FŐZZÜK, másképpen!

Itt a tavasz, megjelentek a friss zöldségek a piacon. Érdemes feltölteni a vitaminkészletünket, ebben pedig nagy segítséget nyújtanak a főzelékek. Főzelék??? Kérdezhetnénk… hisz az tele liszttel, rántással! Nem, nem, egészen másképpen is lehet értelmezni e finom ételfajtát.

3 recept 720

Répafőzelék, a gyerekek kedvence 
4 fő részére: 1 kg répa , 2 dl tej , só, 2-3 evőkanál cukor
A répát tisztítás után karikázzuk fel, főzzük puhára a cukrorral, 1/4 teáskanál sóval és annyi vízzel, ami ellepi. Akkor jó, ha sós is, édes is. Szűrjük le a főzőlevet, a répa egy részét botmixerrel és a tejjel pépesítsük össze, majd öntsük vissza a lábasba. Ha túl sűrű, adjunk még hozzá főzőlevet, s ha szükséges, ízesítsük sóval, cukorral.

Joghurtos krumplifőzelék
4 fő részére: 1 kg burgonya ,1 nagy póréhagyma , 4-5 babérlevél, só 4g (1 nagy doboz) görög joghurt, ízlés szerint ecet
A megtisztított burgonyát kockázzuk fel, a póréhagymát szeleteljük fel. Egy lábasba téve öntsünk hozzá annyi vizet, ami éppen ellepi (a póréhagyma felét hagyjuk meg). Adjunk hozzá fél-egy teáskanál sót, babérlevelet, és lefedve főzzük puhára. Időnként ellenőrizzük a sósságát. Szűrjük le a főzőlevet, vegyünk ki két-három merőkanál zöldséget egy kis főzőlével egy tálba, és botmixerrel pépesítsük. Visszaöntve a lábasba adjuk hozzá a joghurtot, jól keverjük el, s ha szükséges, higítsuk főzőlével. Ízesítsük ecettel, tálalásnál adjuk hozzá a maradék nyers póréhagymát. Hidegen és melegen is nagyon finom, önmmagában is ehető, de fasírtot, debrecenit is adhatunk hozzá.

Kapros karalábéfőzelék
2 fő részére: 2-3 zsenge karalábé , 2 evőkanál olaj , 1 teáskanál paprika , só , egy csokor kapor , 2 evőkanál mascarpone , 1-1,5 dl víz , 1 evőkanál vaj
A kaprot apróra vágjuk, a karalábét meghámozzuk, felkockázzuk (kb 1×1 cm). Forró olajon seprenyőben megpirítjuk, amíg félig puha, félig roppanós nem lesz. Megsózzuk, hozzáadjuk a vajat, a mascarponét, a vizet, a paprikát és a felvágott kapor felét, majd 2-3 percig főzzük. Ezt követően tálalásnál megszórjuk a maradék kaporral. Debreceni szeletekkel tálaljuk.

Tavaszi finomfőzelék
4 fő részére: 1 fej karalábé, 4-5 szál petrezselyemgyökér, 5-7 szál zsenge répa, 5 db tavaszi retek, 3 evőkanál olívaolaj, fél póréhagyma vagy 2-3 újhagyma, 3 evőkanál mascarpone, 1-2 dl víz, 1 evőkanál vaj, só, cukor, bors, chili, petrezselyem opcionálisan
A répát, a petrezselyemgyökeret, a karalábét hámozzuk meg, és vágjuk fel nagyobb darabokra. A retket vágjuk négy részre, a póréhagymát karikázzuk fel. Egy serpenyőben forró olajon pirítsuk meg a zöldségeket a póréhagyma kivételével. Sózzuk, pici cukorral édesítsük. A zöldségek akkor jók, ha enyhén pirultak, és enyhén megpuhultak, de még roppanósak. Ekkor adjuk hozzá a vajat, a mascarponét, a vizet, és forraljuk addig, amíg sűrű krémes réteg alakul ki a zöldségeken. Ha ez megvan, el is készült a főzelékünk. Ízesíthetjük friss póréhagymával, chilivel, sóval, borssal, petrezselyemmel. Ez az étel önmagában is finom tavaszi fogás, de adhatunk hozzá feltétnek sült sajtot vagy sült csirkemellet.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop