Melengető reggelik

Melengető reggelik

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A hűvös reggeleken egy finom, melengető reggeli testet- lelket kényeztet. Legyen szó hétköznapról vagy lassabban induló hétvégéről, egészséges zabkásával és illatos brióssal is kezdhetjük a napot.

melegito 720


SIETŐS HÉTKÖZNAPOKRA

Bundás zsemle
2 fő részére:
- 2 császárzsemle
- 4 szelet sonka
- 4 szelet sajt
- 1 tojás
- 1 csipet só

A behasított zsemlékbe tegyünk sonkát és sajtot. A tojást verjük fel a sóval, forgassuk meg benne a zsemlét, majd előmelegített szendvicssütőben süssük meg.

Chia puding málnával, pisztáciával
- 5 evőkanál chia mag
- 250ml rizstej/mandulatej/ tej
- 2 evőkanál cukor
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- fagyasztott málna
- 1 evőkanál cukor
- nem sózott pisztácia

A tejet melegítsük fel a cukorral és a gyömbérrel, majd adjuk hozzá a chia magot, keverjük jól össze, és öntsük ki két pohárba. Hagyjuk állni 10 percig: a magok szépen bezselésednek, és egy pudingos krémet kapunk. Ezalatt a málnát (lehet fagyasztott is) melegítsük fel, ízlés szerint kerülhet bele egy evokanál cukor is. Apisztáciát pucoljuk meg, és mozsárban törjük kisebb darabokra. Amikor bezselésedett a chia mag, tegyünk a tetejére málnát és pisztáciát.

KÉNYEZTETÉS A HÉTVÉGÉRE

Briós
- 800 g finomliszt
- 50 g élesztő
- 350 ml tej
- 80 g cukor
- 1 db csipet só
- 5 tojás
- 130 g puha vaj
- 1 tojás sárgája a kenéshez

Az élesztőt egy csipet sóval futtassuk fel langyos tejben. A lisztet keverjük el a cukorral és a sóval, majd adjuk hozzá a tojásokat, a vajat és az élesztős tejet. Gyúrjuk 15 percig, hogy puha, enyhén ragadós tésztát kapjunk. Ha nagyon ragad a tészta, akkor szórjunk még hozzá egy kis lisztet, a lényeg, hogy ragadjon, de könnyen tudjunk vele dolgozni. Lefedve szobahomérsékleten hagyjuk duplájára megkelni, ami nagyjából 1,5-2 órát vesz igénybe. A tésztát osszuk el 14 részre. Ebből 12 darabot formázzunk gömbbé, és tegyük zsírpapírral kibélelt tepsibe egymástól 3-4 centiméter távolságra. A másik két adagot osszuk 6-6 részre, és formázzunk golyókat az egyes darabokból. Ezeket szépen dolgozzuk rá a nagyobb gömbökre, amelyek már a tepsiben pihennek. Kenjük be a tetejüket tojássárgával, hogy szép fényesek legyenek a sütést követően. 180 Celsius-fokra előmelegített sütőben 20-30 percig süssük a briósokat.

Rumos, vajas palacsinta
- 150 ml tej
- 200 ml szénsavas víz
- 100 ml barna rum (jó minoségű, lehetőség szerint Bacardi)
- 2 db tojás
- 300 g liszt
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 evőkanál barna cukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 1 teáskanál fahéj.
A sziruphoz:
- 150 g vaj
- 50 ml barna rum
- 3 evőkanál porcukor

A palacsinta hozzávalóit keverjük össze habverovel. Akkor jó a tészta, ha a hagyományos vékony palacsintánál surubb a massza. Felhevített, olajozott serpenyobe kis kanállal köröket halmozunk a tésztából, és mindkét oldalukat megsütjük. A sziruphoz a vajat megolvasztjuk, feloldjuk benne a porcukrot, és belekeverjük a rumot. Ezzel a sziruppal locsoljuk meg a palacsintát.

Bundás zsemle
2 fő részére: 2 császárzsemle, 4 szelet sonka, 4 szelet sajt, 1 tojás, 1 csipet só


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.