Anya, tartsunk gyerekzsúrt!

Elérkezett a jó idő, és vele a kerti gyerekzsúrok időszaka, ráadásul a gyereknap is méltó ünneplést kíván. A zsúrok igazi kihívása, hogy olyan finomságok készüljenek, amelyeket minden gyerkőc szívesen fogyaszt. A klasszikusokkal – pizza, kenyér, palacsinta, muffin – nem foghatunk mellé. Akkor végképp nem, ha kicsit „felturbózzuk” a menüt: a pizza lehet golyó formájú, a palacsinta mini…

 

 

Csokis muffin2x
mascarpone krémmel zöld teás habbal, málnával

A sütőt előmelegítjük 180 Celsius-fokra. A száraz hozzávalókat és a többi alapanyagot külön-külön összekeverjük, majd egymáshoz adjuk őket. Jól elkeverjük, hogy homogén, enyhén folyós tésztát kapjunk. Muffin formákba töltjük, és 10-15 perc alatt megsütjük.

1x A muffin tetejét megkenjük vaníliás mascarpone krémmel, amihez 250 gramm natúr mascarponét, egy rúd vanília magját és 3 evőkanál cukrot jól elkeverünk. Habzsákból a süti tetejére nyomjuk. Gyümölccsel vagy díszítőcukorral dekoráljuk.

2x muffint feldaraboljuk, pohárba halmozzuk, megszórjuk friss málnával, meglocsoljuk juharsziruppal, a tetejére pedig japán zöld teás habot készítünk. 250 ml tejszínhez másfél teáskanál zöld tea (matcha tea) port és egy evőkanál cukrot csomómentesen kikeverünk, majd habverővel felverjük, vagy szifonba töltjük. Ez utóbbi esetben finom szűrőn szűrjük át a tejszínt, hogy véletlenül se legyen benne csomó. Csokis tejszínhabot is készíthetünk, ha teapor helyett kakaóport használunk.

hozzávalók

* 240 g liszt
* 2 evőkanál kakaópor
* fél zacskó sütőpor
* 150 g cukor
* 3 tojás
* 100 ml olívaolaj
* 100 ml joghurt

Mini palacsinta extrákkal

A hozzávalókat habverővel összekeverjük. Akkor jó a tészta, ha a hagyományos palacsintánál sűrűbb masszát kapunk. Felhevített, megolajozott serpenyőbe kis kanállal kicsi köröket halmozunk a tésztából, és mindkét oldalukat megsütjük. Juharsziruppal és gyümölcsökkel tálaljuk.

hozzávalók

* 200 ml kókusztej
* 200 ml szénsavas víz
* 2 tojás
* 300 g liszt
* 1 csipet szódabikarbóna
* 1 teáskanál sütőpor
* 3 evőkanál barna cukor
* 1 rúd vanília kikapart magja
* 1 teáskanál fahéj
* juharszirup
* idénygyümölcs a tálaláshoz (eper, málna)

Pizzagolyó mozzarellával

A pizzatészta: futtassuk fel az élesztőt egy csipet cukorral a meleg víz egy részében. Tegyük dagasztótálba a lisztet, a sót, a kakukkfüvet, az olívaolajat, adjuk hozzá az élesztős és sima vizet. 10 percig dagasszuk, ha szükséges, a lisztet vagy a folyadékot pótoljuk. Ruganyos, nem ragadós, lágy tésztát kell kapnunk. A dagasztás után 2 órán keresztül, szobahőmérsékleten kelesszük a tésztát.
A paradicsomszósz: olajon süssük üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a többi hozzávalót, és legalább 30 percen keresztül rotyogtassuk. Turmixoljuk össze, és fozzük addig, amíg besűrűsödik.
Miután megkelt a tészta, gyúrjuk át, és vágjuk 32 részre. Kicsit húzzuk ki egyenként a felvágott darabokat, a közepükbe kanalazzunk paradicsomszószt, és tegyünk egy mozzarella golyót, majd formázzunk golyókat. Tegyük a pizzagolyókat sütőpapírral kibélelt tepsibe, pihentessük 30 percig, majd 200 Celsius-fokon 15 perc alatt süssük meg.

hozzávalók

Tészta kb. 32 golyóhoz:
* 500 g kenyérliszt
* 330 ml meleg víz
* 25 g élesztő
* 1 teáskanál só
* 1 csipet cukor
* 1 evőkanál kakukkfű (lehet friss vagy szárított)
* 100 ml olívaolaj

Paradicsomkrém:
* 200 g érett kockázott paradicsom
* bazsalikom
* só
* kevés cukor
* 1 evőkanál aprított hagyma

 “A készülődésbe a gyerekeket is bevonhatjuk, így a munka szórakozás és program is egyben”

 

Sajtos focaccia

A focaccia tészta nagyon egyszerű: gyakorlatilag egy vastag pizza, így a pizzagolyó tésztájának a receptje itt is kiváló. A család nálunk a kenyerek közé sorolja a focacciát, de Olaszországban is betölti ezt a funkciót, hiszen szendvicset is készítenek vele. A tésztát 2 centiméter vastagságúra nyújtjuk, így tes?- szük a tepsibe, a tetejét megszórjuk mozzarella sajttal, pihentetjük fél órán keresztül, és 200 Celsius-fokon 10-15 perc alatt megsütjük. Ízesíthetjük, és egyben díszíthetjük különböző zöldfűszerekkel. Én azt szeretem nagyon, amikor egyszerű és jó minőségű olívaolajat csepegtetünk a tetejére, és miután megsült, megszórjuk nagy szemű tengeri sóval (pl. Maldon). Nagyon finom, ha bazsalikomolajjal (egy csokor összeaprított bazsalikom+olívaolaj) tálaljuk. A kisebbeknek tegyük a szeletelést követően a tészta tetejére, a nagyobbak kis tálkában kaphatják.

 

 

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop