Gyümölcsözön

A természet ontja a finomabbnál finomabb gyümölcsöket, már nagyon vártuk! A gyümölcs nem csak frissen üdítő, nem csupán fagyasztva frissít, sajt mellé pikáns, és húsételekben is kitűnő „fűszer”.

Görögdinnye jégkása

A dinnyét magozzuk ki, vágjuk kockákra, és tegyük fagyasztóba pár órára. Csak annyi időre, hogy enyhén átfagyjon, de ne legyen kőkemény. A jeges dinnyét tegyük turmixba, és törjük össze. Mentalevéllel ízesíthetjük. Kiváló frissítő a meleg napokon.

Sült camembert rebarbara-eperlekvárral

* fejenként 1-2 tojás * 4 darab kerek 125 g-os camembert sajt * 200 g eper * 200 g rebarbara * 1*evőkanál cukor * fél kávéskanál só * dió és áfonya a tálaláshoz * frissen őrölt bors

A sütőt melegítsük elő 200 Celsius-fokra. A rebarbarát pucoljuk meg: húzzuk le a szár vékony külső rétegét, majd vágjuk fel kb. egy centiméteres darabokra. Az epret mossuk meg, szedjük le a szárát, vágjuk ketté. A gyümölcsöket tegyük egy lábasba a cukorral, sózzuk, és főzzük 10-15 percig. Ezalatt tegyük a sütőbe a camembert sajtokat, és süssük 10-15 percig. A tálalásnál a sajtot tegyük tányérra, öntsünk rá egy kis lekvárt, szórjuk meg dióval, áfonyával, frissen őrölt borssal.

Rumos nektarin mentával és gyömbérrel

Hat nektarint daraboljunk fel, 25 mentalevelet vágjunk apróra, egy kis darab gyömbért reszeljünk le, majd egy tálban mindezt keverjük össze 2 evőkanál mézzel, 5 cl barna rummal és fél citrom levével. Tálalás előtt hűtsük egy-két órán keresztül.

Meggyes marhapörkölt

* 1 kg marhapofa * 1 fej vöröshagyma * olívaolaj * 2 teáskanál pirospaprika * 1 teáskanál római kömény * fél teáskanál fahéj * 200 g magozott meggy

A megtisztított hagymát vágjuk apróra, majd olajon pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a kockára vágott marhahúst, a paprikát, a fűszereket, és pirítsuk meg. Ezt követően öntsük fel 400 ml vízzel, sózzuk meg, és kis hőfokon főzzük 2 órán keresztül. Adjuk hozzá a kimagozott meggyet, és főzzük további egy órán keresztül. Kuszkusszal, sült burgonyával, főtt burgonyával, de akár köret nélkül is fogyasztandó.

Kacsamell chilis eperszósszal

* 4 kis méretű kacsamell (200-300 g) * 300 g eper * 1 evőkanál cukor * chili * só * bors

A megmosott, szárától megszabadított epret vágjuk félbe, és főzzük össze a cukorral, sóval, chilivel. Hagyhatjuk darabosan a mártást, de össze is turmixolhatjuk, ahogy jobban tetszik.

A kacsamell bőrét sózzuk meg bőségesen, és bőrével lefelé helyezzük forró serpenyőbe, majd süssük 15 percig közepes hőfokon. Fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük 10 percig. Tálalás előtt hagyjuk pihenni öt percig, hogy a húsban lévő levek rendeződjenek. A felszeletelt húst az epres mártással tálaljuk. Körete lehet rizs vagy saláta (rukkola, madárbegy).

Fügefalevélkrém piskótával

* 2-3 zsenge fügefalevél * 200 ml tejszín * 200 ml tej * 400 g mascarpone * 70 g cukor * piskótakorong vagy babapiskóta

A fügefalevélből szedjük ki az erezet nagy részét, majd a tejjel együtt turmixoljuk össze. Fontos, hogy a levél ne legyen nagyon apró. Adjuk hozzá a tejszínt és a cukrot, majd lábasban melegítsük fel, és lehetőség szerint tartsuk a hőfokot 70 Celsius-fok alatt (ez esetben megmarad az enyhe zöld szín, e felett viszont eltűnik). Hagyjuk kihűlni, majd szűrjük le, hogy a levéldarabok ne maradjanak benne. Ha sikerült nagyon apróra turmixolni, akkor ezt a lépést elhagyhatjuk, de ha zavaró a levél, akkor csak a leszűrt folyadékot használjuk. A mascarponét keverjük krémmé a tejszínes, tejes lével, töltsük egy tálba a felét. Jöhet rá a piskóta, majd a krém másik fele. Hűtőben pihentessük 2-3 órát, hogy a piskóta beszívja a nedvességet a krémből, és megpuhuljon.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop