Hogyan válasszunk homlokzati hőszigetelő rendszert?

Az elmúlt évtizedekben a hőszigetelő rendszerek sokat fejlődtek, nagyobb teljesítményre képesek. Mielőtt azonban választunk a hőszigetelő rendszerek között, célszerű elolvasni a Baumit javaslatait.

hogyanvalasszunkhomlokzati0906 720

Több évtizede már, hogy az épületeket homlokzati hőszigetelő rendszerrel látják el. Ezzel az innovatív megoldással jelentős energiamegtakarítás érhető el, és a belső klíma is kellemessé tehető. A technológia minden típusú épület esetében alkalmazható, akár tégla, akár panel, akár könnyűszerkezetes házról van szó.
Új generációjú hőszigetelő rendszer jelent meg a Baumit kínálatában, az úgynevezett klímahomlokzat, amely fokozott páraáteresztő képességével járul hozzá a falak közt élők, dolgozók jobb közérzetéhez. A vakolatok sokfélesége, a kreatív struktúrák kialakításának lehetősége és Európa egyik legnagyobb homlokzati vakolat- és homlokzatfesték-kínálata, a Baumit Life 888 színe is hozzájárul ahhoz, hogy a hőszigetelő rendszer teljesítse az elvárásokat, ugyanakkor szakszerű, minőségi és szép is legyen. A Baumit pedig azokra a rendszereire, melyek megfelelnek az előírásoknak 25 év rendszergaranciát ad.
Összeállításunk segítséget nyújt a homlokzati hőszigetelő rendszer kiválasztásához, a költségvetés elbírálásához és a kivitelezés ellenőrzéséhez. Mindezekhez társítunk linkeket is a bővebb információátadás érdekében.

Energetikai igény
Érdemes szakemberrel megterveztetnie, milyen típusú és teljesítményű hőszigetelő rendszerre van szükségünk. Új építés esetén az épületnek meg kell felelnie a mindenkor érvényben lévő hőtechnikai előírásoknak, de a kívánt cél elérése érdekében az utólagos homlokzati hőszigetelésnél is érdemes úgy megválasztani a hőszigetelés típusát és vastagságát, mintha új építésről lenne szó. Annál is inkább, mert az utólagos szigetelésekre vonatkozó hőtechnikai előírások szigorodnak az elkövetkezendő években. Nem érdemes spórolni a hatékonyságon!

hogyanvalasszunkhomlokzati0906 1
Hőszigeteléssel pénzt és energiát takarít meg

Gondolkodjunk rendszerben!
A homlokzati hőszigetelő rendszer az érvényes előírások alapján készletnek minősül, ami azt jelenti, hogy a rendszerelemeket a gyártó úgy állítja össze, hogy azok egymásra épülnek, és ezzel érik el az előírásszerű teljesítményt. A gyártó által összeállított rendszer elemeit más-más termékkel helyettesítve a minőség nem garantált, és nem adható az ilyen hőszigetelésre rendszergarancia sem.

hogyanvalasszunkhomlokzati0906 2
Homlokzati hőszigetelő rendszer rétegrendje (faltól kifele): ragasztótapasz (pont-perem módszerrel), hőszigetelő lemez, dübel, erősítő háló ragasztótapaszba ágyazva, alapozó, színes vékonyvakolat

Megfelelőség
A homlokzati hőszigetelő rendszerekre vonatkozóan a Magyar Építőkémia és Vakolat Szövetség (MÉVSZ) irányelveket fogalmazott meg, amely innen tölthető le: MÉVSZ műszaki irányelv, és kivitelezési irányelveket is megfogalmazott: Hőszigetelő rendszerek kivitelezési irányelve.

Rendszergarancia
A fenti pontban említett irányelvek betartása és a Baumit készletként forgalmazott hőszigetelő rendszereinek beépítése esetén együttesen teljesülnek a feltételek ahhoz, hogy a Baumit rendszergaranciát adjon, ami 25 év is lehet.

hogyanvalasszunkhomlokzati0906 3
Melyik rendszert válasszam új építés esetén?
Új építésnél ajánlott egy kifejezetten jó páraáteresztésű (open) homlokzati hőszigetelő rendszert alkalmazni, mert ez hatékonyan segíti a falakban lévő építési nedvesség távozását. A fokozottan páraáteresztő open rendszerben a hőszigetelő lemezek perforáltak, így könnyebben áthatol rajtuk a pára a kültér irányába. A rendszer további elemei is fokozottan páraáteresztő tulajdonságúak. Szintén open rendszer ajánlott vályog, vegyes vagy ismeretlen eredetű falazatnál.
Tudjon meg többet a Baumit open rendszerről ide kattintva!

hogyanvalasszunkhomlokzati0906 4
Melyik rendszert válasszam utólagos homlokzati hőszigetelésnél?
A Baumit erre a célra a már említett open rendszeren kívül a Baumit Star EPS, azaz polisztirol hőszigetelő lapot tartalmazó és a Baumit Star ásványi hőszigetelő rendszert ajánlja.
A Baumit Star EPS rendszer előnye a kiemelkedő rugalmasság és ütésállóság, az ellenállóképesség az időjárás hatásaival szemben, és a könnyű beépíthetőség, amely tulajdonságok 30 év tapasztalatán alapulnak. A Baumit Star ásványi rendszer előnyei a természetes alapanyagok, a kiváló páraáteresztés, az akusztikai védelem és a tűzvédelmi paraméterek.

hogyanvalasszunkhomlokzati0906 5
Hőszigetelés a hőszigetelésen technológia
A régebbi, akár két évtizednél is régebben hőszigetelt épületek a mai hőtechnikai elvárásoknak nem felelnek meg, és sokszor már felújításra szorulnak. Ezért a Baumit egy általa minősített technológiát kínál azoknál az épületeknél, amelyek eredetileg vékonyabb polisztirol hőszigeteléssel épültek. A technológiáról ebben a cikkben található még több információ, és egy videó is bemutatja a részleteket.

hogyanvalasszunkhomlokzati0906 6
Segítség a hőszigetelő rendszer kiválasztásában
A Baumit rendszeresen szervez képzéseket és küld tájékoztató anyagokat termékeiről kereskedelmi partnerei és kivitelezők számára, így ők szaktanácsot tudnak adni a rendszer kiválasztása során. Ezen kívül a Baumit területi képviselői is személyes tanácsadást nyújtanak mind a hőszigetelő rendszer, mind az épület színének kiválasztásában, és segítenek a kereskedő keresésében is. Mivel az építkezés anyagilag kimeríti a család kasszáját, a Baumit jó ár-érték arányú, minőségi építőanyagai megfizethetőek, és több termékcsoportban promóciók segítik a vásárlást. (Aktuális promóciók: www.nyerjenabaumittal.hu) A Baumit ezzel is gondoskodik arról, hogy több maradjon az otthon berendezésére.

hogyanvalasszunkhomlokzati0906 7
Kivitelező és árajánlat
A kivitelező kiválasztásánál a legjobb, ha elégedett építtetők ajánlására alapozunk, vagy azt kérjük fel árajánlattételre, aki már dolgozott nálunk más munkákon. Ha ilyen kivitelező nincs, kérjünk referenciát, és nézzük meg korábbi munkáit, kérdezzük meg a megrendelőket, hogyan folyt a kivitelezés (határidők tartása, rugalmasság, jó tanácsok, munka minősége, levonuláskor a terület rendbe tétele stb.), tudta-e tartani a költségkeretet és adott-e számlát.

Az árajánlatnál ügyeljünk az alábbiakra:

1. A kivitelező egy gyártótól származó rendszerre (készlet) adjon ajánlatot.

2. A költségek csökkentése érdekében ne fogadjuk el azt, hogy elég lesz a tervezettnél vékonyabb hőszigetelő lemez felrakása, mert ez az a tétel, ami meghatározza az épület hőtechnikai tulajdonságát.

3. Ügyeljünk arra, hogy a kivitelező minden anyagra, munkafázisra és költségre adjon árat, hogy ne fordulhasson elő menet közben vita. Ilyen tételek a hőszigetelő rendszer alap összetevőin kívül a szükséges kiegészítők: indító sín, élvédő, a lábazat kialakításához szükséges XPS lemez, vakolat stb. Az árajánlat tartalmazza a teljes munkafolyamatot: az állványozást, a terület rendbetételét, a sitt elszállítását és a fuvart is. Térjen ki az árajánlat arra az esetre is, ha több színnel kell vakolni-festeni a homlokzatot, ne legyen vita a bonyolultabb munka miatt.

4. Szerepeljen az ajánlatban a munka megkezdésének és befejezésének pontos ideje, illetve csúszás esetén a kötbér.

5. Tisztázandó, hogy az elszámolás négyzetméter szerint vagy fix áron történik-e. Fontos a nettó és a bruttó ár definiálása, a fizetési és számlázási ütemezés és a fizetés módjának feltüntetése.

Műszaki ellenőr
Új építés esetében mindenképp, de felújításkor is megéri a munkadíját egy jó műszaki ellenőr, aki véleményezi az árajánlatot, felméri a tényleges munkát és anyagot, ellenőrzi, hogy az előírásoknak megfelelő-e a kivitelezés. Ne feledjük: csak az előírásoknak megfelelő hőszigetelő rendszerre adható a Baumit 25 év gyártói rendszergaranciája! Ha nincs ellenőr és az építtetőnek van tapasztalata és elég ambíciója ahhoz, hogy felkészüljön az ellenőrzésre, érdemes tanulmányozni a MÉVSZ ajánlásokat: MÉVSZ műszaki irányelv és Hőszigetelő rendszerek kivitelezési irányelve (lsd. Megfelelőség fejezet). Ezekből a laikus számára is nyomon követhetők a legfontosabb kivitelezési szabályok, ilyen a pont-perem módszerrel történő ragasztás vagy a megfelelő dübelszám.

Ami látszódik: a vakolat
A homlokzati hőszigetelő rendszer látszó rétege a vékonyvakolat. Ennek kiválasztására is hangsúlyt kell fordítani, amelyhez segítséget kínál a szakkereskedő vagy a Baumit képviselője. A laikusoknak is érdemes tudni, hogy a vakolat struktúráját meghatározza a szemcseméret (1,5; 2; 3 mm) és a struktúra, ami lehet kapart és dörzsölt. A különböző struktúrákon másként mutat a kiválasztott szín. A színezett vékonyvakolatokról itt olvashat.
A lábazatra ajánlott a nagyobb igénybevételnek fokozottan ellenálló lábazati és díszítővakolatot alkalmazni. A Baumit MosaikTop 36 színben rendelhető.
Különleges struktúrák alakíthatók ki Baumit CreativTop modellező vékonyvakolattal, amely a teljesen aprótól (Silk 0,5 mm) akár 4 mm (Max) átmérőjű szemcsevastagságban rendelhető a BaumitLife színkártya 758 színében. A kreativitás a felhordási technikában rejlik, kialakíthatók többek közt teljesen sima felületek, barázdált, nyomott, fa- vagy betonhatású struktúrák is.

hogyanvalasszunkhomlokzati0906 8
Színválasztás
A jól megválasztott épületszín harmonizál a környező házakéval, megmutatja a tulajdonos ízlését. A Baumit Európa egyik legnagyobb homlokzati vakolat- és homlokzatfesték-színpalettáját kínálja az építtetőknek. A BaumitLife 888 színből áll. A választást megkönnyíti a baumitlife.com oldal, amelyen az építtetők megismerkedhetnek az egyes színek üzenetével, a színpszichológiával, a legújabb trendekkel és a színharmóniákkal. A Baumit innovációja a sötét, intenzív színválasztást homlokzati hőszigetelő rendszeren is lehetővé tevő vékonyvakolat, illetve homlokzatfesték. A színskála legsötétebb színei (jellemzően az 1-re és 2-re végződőek) úgynevezett cool pigmenteket tartalmaznak. Ezek védik a homlokzatot a napsugárzástól, a túlmelegedéstől, így az épület színe tartósan élénk marad.
Szín választásakor ne döntsünk kis színkártya vagy monitorkép alapján! Rendeljünk mintákat, és próbáljuk ki ezeket az építkezés helyszínén!
Fontos, hogy a Baumit a vékonyvakolatait és homlokzatfestékeit csak rendelés után, gyári körülmények közt gyártja le a kívánt színben, ezzel biztosítva a kiváló minőséget.

hogyanvalasszunkhomlokzati0906 9
A jól megválasztott és gondosan kivitelezett homlokzati hőszigetelő rendszer évtizedekig szolgálja a ház tulajdonosát, megtakarítást jelent az energiaköltségben, ezáltal a környezet védelme is érvényre jut, a házban élők egészséges és kellemes lakóklímában tölthetik mindennapjaikat.

Baumit nyereményjáték
Most érdemes Baumit homlokzati hőszigetelést vásárolni! 2018. november 30-ig a promócióban szereplő feltételekkel megvásárolt rendszert és érvényes pályázatot benyújtó vásárlók 30 000 forintos KIKA utalványt kapnak, és minden 50. érvényes pályázó visszanyeri a rendszer teljes árát. Feltételek és részletek a nyerjenabaumittal.hu oldalon.

hogyanvalasszunkhomlokzati0906 10


baumitlogo 20186

 
 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop