Szellőztessünk az egészségünkért

A tökéletes illeszkedéssel elért maximális hőszigetelés napjaink legfőbb elvárása az ablakokkal szemben. Kérdéses azonban, hogy megfelelően alkalmazzuk-e ezeket a korszerű nyílászárókat? A tapasztalat azt mutatja, hogy hajlamosak vagyunk megfeledkezni a jó szellőzésről és szellőztetésről.

szelloztessunkazegeszsegunkert 720

Fulladoznak a gyerekek az iskolákban és óvodákban? Szoros összefüggés figyelhető meg a diákok figyelménekfenntartása és a helyiség szén-dioxid-koncentrációja között. Sőt, egy rossz levegőjű terem akár 10-20 százalékkal is növelheti a betegség miatti hiányzások számát! Az általánosan elfogadott szén-dioxid-érték beltérben legfeljebb 1500 ppm körüli lehet (pl. 0,150% szén-dioxid érték mellett). Ha a tanterem szén-dioxid-koncentrációja meghaladja a megengedett értéket, a gyerekek fáradtak és álmosak lesznek, valamint csökken a figyelmük is, továbbá növekedhet az allergiák és az asztma kialakulásának kockázata is. Másfelől, a jó beltéri feltételek növelhetik a gyerekek tanulási képességeit, illetve a felnőttek esetében a munkateljesítményt, akár 15 százalékkal.

szelloztessunkazegeszsegunkert 1
Mit lehet tenni?
Mindannyian szeretnénk spórolni a fűtési költségeken, amit a homlokzatok hőszigetelésével és az ablakok cseréjével kívánunk elérni, mindez az oktatási intézményekre is igaz. „A megfelelő mértékű szellőzés nem biztosítható buktatott ablakokkal, ventilátorokkal még kevésbé. Szükséges több ablakot teljesen kitárni, továbbá a folyosóra nyíló ajtót is minden szünetben, de még jobb, ha az órák alatt is megtesszük” – mondta el Búcsi János, az Inoutic értékesítési menedzsere. Hasonló szellőztetésre van szükség az otthonunkban is, ami nemcsak csökkenti a szén-dioxid mennyiségét és a párát, hanem segít elkerülni a kondenzációt és az ezzel járó penészképződést is.

Pára és kondenzáció
A kondenzáció leggyakoribb oka a nem megfelelő szellőztetés és a szoba magas páratartalma. A problémát tovább növelheti a főzés, a ruhák szárítása vagy a nagyszámú szobanövény is. A hosszútávon fennálló 50 százalék fölötti páratartalom egészségügyi problémákhoz vezethet, mivel ebben a környezetben megnő a baktériumok száma, és penész is kialakulhat. Ezen kívül a magas nedvességtartalmú levegő felmelegítéséhez sokkal nagyobb energia szükséges, mint a száraz levegő esetében – az eltérés akár 20 százalék is lehet.

szelloztessunkazegeszsegunkert 2
A jó minőségű ablakok megelőzik a kondenzációt
Figyeljünk rá, hogy az ablak kerete és üvegezése is magas minőségű és jó hőszigetelésű legyen: minél alacsonyabb az Uw (Uf, Ug) érték, annál kisebb a kockázata az ablakok párásodásának, valamint a tripla üvegezésű ablakoknál kevésbé jellemző a kondenzáció, mint a dupla üvegezésűeknél.

Ajánlott olyan ablakprofilokat választani, amelyek minél nagyobb mélységű üvegezést tesznek lehetővé. Az általánosan jellemző 15 mm-rel szemben az Inoutic Prestige és Eforte rendszerei 25 mm-es horonymélységgel rendelkeznek, tehát az üveg akár 20 mm mélységig beépíthető a profilba.

További információ: www.inoutic.hu

 

Ezt követő cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop