Tavasz a tányéron

A friss spárga, a földieper, a zsenge borsó és sárgarépa, az újhagyma maga a tavasz! Színük, illatuk, vitaminkészletük táplál, kényeztet és energizál. Igazán egyszerű ételeket is a mennybe repíthetünk a segítségükkel.

Rukkolás, pesztós tészta borsóval és fenyőmaggal

* 1 csokor bazsalikom * 2 marék rukkola * 50-100*ml olívaolaj * 2 evőkanál fenyőmag * borsó * 250 g spagetti * parmezán * bors * nagy szemű só

A spagettit főzzük meg enyhén sós, forrásban lévő vízben. A pesztó elkészítéséhez tegyük a bazsalikomot, a rukkolát, az olajat, a sót, a sajtot és a fenyőmag felét aprítóba, pépesítsük. A borsót főzzük 2-3 percig forrásban lévő vízben, maradjon roppanós. A leszűrt spagettit keverjük össze a pesztóval, szórjuk meg a borsóval, a maradék fenyőmaggal, frissen őrölt borssal és nagy szemű sóval.

Vietnámi spárgasaláta

* 300 g fehér spárga * 1 nagy répa * 1 kis fej vöröshagyma * 300*g sertéshús (karaj vagy tarja) * öntet: 2 lime leve, 2 evőkanál halszósz, 1 evőkanál cukor, 1 gerezd fokhagyma * húspác: 2 evőkanál méz, 3 evőkanál halszósz, 3 gerezd fokhagyma * tálaláshoz: újhagyma, petrezselyem, koriander, menta, pirított mogyoró vagy fenyőmag, chili

A salátához hámozzuk meg a spárgát, és öt perc alatt főzzük meg forró vízben. Szűrjük le. A répát tisztítsuk meg, reszeljük le. A hagymát pucoljuk meg, és vágjuk vékony szeletekre. Az öntethez a lime levét, két evőkanál halszószt, a cukort, egy gerezd reszelt fokhagymát keverjük el egy deciliter vízzel, majd keverjük össze a zöldségekkel. A húst vágjuk vékony csíkokra, és pácoljuk be a méz, három gerezd reszelt fokhagyma és három evőkanál halszósz keverékével. Hagyjuk pihenni 1-2 órát, majd serpenyőben vagy grillen süssük meg. Tálaláskor halmozzuk a salátára a húst, a tetejét pedig szórjuk meg friss fűszernövényekkel, chilikarikákkal.

spárgás fritatta

* 500 g spárga * 6 tojás * só * bors * parmezán * petrezselyem * újhagyma * chili (opcionális)

Forraljunk fel egy lábasban enyhe sós vizet, majd a megtisztított spárgát blansírozzuk 2 percig. Szűrjük le, és öblítsük le hideg vízzel. A tojásokat üssük fel, tojásonként adjunk hozzá egy nagy csipet sót, és verjük fel. Egy serpenyőbe tegyünk egy evőkanál olívaolajat, helyezzük bele a spárgákat egymás mellé, szépen sorban, majd öntsük rá a tojást. Alacsony hőfokon süssük; akkor jó, ha enyhén krémes a tojás teteje. Szórjuk meg reszelt parmezánnal. Tálalásnál gazdagítsuk a fritattát apróra vágott újhagymával, petrezselyemmel, chilivel, frissen őrölt borssal.

borsós rizottó

* 75 g vaj * 1 kis fej vöröshagyma * 350 g rizottó rizs * 200 ml fehérbor * 1 nagyobb csipet valódi sáfrány * húsleves (kb. 1,5 liter) * só * őrölt bors * 50 g reszelt parmezán * 150 g friss borsó

A felaprított hagymát süssük meg 50 gramm vajon, öntsük hozzá a rizst, és kevergetve pirítsuk meg. Öntsük fel a fehérborral, és forraljuk fel. Adjuk hozzá a borsót. Ezt követően mindig csak annyi levest öntsünk a rizsre, amennyit rövid időn belül felvesz. Addig ismételjük a folyamatot, míg a rizs megpuhul. Fontos, hogy ne főzzük túl, al dante legyen, azaz éppen roppanjon. Sózzuk, borsozzuk. Röviddel a rizs elkészülte előtt keverjük bele a reszelt parmezánt és a maradék vajat. Hagyjuk pár percig lefedve pihenni.

Epres, bodzás pohárkrém

* 250 g eper * 250 g mascarpone * 4-5 babapiskóta * 150 ml bodzaszörp

Az epret mossuk meg, és daraboljuk fel. A mascarponét keverjük krémesre a bodzaszörppel. A babapiskótát tördeljük kis darabokra. Az epret töltsük üvegpoharakba, szórjuk meg babapiskótával, a tetejét krémmel fedjük. Dekorációnak babapiskóta-morzsát szórhatunk a tetejére.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop