Szilveszteri válogatásunk

Válogatásunkban vendégváró falatokkal, ünnepi desszertekkel, finomságokkal és a gyerekek kedvenceivel készültünk.

szilveszterivalogatasunk 720

Narancsos kacsamáj

– 500 g nem hízott kacsamáj (csirkemáj is jó)
– 1 bio narancs reszelt héja és leve
– 2-3 ek narancslikőr
– 1 marék mazsola
– 3 ek kacsazsír
– só
– bors

A megtisztított májat locsoljuk meg likőrrel, és 2-3 órán keresztül hagyjuk hűtőben pihenni. Tegyük serpenyőbe, és egy kis zsiradékon enyhén pirítsuk meg. Öntsük rá a narancslevet, adjunk hozzá egy marék mazsolát, és süssük 15-20 percig. Ha megsült a máj, tegyük robotgépbe a sült lével együtt, adjuk hozzá a narancshéjat, a kacsazsírt, sózzuk, borsozzuk, és keverjük pépes állagúra. Öntsük jól záródó üveg edénybe, a tetejére tegyünk még egy kis olvasztott kacsazsírt, és szórjuk meg egész borssal. Kenyérre kenve az igazi!

Gravlax, avagy pácolt lazac

– 200 g bőrös lazac
– 3 ek cukor
– 3 ek só
– 1/2 ek durvára tört bors
– kapor vagy kakukkfű
– textilpelenka

A lazacot papírtörlővel töröljük alaposan szárazra. A cukrot, a sót és a borsot keverjük össze, és vékonyan szórjuk be vele a kettéhajtott textilpelenka azon részét, ahova a lazacot fektetjük. Helyezzük rá a halat, és egyenletesen szórjuk rá a maradék sós keveréket. Szorosan tekerjük be a lazacot a pelenkába, és tegyük légmentesen záródó dobozba, majd 48-72 órára a hűtőbe. Naponta egyszer csomagoljuk ki, nézzük meg, milyen készültségi fokban van a hal. Akkor jó, ha enyhén bekeményedik. Ekkor mossuk le, törölgessük meg, és vékonyra szeletelve, pirítóssal tálaljuk.

Rozmaringos dióvaj

300 gramm diót és egy szál rozmaringot ízlés szerinti mennyiségű sóval robotgépben pépesre aprítunk. Tehetünk hozzá egy kis kókuszzsírt, ami könnyíti a gép munkáját, de a dióban lévő olajtól is kenhető a krém.

Céklás máktorta

– 300 g cékla
– 150 g darált mandula
– 150 g darált mák
– 4 tojás
– 150 g barna cukor
– 1 citrom
– 60 g liszt
– 1 kávéskanál sütőpor
– 1 csipet só

A megtisztított céklát és a citrom héját finom reszelőn lereszeljük, majd a barna cukorral habosra vert tojás sárgájába keverjük. Hozzáadjuk a darált mandulát, mákot, a sütőport, citromlevet, lisztet, sót és végül a négy tojás keményre vert habját. A masszát kikent tortaformába öntjük, és 190 Celsius-fokra előmelegített sütőben, mérsékelt tűzön kb. 40 percig sütjük. Miután kihűlt, porcukorral megszórjuk. Hidegen lehet szépen szeletelni.

Rakott palacsinta narancsdíszítéssel

– 250 g finomliszt
– 4 nagy tojás
– 2 ek vaníliás cukor
– egy csipet só
– 500 ml hideg tej
– 4 ek olvasztott vaj

Tegyük az alapanyagokat egy nagy tálba, és keverjük sima palacsintatésztává. Hagyjuk állni 1-2 órát, majd a pihenési idő után süssük meg palacsintasütőben, körülbelül 24 darabra szól a recept. A megsült palacsintákat egymásra rakosgatjuk, mintha tortalapok lennének. Porcukros darált dió, porcukros darált mák, sárgabaracklekvár és kakaópor kerüljön felváltva a lapok közé. A gyerekek kedvence, bármilyen ünnepről is legyen szó!

Fűszeres popcorn

Egy kb. 5 literes lábasba öntsünk 2-3 evőkanál olajat, szórjunk bele három kis marék pattogatnivaló kukoricát. Fedjük le a lábast, állítsuk a hőmérsékletet közepes hőfokra, és várjunk 2-3 percet. A kukorica elkezd pattogni. Ekkor picit vegyük le a hőfokot, és addig hagyjuk így, amíg folyamatos pattogást hallunk. Ha megszűnik a pattogás, kész a kukorica. Ízlés szerint sózzuk, szórjunk rá fűszereket, indiai curry-t, piros paprikát, fahéjat.


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop