Télen hűt, nyáron fűt? - Egyetlen falnál sem ideális

Télen hűt, nyáron fűt? - Egyetlen falnál sem ideális

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Egy családi házon számos felújításra szoruló hőszigetelés vagy szigetelendő felület található, de ha a hőszigetelés kerül szóba, többeknek a homlokzat jut eszébe. Nézzük tehát, hogy homlokzati hőszigetelés esetén milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, különösen, ha nyáron nagy hőségben tervezzük a munkát.  

telenhutnyaronfutbachl 720


Az elavult vagy rosszul kialakított hőszigetelés télen sem véd, és az év meleg hónapjaiban is okozhat problémát, azaz rá kell magunkat szánni a hőszigetelésre. Ha jó döntést akarunk hozni, néhány dolgot érdemes áttekinteni, például, hogy az épület mely részén érdemes kezdeni. Emellett meg kell ismerkednünk az anyagválasztás különböző szempontjaival is, és persze a gyártók aktuális ajánlataival.
Általánosságban igaz, hogy a rossz minőségű vagy nem hőszigetelt falak okozzák a legnagyobb energiaveszteséget. Nagy felületük miatt akár 30 százalékkal is hozzájárulhatnak az energiapocsékoláshoz, azaz a legnagyobb hatással lehetnek az épület energiamérlegére. Ráadásul a probléma a homlokzaton könnyen láthatóvá, sőt, érezhetővé válik: hideg falak, huzatos érzés a sarkoknál, penészedés. A nyári időszak többnyire ideális a régen tervezgetett hőszigetelés elkészítésére, ám a rekkenő hőség és a napsugárzás nemcsak a kivitelezést végzők számára kellemetlen, de a hőszigetelő lapoknak is árthat. Mit tegyünk, ha legalább az anyagot védeni akarjuk?

telenhutnyaronfutbachl 1
Ami télen nyáron véd
Jó tudni, hogy két év múlva, 2020 után már csak a közel nulla energiaigényű épületek kapnak használatbavételi engedélyt. Sajnos ezzel még sok szakember sincs tisztában. Ebből egyenesen adódik, hogy a jelenleg járatos 10-15 cm-es hőszigetelési vastagságok akár 50 százalékkal is növekedhetnek. Ne ijedjünk meg, ez nem jelent automatikusan 50 százalékos költségnövekedést, ellenben a hőszigetelés 50 százalékos hatékonyságnövekedését igen.
Fontos azonban megjegyezni, hogy nem csak a vastagságot kell nézni: vannak ugyanis olyan hőszigetelő lapok, amelyek pl. grafittal dúsított alapanyaguknak köszönhetően azonos vastagságban akár 20-25 százalékkal is jobb hőszigetelési értékeket kínálnak. Ezt úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a hamarosan életbe lépő szabályoknak – és persze a felújított, hőszigetelt otthonunkkal szemben támasztott igényeinknek - akár vékonyabb rétegben alkalmazott hőszigeteléssel is megfelelhetünk.

telenhutnyaronfutbachl 2
Védelem a nap sugarai ellen
A legtöbben a felújítást a legforróbb hónapokban, tavasz és ősz között végzik, ami nem feltétlenül kellemes sem a beépítendő terméknek, sem a kivitelezést végzőknek. Ha a szakemberek számára nem is tudunk feltétlenül megfelelő védelmet kínálni a nyári erős napsugárzással és hőmérséklet-változással szemben, de a BACHL nagy hatékonyságú, grafitadalékkal dúsított, így sötét színű modern polisztirol tábláit fehér alapozófestékkel megvédhetjük.
Ne gondoljunk semmi bonyolultra vagy költségesre, mindössze arról van szó, hogy egy kis odafigyeléssel a falra felkerülő lapok, amelyek hamarosan otthonunk klímáját és pénztárcánkat fogják védeni, nincsenek kitéve a hőnek és az UV sugárzásnak. Egy jó szakember számára ez nem újdonság, de nem árt, ha mi is tudjuk, miről van pontosan szó, illetve mi miért történik.
Fontos szabály, hogy a hőszigetelő lapokat a kivitelezés előtt és alatt védeni kell a jelentős UV sugárzástól, a nagy hőingadozástól, a mechanikai sérülésektől és a nedvességtől egyaránt. A megtisztított, falra felkerülő szürke színű BACHL Extrapor lapokat, amelyek táblafelületét a ragasztóanyagnak legalább 40 százalékban fednie kell, a kivitelezést végző szakember a megcsiszolás után egy ún. fehér alapozóréteggel látja el. Ezzel azt éri el, hogy a kivitelezés következő szakaszaiban, a szükséges dűbelek elhelyezésekor és az üvegháló beágyazása közben a hőszigetelőlapok védve vannak a nyári hőmérséklet-ingadozás ellen. Egy réteg a világos alapozófestékből megvédi a falra felragasztott hőszigetelőlapokat a környezeti hatások okozta feszültségektől, a nap sugarainak köszönhető felmelegedéstől.

Akció: alapozófesték ajándékba!
Azok, akik az idei nyarat választják otthonuk energiatakarékosabbá tételére, és a korszerű BACHL Extrapor 80 és 100 H grafitos homlokzati hőszigetelés mellett döntenek, 2018. július 20. és október 31. között a szükséges mennyiségű fehér alapozófestéket ajándékba kapják.
Az akció részleteit keresse a www.bachl.hu oldalon.

 

 

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ legjobb középülete az új Néprajzi Múzeum

A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A világ egyik legrangosabb ingatlanszakmai nemzetközi versenye, az International Property Awards londoni díjátadó gáláján a Liget Budapest Projekt keretében épülő Néprajzi Múzeum hétfőn megkapta az Európa legjobb középülete díját, a nap végén pedig már világ legjobb középülete díjat is elnyerte. A díj hatalmas elismerés a magyar építész- és ingatlanfejlesztő társadalomnak, hiszen kivívták maguknak azt a rangot, hogy a világ élvonalában jegyezzék őket. A Néprajzi Múzeum épülete ugyanezen a versenyen előzőleg Európa legjobb középületének díját is megkapta, és így került a világ legjobbjainak járó díj esélyesei közé. Az elismerés Magyarország számára történelmi léptékű győzelmet jelent, különös tekintettel arra, hogy egy állami beruházást választott a világ legjobbjának a nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri. Az International Property Awards 25 éves történetében először fordult elő, hogy magyar épület a világ legjobbjaként végezzen. A Napur Architect iroda által tervezett Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének, majd a kontinens legkiválóbbjaként a világ 10 régiójának kategóriagyőztesei közül érdemelte ki a világ legjobbjának járó World's Best díjat. A Liget Budapest Projekt keretében Európa egyik legrégibb közparkja is megújul, miközben egyedülálló kulturális intézmények jönnek létre, világviszonylatban is kiemelkedő építészeti megoldásokkal, amit az épülő Néprajzi Múzeum most átvett díja is bizonyít. A díjat átvevő Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a díj átvétele után azt mondta, hogy a díj nem csupán a magyar építészet kiváló teljesítményére, hanem a magyar innovációra és a magyar kultúrára is ráirányítja a nemzetközi figyelmet. A díj jól mutatja, hogy az ingatlanfejlesztés minőségének és az építészeti kultúra progresszív fejlődésének előmozdításában kulcsszerepet játszó magyar cégek képesek gyorsan reagálni az egyéni igényekre és mai folyamatokra, emellett az értékőrzésben is kimagaslóan teljesítenek.  

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}