Hőszigetelés mindenkinek

Hőszigetelés mindenkinek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Megjöttek a hideg napok és éjszakák, s már a pénztárcánkon és a szobahőmérsékleten is érezzük, hogy idén nyáron is elmaradt a felújítás. Kérdés, hogy a hőszigeteléssel vagy a nyílászáró cserével érdemes-e kezdeni, merthogy egy családi házon több rosszul hőszigetelt területet is találhatunk. Szakértőtől kértünk segítséget, hogy mivel érdemes kezdeni az energiatakarékosságot, és milyen hőszigetelő anyagot ajánl?

hoszigetelesmindenkinek201712 720


Új otthon tervezgetése esetén is jó, ha tisztában vagyunk néhány alapkérdéssel, mert egy gondos előkészítés és megvalósítás évtizedekre megkímél bennünket az újabb költségektől.

Mi a leghatékonyabb megoldás?
Ha felújításról van szó, és nem csak állagmegóvás a cél, de az épület energiafelhasználását is csökkentenénk, s persze melegebb otthont, kevesebb gázszámlát is szeretnénk, akkor komplex megoldásban kell gondolkodnunk. Azért nem elég csak egy problémás épületrésszel foglalkozni, mert egy átlagos épület esetén a tetőn 20 százalék, a falakon 30 százalék, a nyílászárókon 15 százalék, a padlón 10 százalék, a tömítetlen réseken 10 százalék, és a fűtési rendszeren, illetve az égéstermék elvezetéssel 15 százalék az energiaveszteség mértéke. És mivel a hő mindig megtalálja az utat, ezért a hőszigetelés szempontjából a homogén épületburok kialakítása a cél, amivel a hőhidak kialakulása elkerülhető (ezek az egymáshoz képest különböző hatékonysággal hőszigetelt felületek találkozásánál jelentkeznek). Egy egyszerű gyakorlatias példával élve, ha csak a tetőt és a falakat szigeteljük, akkor ne csodálkozzunk, hogy a padlón vagy a rosszul záródó nyílászárókon keresztük „eltűnik” a meleg az otthonunkból, vagy felüti a fejét a penészedés. Egy családi háznál természetesen a homlokzat a legnagyobb felület, amit hőszigetelni érdemes, de emellett a többi épületszerkezeti elemmel is foglalkozni kell, ami a külső térrel érintkezik, mert egyetlen rendszert alkotnak.

hoszigetelesmindenkinek201712 1
Az első lépések, ha az igény már megvan
Az utólagos hőszigeteléssel a komplexitás akkor nyer értelmet, ha vizsgáljuk, hogy az egyes területek hőszigetelésével milyen eredmény érhető el. Cél lehet csökkenteni a falak hőátadását, az ablakkereteknél vagy falsarkoknál lévő hőhidak kialakulását vagy éppen megszüntetni a párásodást, penészedést. Itt már nemcsak a homlokzati hőszigetelés a feladat, de meg kell vizsgálni a nyílászárókat, a fűtési rendszert vagy éppen a villamos- és világító berendezéseket is. De hol is kezdjük?A BACHL szakértőjének segítségével átnézzük, hogy az egyes területeken felmerülő problémáknál merre érdemes keresni a megoldást.

Problémák padlótól a tetőig
Kezdjük a tetőnél, és onnan haladjunk „lefelé” a problémás területekkel, a teljesség igénye nélkül, hiszen minden otthon egyedi és sok szempontot kell górcső alá venni.
A tető nagy felület, így itt azonnal érzékelhető, ha az épület energetikailag nincs rendben: jön a hideg a tető felől, penészes a szobasarok, párásodik vagy penészedik a tetőablak. Az épület védelme érdekében a tetőre szigorúbb követelmények vonatkoznak, mint bármely más épületszerkezetre. A meleg felfelé száll, így ez az utolsó vagy éppen az első pont, ahol érdemes megállítani akár a megfelelő szarufák alatti vagy feletti hőszigeteléssel, akár egy tetőablakcserével, ami alkalmazkodik a ház energetikai adottságaihoz, és megfelelően zár.

A határoló falakról, a homlokzat hőszigeteléséről azért esik sok szó, mert ez adja a legnagyobb felületet a hőveszteséghez: hideg falak, huzatos sarkok, gombásodás vagy salétromos falak jelzik a hiba forrását. Nem elég csak az EPS szigetelést vizsgálni, a falazó anyag, a nyílászáró megválasztása éppen olyan fontos.
Hőtechnikailag az épületnél a nyílászárók jelenthetik a gyenge pontot, mert a legjobban szigetelő nyílászárók U-értéke (hőátbocsátási tényezője) és egy 30 cm vastag hőszigetelés nélküli modern vázkerámia fal U-értéke között is kétszeres a különbség a fal „javára”. Ugyanez egy 15 centiméteres hőszigetelés esetén már 6-8-szorosra növekszik. Éppen ezért nem szükséges 15-20 centiméter vastag hőszigetelést a falra felrakni, ha nem ehhez a hőszigetelési értékhez igazodó modern nyílászárókat építünk be. Homlokzati hőszigetelésnél például a BACHL Extrapor Relax homlokzati hőszigetelő lapja ad hatékony megoldást. Ha viszont a homlokzati szigetelésnél vett U-érték példát nézzük a tetőnél, akkor ott még nagyobb különbségek adódhatnak, mert egy nem megfelelő tetősíkablak választása esetén akár tizenkétszeres különbség is lehet (például 18cm BACHL PIR keményhab szarufák feletti elhelyezése esetén).

hoszigetelesmindenkinek201712 2
Talajjal érintkező felületek
Végül leértünk a földszintre: amennyiben a fal és padló találkozásánál, a sarkokban penészedés nyomait látjuk, és a padló a fűtött lakásban is jéghideg, akkor a talajjal érintkező padló vagy padlásfödém hőszigetelése lehet a megoldás. Új ház esetén könnyen megoldható a megfelelő rétegrend kialakítása, míg a talajjal érintkező padló utólagos hőszigetelése bonyolultabb és egyben költségesebb, helyenként a már meglévő rétegrend miatt szinte megoldhatatlan. Új építésnél könnyen tarthatók az előírt értékek, és fontos, hogy a talajjal érintkező felületeken a hőszigetelés mértéke megfelelő legyen akár egy vékony rétegrend kialakításánál is. Ehhez jól használhatók a BACHL PIR ALU és BACHL Extrapor EPS 100 hőszigetelései. Érdemes szakemberrel kiszámoltatni, hogy ha a padlónkba csak 3-4 cm hőszigetelést tudunk beépíteni, akkor szükséges-e a falazatra 20 cm hőszigetelést rakni, mert a hő mindig a könnyebb ellenállás irányába megy, és a meleg a padló irányában távozik, tehát helyenként a túl vastag szigetelés is okozhat problémát.

2018-ra a fenti témákat részletesebben is boncolgató sorozattal készülünk „Hőszigetelés mindenkinek” címmel. Addig is, gondolatindítóként, informálódásként a hőszigeteléséhez a BACHL megoldásai közül választhatnak, amelyben szaktanácsadással is segítenek. A mostani hideg időjárás pedig tökéletes alkalmat biztosít a hőkamerás felmérés elvégzéséhez, amelynek elemzése nagyban megkönnyítheti a tervezési folyamatot.
Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.