Fürdőszobai komfort növelése – műszaki tanácsok az Oventroptól

Fürdőszobai komfort növelése – műszaki tanácsok az Oventroptól

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Az épületenergetikai felújítások legalapvetőbb lépései általában a kazán és a nyílászárók cseréje, illetve a külső hőszigetelés megoldása, amelyek számos további kérdést érintenek. Például egy fűtéskorszerűsítés során alapvető elvárás a fürdőszobai komfortérzet növelése, ezért annak érdekében, hogy ez célszerűen és hatékonyan valósulhasson meg, érdemes figyelembe venni az Oventrop műszaki tanácsait.

furdoszobaikomfortnoveleseoventrop 720


A kazán nem megfelelő kiválasztásával a későbbi fűtéskorszerűsítési munkák során rossz megoldások születhetnek, mint például a törölközőszárítós radiátor visszatérő csővezetékének „megtekerése” a padlóban, amely megoldás túlfűtést vagy magas felületi hőmérsékletet, azaz diszkomfortérzetet is eredményezhet, nem beszélve az esetleges oxigéndiffúziós hatásokról. Ahhoz, hogy a fürdőszobai komfortot növeljük, ma már jogos igény, hogy a fürdőkádból, zuhanyzóból meleg felületű burkolatra léphessünk ki.

furdoszobaikomfortnoveleseoventr1709 2

Ennek megoldására több lehetőség is van, íme néhány.

  • Melegvízfűtési rendszerről leválasztott padlófűtési kör. külön szabályozással, esetleg hőcserélővel, külön szivattyúval. Egyik legtökéletesebb megoldás, bár felújításnál ez kerül a legutoljára szóba. Oka a megnövekedett beruházási és üzemeltetési költség, valamint a nagy beépítési magasság. Méretezése bonyolultabb, szakember közreműködése szükséges.
  • Elektromos padlófűtés. Az elektromos padlófűtés szabályozhatósága kitűnő, gyors a felfűtése, az elektromos rendszer miatt viszont célszerű az elektromos hálózat felülvizsgálata, illetve szakszerelő bevonása. Fontos az érintésvédelemi és biztonsági szabályok, előírások betartása.
  • Törölközőszárítós radiátor visszatérőjének „megtekerése” a padlóban. A törölközőszárítós radiátor visszatérőjének „megtekerése” a padlóban a szerelők, illetve beruházók egyik kedvelt műszaki megoldása. Előnye, hogy a meleg padló és a ruhaszárítás is gyorsabb lesz, hátránya viszont, hogy szabályozhatósága nehézkes, alul-, illetve túlfűtés jelentkezhet. Kazán időszakos üzeme mellett szabályozatlan a rendszer, jellemzően csak temperálásra alkalmazzák, méretezés nélkül.

 

Nagyon fontos kérdés a csőanyag megválasztása, mert például rézcső esetén probléma lehet a hosszból adódó toldásnál, ezért kizárólag a keményforrasztásos technológia javasolt ilyen esetben. Nagy felületek esetén a kazánba visszaérkező víz hőmérséklete a kondenzációs határ alatt lehetséges csak, amennyiben azonban a kazán nem kondenzációs, idővel problémák adódhatnak. E műszaki megoldás helyett egy jobb példa a mellékelt ábrákon bemutatott kapcsolási rajz, melyet a fürdőszobai radiátor kiegészítő szerelvényével könnyen megoldhatunk.

furdoszobaikomfortnoveleseoventr1709 1
Ebben az esetben megoldást jelent a külön szabályozható törölközőszárítós radiátor és a padlófűtés. A termék neve Multiblock T-RTL szelep, amely kivitelében többféle díszburkolattal, illetve termosztatikus szelepfejjel választható. Fehér, króm burkolat, fehér, króm Uni SH, illetve Pinox H termofejjel egyaránt kapható. A termék az „Iconic Awards 2017” díjazott terméke.


Elérhetőségeink:

Oventrop GmbH & Co. KG magyarországi Iroda

Tel.: 1/280 6720, 30/411 3570

www.oventrop.hu, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.