Nincs többé nedvesedő pincefal!

Nincs többé nedvesedő pincefal!

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A mai egyéni igényeket és a jelenlegi hőtechnikai követelményeket figyelembe véve elengedhetetlen a különböző épülethatároló szerkezetek megfelelő hőszigeteléssel való ellátása. Fontos, hogy gyakorlatilag az egész épület felületét folytonosan és megszakítatlanul körbeszigeteljük pincepadlótól egészen a magastetőig, hogy majd a téli fűtési idényben a hőveszteség a lehető legminimálisabb legyen.

nincstobbenedvesedopincefal 720


A különböző épülethatároló szerkezetek professzionális és tartós szigeteléséhez különböző minőségű és teljesítményű hőszigetelő anyagokra van szükség, nem mindegy, hogy talajba kerülő épületszerkezetet vagy magastetőt szigetelünk. Részletezzük egy kicsit, milyen szempontokat kell figyelembe vennünk talajban-lévő vagy talajhoz közelihőszigetelések optimális kiválasztásához!

1. A talajba kerülő épületszerkezeteknél – úgymint a pincepadló, a pincefal vagy pedig a talajon fekvő padló – a hőszigetelésnek bírnia kell majd az épület terheit, a talajból eredő nyomást, ellen kell állnia a víz behatásainak (talajpára, talajnedvesség, talajvíz) és a téli fagyhatásoknak is.

2. A terepszint feletti szakaszon – ez a gyakorlatban a járda szintje feletti szakasz, ami a járda járófelületétől kb. 40-60 cm-es magasságig tart – szintén olyan hőszigetelő anyagra van szükség, ami bírja a téli fagyhatásokat, a talajból felszivárgó nedvességet és az egyéb mechanikai igénybevételeket, ezen felül pedig még megfelelő ellenállással rendelkezik a légköri csapadékból származó úgynevezett mandinervizekkel szemben is.

3. Felhasználási területtől függetlenül, a mindezen igénybevételekkel szembeni ellenállás mellett a kiválasztott hőszigetelő terméknek természetesen kiváló hőszigetelési értékkel, azaz alacsony deklarált lambda értékkel is kell rendelkeznie.

nincstobbenedvesedopincefal 1
A szigetelő anyagok számára nem egyszerű a kihívás, de nem is lehetetlen. Az URSA XPS extrudált keményhab hőszigetelő termékek példának okáért – fajtától függően – 30-70 tonna/m2 terhelhetőséggel rendelkeznek, és nedves környezetben is csekély a vízfelvételük. Nem meglepő hát, hogy a gyártó bizalommal ajánlja változatos profilú keményhabjait az itt felsorolt felhasználási területek bármelyikére beépíteni, mivel azok bizonyítottan magas szintű teljesítményt nyújtanak majd, a lakók nagy örömére.
Az URSA extrudált polisztirol termékek élkialakítását úgy tervezték meg a szakemberek, hogy az illesztéseknél a különböző hőhíd hatásokat hatékonyan lehessen velük kiküszöbölni. Az XPS portfólióban szereplő tompa ütközésű vagy lépcsős ütközésű termékek közül az átmenő vonalmenti hőhídhatás elkerülése érdekében a pincefal, pincepadló és a talajon fekvő padlóépületszerkezetek szigeteléséhez ajánlatos az URSA XPS N-III-L, N-V-L vagy N-VII-L néven forgalmazott, lépcsős élkialakítású termékeket választani.

nincstobbenedvesedopincefal 2

A járdaszint feletti szakasz szigeteléséhez azért az URSA XPS WGR megnevezésű termék ajánlható, mert a termék különlegesen strukturált felületi kialakítása lehetővé teszi, hogy a felületképző tapaszréteg – ami fogadja az üvegszövet hálót – jól megtapadjon a termék felületén. Ez az XPS termék „kettős” felületkialakítással rendelkezik, ami egész pontosan azt jelenti, hogy az ostyaszerűen strukturált felület még egy plusz felületi benyomással is el van látva, ezáltal pedig jóval nagyobb felületen biztosított a tapadás, hiszen a felület megnövekszik a tapaszréteg számára.

Érdemes tudni, hogy az URSA extrudált polisztirol termékek felhasználási területei nem szorítkoznak csak a fentiekre. Az URSA XPS WGR termék kiváló hőszigetelési teljesítményt nyújt vasbeton szerkezetek bent maradó zsaluzataként (pl. egy falazott falban elhelyezkedő vasbeton pillér elé vagy vasbeton áthidaló elé hőszigetelésként), ha pedig valaki éppen zöldtetőt, terasztetőt, fordított tetőt, parkolótetőt álmodik, a lapostetők szigeteléséhez az URSA XPS N-III-L, N-V-L, és N-VII-L termékek jelentik a legjobb választást.
ursa logo
Varga Tamás
Alkalmazástechnológus
URSA Salgótarján Zrt.
www.ursa.hu

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.