Hagyományok szellemében II.

Hagyományok szellemében II.

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Ha november-december, akkor háziasszonyként első gondolatunk a sütőtök és a liba. E kettő nélkül nehezen képzelhetők el az ünnepeket megelőző hónapok, éppen ezért néha érdemes átalakítani a szokásos menüt, és új ízekkel is kipróbálni e remek alapanyagokat.

hagyomanyokszellemeben 2 720Sütőtökös rizottó erdei gombamártással

Hozzávalók 4 személy részére: 1 nagy fej vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 20 dkg hámozott, tisztított sütőtök, 25 dkg rizottó rizs (arboriopl), 2 dl fehérbor, 1,5 l zöldségleves vagy húsleves, ennek hiányában víz, 25 dkg mascarpone, 30 dkg vegyes erdei gomba (rókagomba, vargányagomba, fagyasztott is jó), só, 1 teáskanál szárított rozmaring és oregano, 10 dkg vaj

A rizottóhoz a tököt lereszeljük nagy lyukú reszelőn. A hagymát felaprítjuk, majd egy lábasban az olívaolajon 5-10 perc alatt üvegesre pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a tököt és a rizst, majd folyamatosan keverve további 2-3 percig pirítjuk. Felöntjük az egészet a borral, és szép lassan ráöntünk annyi alaplevet, hogy éppen ellepje a rizst és a tököt. Gyakori kevergetés mellett, a folyadék folyamatos pótlásával addig főzzük a rizst, amíg meg nem puhul, de nem teljesen, csak annyira, hogy éppen ne legyen kemény. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáadjuk a mascarpone-t, sózzuk, ha szükséges, és hagyjuk pihenni pár percig. (Amennyiben vizet használunk a rizottó készítésénél, úgy az ízesítést már a főzés elején el kell kezdeni.) A rizottó főzése közben elkészítjük a gombát is: a megmosott és feldarabolt gombát enyhén megsózva kevés olajon 10-15 perc alatt puhára főzzük a rozmaringgal és az oreganóval. Ekkor beletesszük a vajat, és addig kevergetjük, amíg a vaj el nem olvad. A rizottót a gombával együtt tálaljuk.


feketeteavalfustoltlibamell

 Fekete teával füstölt libamell csicseriborsó pürével, csípős ropogós csicseriborsóval 


Hozzávalók 4 személy részére: 4 libamell, 1 evőkanál fekete tea, 1 teáskanál levendula virág, 2 evőkanál cukor, 3 evőkanál jázmin rizs, só, 3 konzerv csicseriborsó, 15 dkg vaj, cayenne bors, 3-4 dl olaj

A füstöléshez szükségünk lesz egy nagy lábasra, amiben van szűrő vagy párolóbetét, és van fedője (opció egy mély wok és egy bambusz párolóedény sok alufóliával). A libamelleket megmossuk, megtöröljük., a füstöléshez a lábas alját kibéleljük dupla rétegben alufóliával: erre kerül rá a cukor, a tea, a levendula és a rizs. Ezeket jól összekeverjük, és feltesszük a tűzre. Pár perc után elkezd enyhe füstöt adni, ekkor berakjuk a szűrőbetétet és a libamelleket, lefedjük, és közepes hőfokon 15 percig füstöljük. További 10 percig a füstben pihentetjük a húst.
Időközben 2 doboz csicseriborsót a lével együtt egy deciliter vízzel felforralunk, turmixba öntjük, és pépesítjük. Sózzuk, belekeverjük a vajat, majd tovább turmixoljuk, hogy a vaj teljesen elolvadjon, és a csicseriborsó püré finom krémes legyen. Visszaöntjük a lábasba, és nagyon alacsony hőfokon melegen tartjuk (ne forrjon, csak melegedjen). A maradék konzerv csicseriborsót lecsöpögtetjük, egy konyharuhával a szemekről leszívjuk a nedvességet, és forró olajban 3-4 percig ropogósra sütjük. Kivesszük az olajból, és megszórjuk cayenne borssal.
A libamell befejezéséhez a mell bőrét beírdaljuk, megsózzuk, és egy forró serpenyőben bőrrel lefelé 5 percig sütjük. Megfordítjuk, és úgy is sütjük 3 percig, amikorra a mell várhatóan szaftos és enyhén rózsaszínű lesz (függ a mérettől is). Végül a mártással, a csicseriborsópürével és a csicseriborsóval tálaljuk.

 

Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.