nagyon divatos az onyx – általában faragásokhoz, ékszerekhez és gyöngy formájában használt –, a kőtáblákat acél tartókonzolok segítségével helyezik a falra, természetesen led világítással. Ezt a látványt gyakran azzal fokozzák, hogy a tábla két oldalát befordítják (vagy falfülkébe helyezik), így akadályozva meg, hogy a faltól 6-8 cm-re elhelyezett onyx mögé be lehessen látni. A fából készült falburkolat is időtálló, természetes anyag, amely nagyon jól harmonizál szinte minden stíluselemmel. Jól párosítható egyéb anyagokkal, kővel, fémmel vagy üveggel. A falburkolatnak több előnye is van: egyedi, 3 dimenziós megjelenés, meleg, barátságos színek, formai sokszínűség, természetesség, könnyű, hosszú élettartam, dekoratív, könnyen készíthető.
ÜVEGFAL Az üvegnek, mint díszítő anyagnak, valamint az üvegművességnek szintén több ezer éves a hagyománya. Mára az üvegipar igen magas színvonalra jutott, üvegből készíthetünk falburkolatot anyagában színezetten, lehet rátett fénykép, mintás üveg, struktúrált üveg, intelligens üveg… Itt is, ahogy az előzőekben, szinte csak képzeletünk szab határt a megvalósítható ötleteknek.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ legjobb középülete az új Néprajzi Múzeum

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World's Best díjat. A Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja is megújul, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után azt mondta, hogy a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.  

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}