Rendhagyó szilveszteri falatok

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A szilveszteri klasszikusok mellett próbáljunk ki új ételeket, hogy ezzel is színt vigyünk az év utolsó és első napjaira. Ha vendégként múlatjuk az utolsó éjszakát, az elkövetkező hétvégeken főzzük végig a recepteket, garantáltan finom brunchot varázsolunk asztalunkra.

rendhagyoszilveszterifalatok 720



Gyömbéres, fokhagymás sertésgolyó szójaszószos paradicsommártással

Hozzávalók 4-6 fő részére: 1 kg darált sertéshús, 4 gerezd fokhagyma, 1 hüvelykujjnyi gyömbér, 1 kisebb fej vöröshagyma, 2 doboz darabolt paradicsomkonzerv (2x400g), 4 evőkanál sötétbarna szójaszósz, 2 evőkanál sötétbarna nádcukor, 2-3 chili paprika ízlés szerint, koriander

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, közben a megtisztított gyömbért és a fokhagymát lereszeljük, hozzákeverjük a darált húshoz, sózzuk (kb. 0,5-1 teáskanálnyi), majd jól összekeverjük. Dió méretű golyókat formázunk belőle, és egy sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük. Alufóliával lefedjük, és az előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. 35 perc körül nézzünk rá a húsra, mert a golyók méretétől és a sütő hőfokának pontosságától a sütési idő rövidebb/hosszabb is lehet. Közben elkészítjük a paradicsomszószt is: a hagymát nagyon apróra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, hozzáadjuk a paradicsomkonzervet, a szójaszószt és cukrot. Magas hőfokon folyamatos kevergetés mellett 5-10 percig főzzük, amíg egy sűrű, ízletes szószt nem kapunk. A húsgolyókat ezzel tálaljuk, a tetejét megszórjuk korianderrel és igény szerint chilipaprikával.


szilveszterifalatok 2

 

Fűszeres lencsével töltött batyuk

Hozzávalók 4-6 fő részére, falatkáknak: 1 csomag leveles tészta, 15 dkg lencse, 1 tk. római kömény, fél tk. szechuáni bors, fél tk. cayenne bors, 1 gerezd fokhagyma

Az átmosott lencsét annyi enyhén sós vízben megfőzzük, ami ellepi. Serpenyőben kevés olajon a fűszereket picit megpirítjuk, hozzáadjuk a leszűrt lencsét, ha szükséges, sózzuk. Belereszeljük a fokhagymát, és folyamatos kevergetés közben enyhén megsütjük. A sütőt előmelegítjük 190 fokra, közben a levelestésztát egyenlő négyzetekre, majd háromszögekre vágjuk. A tésztalapokra teszünk egy kis lencsét, batyut formálunk belőlük, csatlakozási pontjait jól megnyomkodva. Sütőpapíros tepsiben 10-15 perc alatt aranybarnára sütjük.


szilveszterifalatok 3

 

Szójaszószos tarjanyárs fokhagymás citromos avokadókrémmel

Hozzávalók 4-6 személy részére: 1 kg szeletelt sertéstarja, 1,5 dl barna szójaszósz, 5 gerezd fokhagyma, 3 db érett avokádó, 1 db citrom, 1 gerezd fokhagyma, tálaláshoz frissen őrölt bors, petrezselyem, koriander, csípős paprika

A húst 3 cm-es kockákra vágjuk, és egy nagy tálba tesszük. A fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük, elkeverjük a szójaszósszal, majd a húsra öntve jól összekeverjük. Hagyjuk pácolódni 1-2 órát, mielőtt megsütnénk. Ekkor a húsokat nyársra húzzuk, a sütőt pedig előmelegítjük 180 fokra. A nyársakat sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk, lefedjük alufóliával, és az előmelegített sütőben 1 óra alatt készre sütjük. Az avokádókrémhez az avokádókat kettévágjuk, kivesszük a magját, kikanalazzuk, és egy tálban villával összenyomkodjuk. Belereszeljük az egy gerezd fokhagymát és a citrom héját, majd meglocsoljuk a citrom levével, és jól összekeverjük. A húsokkal tálaljuk, szórhatunk rá koriandert, petrezselymet, frissen őrölt borsot, és adhatunk hozzá erős paprikát vagy chilit is.


szilveszterifalatok 4

 

„Pizza” másként

Hozzávalók 4-6 fő részére: 50 dkg darált sertéshús, 1 kis doboz paradicsomsűrítmény (kb. 2 dl), 1 evőkanál őrölt római kömény, 1 teáskanál őrölt kömény, 1 evőkanál őrölt piros paprika, só, 2 db tortilla lap, 8 szelet sajt (gouda szeletelt sajt, kb 15-20 dkg), 1 db érett avokádó, petrezselyem, frissen őrölt bors, fél citrom leve

A fűszereket egy pici olajon felmelegítjük, hogy az aromák kiszabaduljanak. Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, és beleöntjük a pici vízzel (2-3 evőkanál) elkevert paradicsomsűrítményt. A húsos ragut 30 percig főzzük, hogy az ízek összeérjenek, és a folyadék teljesen elpárologjon. A sütőt előmelegítjük 210 fokra. A tortilla lapokat sütőpapírral kibélelt tepsire helyezzük, 2 darabra lesz szükség. Két-két szelet sajtot helyezünk rájuk, majd megkenjük vastagon darált hússal. Vigyázzunk, hogy folyadék ne nagyon kerüljön a tésztára, mert eláztatja. A maradék sajtot a tésztára helyezzük, és az előmelegített nagyon meleg sütőben 5 perc alatt megsütjük. Mialatt hagyjuk egy picit hűlni, az avokádót kettévágjuk, kiszedjük a magot, az avokádóhúst kikanalazzuk, felszeleteljük, meglocsoljuk citromlével. Az avokádót a „pizzára” helyezzük, megszórjuk frissen őrölt borssal és szeletelt petrezselyemmel.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Egyediség és praktikum a konyhában

Szaporodnak a főzőműsorok, recept blogok és otthoni vacsorapartik, a főzésben egyre többen látják meg a kipipálandó háztartási munka mellett a kreatív szórakozás lehetőségét. Ezzel együtt vált a korábbinál is fontosabb szereplővé a lakásokban a konyha. Szaporodnak a főzőműsorok, recept blogok és otthoni vacsorapartik, a főzésben egyre többen látják meg a kipipálandó háztartási munka mellett a kreatív szórakozás lehetőségét. Ezzel együtt vált a korábbinál is fontosabb szereplővé a lakásokban a konyha. Mivel továbbra is népszerű a nappalival egybenyitott amerikai stílusú elrendezés, sőt, a két helyiség még a pár évvel ezelőttinél is jobban egymásba ér a friss trendek szerint, rég nem „kiszolgáló helyiségről” van szó. A konyhának is egyedinek, stílusosnak, viszont továbbra is praktikusnak kell lennie. A nyitott elrendezés miatt a korábbinál is fontosabb szerepet kapnak a minőségi gépek. A szagelszívó elengedhetetlen, de fontos például az is, hogy milyen hangosan zúg a hűtő vagy a mosogatógép. A jól megválasztott gépek persze a hatékony munkát is segítik, nem utolsósorban pedig kevesebbet fogyasztanak. Bár a modern konyhát hajlamosak vagyunk úgy elképzelni, hogy dugig van gépekkel, azonban tudatosabb döntés, ha csak azt telepítjük, amit tényleg használunk is. Ha nem ruházunk be speciális eszközökre, amiket azután be sem kapcsolunk, jobb minőségűt is választhatunk azokból, amelyeket megveszünk. Az energiatakarékos berendezések kiválasztásában az EU-ban a háztartási gépeken kötelezően megjelenített energiatanúsítvány segít. Ahogy mondani szokták, a legolcsóbb energia a fel nem használt energia, gondos tervezéssel pedig jóval kevesebbre lesz szükségünk. A konyhában a legtöbb világosságot a munkapult igényli, igyekezzünk ezt úgy elhelyezni, hogy a lehető legtöbb természetes fényt kapja. Jól tervezett szellőzéssel a szagelszívóra is kevesebbszer lesz szükség. A világítást érdemes LED-esre cserélni, ami ugyan nagyobb beruházást jelent, az izzók hosszú élettartama miatt viszont egyértelműen megtérül. Minden energiatakarékos és környezettudatos megoldás nagyon-nagyon divatos, tehát nem csak a pénztárcánknak és a környezetnek teszünk jót, ha energiatakarékos világítást, gépeket és például a különböző hulladékok elkülönítését lehetővé tévő szelektív kukát választunk, de még az ismerősök elismerő tekintetét is bezsebelhetjük ezekkel. Bármi is a trend, igazán szerethetővé a praktikus elrendezés teszi a konyhánkat. A cél, hogy a fő alkotóelemek – a hűtő, a tűzhely és a mosogató – között a lehető legkevesebb felesleges kilométert gyalogolva dolgozhassunk, és mindegyik mellett legyen elegendő pultfelület a pakoláshoz. A munkafolyamatokat figyelembe véve érdemes egy falon elhelyezni a hűtőt és a tűzhelyet – elég távol egymástól ahhoz, hogy a sütő hőjével ne kelljen a frizsidernek megküzdenie –, velük szemben pedig a mosogatót – mondják az újHÁZ Centrum szakértői. Ez az úgynevezett munkaháromszög kétsoros, U vagy L alakú konyhákban egyaránt létrehozható. Az alapfelszerelés, a gépek és tároló helyek mellett a konyha közösségi térré válásával egyre hasznosabb lehet egy ide tervezett, a konyhaszigetbe vagy falba épített pihenőhely, ahol a szakácsot szórakoztató társaság is kényelmesen elhelyezkedhet. A harmonikus és trendi konyha kialakításának egyik kulcsfontosságú tényezője a burkolat. A végtelen sok lehetőség és stílus között nehéz választani, a trenddiktátorok szerint viszont most már nem is kell! Már nem a vegytiszta, tökéletesen egységes, „katalógusból kivágott” konyha a legtrendibb. A profik a valóban személyre szabott megoldásokra szavaznak – ha a végeredmény egyedi és kissé eklektikus, annál jobb! Így tehát a szeretett régi tálaló – talán némi felújítással, festéssel – kiválóan megfér majd az újonnan vásárolt minimál stílusú szekrények között, vagy éppen az ipari hangulatú, fémpolcon találhat a legjobb helyet a finom porcelán. A variációs lehetőségek bővítésében fontos szerepe van az egyre sokszínűbb kínálatnak is. Nem csak a bútorlapok vagy burkolatok színével, anyagával játszhatunk, ha tetszik, főszereplő lehet a letisztult alapok mellett egy látványos csaptelep, vagy épp egy ütős színű mosogató is – hívják fel a figyelmet az újHÁZ Centrum szakértői. A modern konyhák eleganciáját nem a díszítés, hanem a minőségi anyagok és átgondolt formatervezés adják, illetve hódítanak a természetes – vagy azt idéző – anyagok és burkolatok. A tömörfa helyett arra megtévesztésig hasonlító, könnyen tisztítható kerámialapokkal játszatunk, és egyre nagyobb teret kapnak a korábban csak a funkcionális darabokon megjelenő fémek. Bár a természetes és pasztell árnyalatokkal továbbra sem nyúlhatunk mellé, egy kis csillogás minden helyiségnek jót tesz, a konyha sem kivétel. A konyhagépekről már jól ismert inox mellett a sárga- és vörösréz, az arany vagy a bronz árnyalat is megjelenhet akár burkolat, akár kiegészítők formájában.  

Újdonság a DIEGO-nál!

Talán nem is gondolnánk, hogy azonos mintázatú termékekkel is feldobhatjuk otthonunkat. Pedig erre már van mód, sőt, mindez határtalan lehetőségeket tartogat arra, hogy otthonunkat igazán egyedivé tegyük. Talán nem is gondolnánk, hogy azonos mintázatú termékekkel is feldobhatjuk otthonunkat. Pedig erre már van mód, sőt, mindez határtalan lehetőségeket tartogat arra, hogy otthonunkat igazán egyedivé tegyük. A tapéta és a textilek összhangja különösen fontos a lakberendezésben. Ha ezeket egymáshoz illesztjük, tökéletes harmóniát teremthetünk. Érdemes először a kiválasztott tapétát a padlóval összehangolni, majd ehhez választani a különböző színű és anyagú függönyöket, bútorszöveteket. Ha ezt a sorrendet betartjuk, biztosan nem tévedhetünk! A Diego újdonsága, hogy a tapétával egyező, azonos mintázatú sötétítő függöny, sőt, bútorszövet is megtalálható a kínálatban. A bútorszövettel bevonhatunk fotelt, puffot vagy egy teljes kanapét is, emellett kreatív módon felhasználhatjuk akár egy ágytámla vagy paraván kárpitozására is. A lehetőségek száma végtelen, minden csak a fantázián múlik! Az azonos mintázatokat felhasználva otthonunk olyan lehet, mintha egy valódi dizájner tervezte volna! Válasszunk azonos mintázatú tapétát, sötétítő függönyt és bútorszövetet, és legyünk mi magunk a saját dizájnerünk! Nézzük meg most a bútorszöveteket, függönyöket és tapétákat a Diego honlapján! {igallery id=4799|cid=832|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

8 +1 érdekesség a Víz Világnapján

Várhatóan 350 ezer néző érkezik 2017. július 14-30. között megrendezendő 17. FINA Világbajnokságra, közülük közel 100 ezren külföldről. Minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye a turizmusra is jelentős hatást gyakorol majd, egyben kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy az ide érkező turisták és vendégek megismerkedjenek hazánk talán legértékesebb természeti erőforrásával: a termál- és gyógyvizekkel. Várhatóan 350 ezer néző érkezik 2017. július 14-30. között megrendezendő 17. FINA Világbajnokságra, közülük közel 100 ezren külföldről. Minden idők legnagyobb magyarországi sporteseménye a turizmusra is jelentős hatást gyakorol majd, egyben kiváló lehetőséget biztosít arra is, hogy az ide érkező turisták és vendégek megismerkedjenek hazánk talán legértékesebb természeti erőforrásával: a termál- és gyógyvizekkel. A Víz Világnapja alkalmából íme 8+1 érdekesség a „víz országáról” és a 17. FINA Világbajnokságról. 1. Magyarország területének 80 százaléka alatt található termál-, illetve gyógyvíz. Hazánk – termálvízkészletét tekintve – világviszonylatban az 5. helyen áll, Japán, Izland, Olaszország és Franciaország után. 2. A 17. FINA Világbajnokság fő helyszíne a Duna Aréna a fenntarthatóság jegyében épült, az első olyan hazai komplexum, amely a világversenyt követően visszabonthatóvá válik – 15 ezres befogadóképessége 6 ezresre csökken. 3. Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton mellett hazánkban található a világ legnagyobb természetes gyógytava, a Hévízi-tó is. A tó nevezetessége és egyben Hévíz város szimbóluma a vízililiom. A világbajnokság kabalái, Lili és Lali szintén az egész világon ismert, de Magyarországra kiemelten jellemző vízililiomok.  4. A szinkronúszóknak helyet adó, a Városligeti-tavon felépítendő helyszín lesz az első olyan mobilmedence a FINA világbajnokságok történetében, amely nem egy stadionban vagy arénában, hanem ezeken kívül, természetes környezetben várja majd a versenyzőket. 5. Budapest 1934 óta birtokolja a fürdőváros címet, ugyanis a világ fővárosai közül ez a város rendelkezik a legtöbb termál- és gyógyvízkúttal. A városban közel 100 termálvizes és ásványvizes, valamint több mint 400 keserűvizes forrás található, hőfokuk 24 és 78 °C közötti. 6. Bár még el sem kezdődött a 17. FINA Világbajnokság, több rekorddal is büszkélkedhet majd: ez minden idők legrövidebb időn belül megszervezett vb-je, hiszen a 2017-es vizes világbajnokság rendezési jogát eredetileg Mexikó nyerte el, de 2015 februárjában visszaléptek a lehetőségtől. A hazai rendezésű világbajnokságon több nemzet vesz részt, mint eddig bármikor a vizes vb-k történetében: várhatóan 208 ország sportolói versenyeznek majd Budapesten és Balatonfüreden. 7. Budapesten jelenleg 15 gyógyfürdő áll a gyógyulni vagy éppen csak pihenni, kikapcsolódni vágyók rendelkezésére. A leghíresebbek közülük a Széchenyi-, a Rudas-, a Gellért-, a Király- és a Lukács-gyógyfürdő. Tavaly rekordévet zártak a fővárosi fürdők: több mint négymillió vendég kereste fel a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. által üzemeltetett fürdőket és strandokat. 8. A Széchenyi Gyógyfürdő – becenevén a „Szecska” – Budapest és egyben Európa legnagyobb fürdőkomplexuma is. A komplexum három kültéri és tizenöt beltéri medencével rendelkezik, különféle gyógykezelések is igénybe vehetők a létesítményben, ahol nappali kórház is működik. A budapesti gyógyfürdők közül a legmelegebb a Széchenyi fürdő II. számú, 1257 méter mély kútja (77°C). + 1. Magyarország büszkélkedhet a világ legjobb úszónőjével. Hosszú Katinkát zsinórban harmadszor (2014, 2015, 2016) választotta a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) a világ legjobb női úszójának.