Napfényes saláták

Tavasszal, amikor kibújnak a friss salátalevelek, a legjobb vacsora egy vitalizáló, könnyű saláta. A ress levelekhez megannyi zöldségfélét, zöldfűszert, magvat és koronájaként öntetet párosíthatunk. Kimeríthetetlen, izgalmas ízforrás!

 

07

 

Hogyan állítsuk össze a zöld salátánkat?

zöld levél – a zöld saláta alapja. Ez lehet saláta, de akár zöldfűszer is, vagy a kettő kombinációja. Bátran használjunk citromfüvet, zsályát, mentát, bazsalikomot, petrezselymet, lestyánt, zellerzöldet, kaprot, snidlinget, metélő fokhagymát.

zöldségek – vagyis répa, retek, zeller, avokádó, borsó, édeskömény, hagyma, fokhagya, bármi, ami frissen, nyersen fogyasztható és szeretjük. Reszelve, darabolva, szeletelve, ízléstől függően akár 2-4 fajta is kerülhet a salátába.

fehérjeforrás – a következő alkotó lehet a hús, sajt, tojás vagy tofu, főtt bab, főtt csicseriborsó, főtt gabona. Kedvünk szerint választhatunk.

magvak – a zöld salátába kitűnőek a magvak: dió, napraforgómag, lenmag, szezámmag, mandula, mogyoró – általában enyhén pirítva, darabolva kerül a saláta tetejére. Ha nem teszünk húst, sajtot vagy tojást a salátába, akkor szórjunk bele magvakat, hogy legyen benne valami laktató a zöldségeken kívül.

öntet – az öntet lehet csak olaj, ecetes-olajos vagy joghurtos, esetleg majonézes. Az utóbbi kettőt kevésbé ajánlom a könnyű zöld salátákhoz, inkább a keményebb zöldségekhez, a répához, zellerhez, és főként a kelkáposztához illik, különben a kemény levél az ecetes öntettel kicsit száraz maradna. Ha ecetes öntetet készítünk, olívaolajat használjunk hozzá, ha csak olajjal locsoljuk meg a salátát, akkor nagyon jó a dióolaj, a mákolaj, a szezámolaj, a tökmagolaj, az argánolaj. Ezek élettani hatása is kiemelkedő, érdemes használni őket.

A tetejére – a saláta tetejére szórhatunk mákot, csilipelyhet, csírát, frissen őrölt borsot, nagy szemű sót.

saláta négyperces lágy tojással

fejenként 1-2 tojás * saláta * törökmogyoró * mustár * olívaolaj * balzsamecet * cayenne bors + opcionálisan füstölt piros paprika * bors * só * croissant

A törökmogyorót pirítsuk meg, morzsoljuk le a külső burkot, és vágjuk kisebb darabokra. A mustárt, egy kevés balzsamecetet és az olívaolajat keverjük jól össze, ez a salátaöntet. A salátát halmozzuk a tányérokra, locsoljuk meg egy kevés öntettel, óvatosan, nem kell eláztatni. A tojásokat tegyük lobogó forró vízbe és főzzük 4 percig, majd merítsük hideg vízbe, és pucoljuk meg. Rakjuk a tányérra a tojásokat, sózzuk, borsozzuk meg, szórjuk meg cayenne borssal, füstölt piros paprikával.

Kelkáposztasaláta

* 1 kisebb fej kelkáposzta (20-30 dkg) * 1*répa * 1 alma * 1 kis fej vöröshagyma * 10 csemege uborka * 150 ml joghurt * 2-3 evőkanál majonéz * 1 evőkanál mustár * lenmag * szezámmag * pirított dió * petrezselyem

A káposztát és a meghámozott répát, hagymát, almát vágjuk apróra, és alaposan keverjük össze. Aprítóban dolgozzuk össze az uborkát, a majonézt, adjuk hozzá a joghurthoz, keverjük bele a mustárt, és öntsük a levelekre. Pirított dióval, lenmaggal, szezámmaggal, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Narancsvirágvizes zöld saláta sózott pisztáciával

* nagy adag céklalevél * bazsalikomlevelek * mentalevelek * rukkola * citromfű * curry-virág * büdöskevirág * 2 evőkanál olívaolaj * 1 evőkanál narancsvirágvíz * 3-4 csipet őrölt római kömény * chili * sózott, tisztított pisztácia

A friss salátához finom fehérbor illik, nekünk a Légli 333 száraz fehérbor a kedvenc kísérőnk.

 

 

Kreatív ötletekre vadászol, érdekelnek a magazinnal kapcsolatos hírek? Csatlakozz a Facebook-közösségünkhöz!

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop