Mi az igazság a belső hőszigetelésről?

Mint oly sok mindenről, néha a belső oldali hőszigetelésről is hetet-havat összehordanak, itt az ideje rendbe rakni ezt a kérdést is. Annál is inkább, mert egyáltalán nem mindegy, a sok létező megoldás közül melyiket választjuk!

miazigazsagabelso 720

Új építésű lakásoknál egyaránt előfordul, hogy elmarad a tetőterasz födémlemezének a hőszigetelése a rétegrend vastagságának téves megállapítása miatt, ami azután a csatlakozó falszerkezetekben is (főleg üreges falazóelemek) komoly hőhidat vagy a homlokzati falakban futó vasbeton szerkezetek elégtelen hőszigetelése révén felületi kondenzációt okoz, ezt követő penészedés alakul ki.
miazigazsagabelso 1
A belső oldali hőszigetelést mérlegelő ügyfeleket az esetek többségében nem a rezsicsökkentés vezérli, hanem a hideg fal- illetve födémfelületek, penészedés, párakicsapódás, illetve tartósan nedves falakon a sókivirágzás, gombásodás okozta problémákra keresnek megfelelő megoldást. A lakókomfort kialakításának igényén túl a szobákban megjelenő penész komoly egészségügyi problémákat okoz, aminek a kezelését nem szabad halogatni. Ezekre a problémákra a nyílászáró cseréje nem jelent megoldást. Ellenkezőleg, egy jobb minőségű ablak a légzárásából adódóan még tovább csökkenti a természetes légcserét, ami által a lakótérben keletkező pára feldúsul, és az alacsony hőmérsékletű felületeken még több nedvesség csapódni le. Nyílászárócsere után a légcserére fokozottabban oda kell figyelni, lehetőleg nagy mennyiségű párát szállítani képes megoldás kialakításával (pl. falon átvezetett műanyag membrános szellőző vagy időszakosan bekapcsoló ventillátor segítségével).

miazigazsagabelso 2
Megoldást nyújthat a húsz éve piacon lévő Multipor ásványi hőszigetelő rendszer, amellyel párazáró réteg beépítése nélkül is könnyen kialakítható belső oldali hőszigetelés. A Multipor rendszer természetesen nem csak belső oldalon használható, az épület külső homlokzati hőszigetelésére is alkalmas. A meleg levegő több nedvességet képes megtartani, ezért mikor lehűl a harmatpontra, kicsapódik belőle a pára. Ez fűtött beltéri és kültéri téli hőmérséklet állapotok alatt nem a belső oldali hőszigetelés és a fal határán, hanem hamarabb, már a hőszigetelő lapon belül megtörténik. Azokat a hőszigetelő anyagokat, amelyek nem vagy csak nehezen képesek leadni a bejutó nedvességet, emiatt párazáró réteggel kell védeni. A Multipor ásványi hőszigetelő lapok a kicsapódott nedvességet kapilláraktivitás útján a belső légtér felé szállítják, ahol a víz elpárolog. Fontos, hogy a lapok a falra teljes felületen legyenek ragasztva, mert így tudják a felülettől a nedvességet elszállítani, és falazat szárításában is segítenek. A Multipor ásványi hőszigetelő lap e célra a rendkívüli anyagtulajdonságai miatt alkalmazható, hiszen anti-allergén, természetes alapanyagokból – homok, cement, víz – készül, gyártása környezettudatos technológiával történik. Ezen felül nem éghetők, egy nem várt lakástűz esetén megvédik a mögöttes szerkezeteket, és nem fejlesztenek mérgező gázokat.
Épületszerkezeti szempontból a külső oldali hőszigetelés valóban kedvezőbb, de amikor erre nincsen lehetőség, a megfelelő tervezéssel és kivitelezéssel kialakított belső oldali hőszigetelés – a meglévő szerkezetek károsítása nélkül – élhetőbb és egészségesebb lakókörnyezetet biztosít. A vállalat honlapján elérhető egy szakmai anyag, amely 15 év elteltével a Multipor belső oldali hőszigetelés teljesítményét mutatja be a Drezdai Műszaki Egyetem vizsgálatai nyomán:

https://www.ytong.hu/images/Hirek/hirlevel_2017.3.pdf

miazigazsagabelso 3

 

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop