Egészségünkre is káros a zajszennyezés

Egészségünkre is káros a zajszennyezés

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Nem csak kellemetlen, ha egy légkalapács zaja ébreszt bennünket, vagy épp nem tudunk elaludni a menetrend szerinti repülőjárat hajtóművétől: a tartós zajártalom fejfájást, tartós kimerültséget és akár komoly egészségügyi problémákat is okozhat. 

egeszsegunkreiskarosazajszennyezes 720

 

A városban élők többsége az egészséges határérték feletti zajszennyezésnek van kitéve, ami növelheti a magas vérnyomás, a stroke és a szívroham kockázatát. Hosszú távú megoldást jelenthet, ha nyílászáróinkat hangszigetelő ablakokra cseréltetjük, az Inoutic ehhez ad most hasznos tanácsokat.
Tudományos vizsgálatok szerint a nyugodt, pihentető alvás legfeljebb 20-25 decibel zajterhelés mellett lehetséges. Akik városban élnek, azok számára viszont szinte elérhetetlen ez a szint: már egy forgalmas utca is legalább 70 decibel zajterhelést jelent. Ha épp útfelújítás zajlik az utcánkban, akkor közel 100 decibel, míg egy repülőtér közelében akár 120 decibel terhelés is érhet bennünket. Az Európai Unió lakosságának nagyjából 20 százaléka van kitéve elfogadhatatlan mértékű zajszinteknek.

Az egészségünk bánja, ha nem lépünk időben
A zajterhelés következményei nem csak éjszakai álmatlan forgolódás vagy a reggeli karikás szemek lehetnek. A zajszint csupán 10 decibelnyi emelkedésével akár 7-17 százalékkal nő a magas vérnyomás, a stroke és a szívroham kockázata. A gyermekeket érő hatásokra különösen fontos figyelnünk: kutatások szerint a repülőgépek zajának folyamatos hallgatása rosszabb olvasási készséggel és gyengébb emlékezőtehetséggel jár együtt.

 

egeszsegunkreiskarosazajszennyezes 1
Honnan tudjuk, hogy mekkora zajnak vagyunk kitéve?
Az életminőség megóvására az Európai Unió előírja a stratégiai zajtérkép megrajzolását. E tekintetben Magyarország sajnos még elmaradásban van, de azért egyre több forrásból tudunk tájékozódni. a fővárosiak számára elérhető egy online zajtérkép, amely viszonylag pontos adatokkal szolgál. A Liszt Ferenc Repülőtér közelében élők a légiforgalom okozta zajterhelés mértékéről a Budapest Airport Zrt. honlapján tájékozódhatnak. A nagyobb vidéki városokban élők pedig a helyi önkormányzatnál, illetve a Kormány.hu megfelelő aloldalán tudnak tájékozódni.

 

 

egeszsegunkreiskarosazajszennyezes 3

 

Mekkora változást hozhat az ablakcsere?
Ha elhatároztuk magunkat az ablakok cseréje mellett, akkor érdemes legalább 5 decibel javulást megcéloznunk a hangszigetelésben. Ettől hálószobánk még nem válik meditációs szobává, de határozottan jobban alszunk. Ha egy kicsit többet tudunk áldozni az egészségesebb környezet érdekében, akkor 10 decibel hangszigetelés javulással akár a felére csökkenthetjük a lakásunkban a zajszintet!

Milyen nyílászárót válasszunk?
Ajánlott szakember véleményét kérni, de legalább 4., még inkább 5. hangszigetelési osztályú terméket érdemes választani. A minőségi nyílászárógyártóknál ez ma már alap, például az Inoutic kínálatában már a középkategóriás Prestige műanyag profilrendszer is 47 decibellel csökkenti a külső zajt.


inoutic logo


További információ: www.inoutic.hu


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.