4 hűsítő nyári leves

Jó ok több is van arra, hogy hideg levest készítsünk: meleg van, kényelmesek vagyunk, így egyszerűen szeretnénk finomat, és persze nem vetjük meg az ínyencséget…

uborkamangolev 720

Uborkaleves mangóval

Hozzávalók:

  • 2 mangó
  • 2 kígyóuborka
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 3 evőkanál lime-lé
  • 5 dl víz
  • 1/4 kiskanál só
  • 2 evőkanál frissen aprított koriander

Az egyik mangót és az egyik uborkát kockára vágjuk, a másikat felaprítjuk és botmixerrel pürésítjük, majd az egészet összekeverjük. Hozzáadjuk az apróra vágott hagymát, a lime-lét és a vizet, néhány órára hűtőbe tesszük, majd tálaláskor megsózzuk, és hozzákeverjük a koriandert.

ceklalevesjogh
Céklaleves joghurtos jégkockával

Hozzávalók:

  • 2 dl joghurt
  • 1 marék friss tárkony
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 fej lila hagyma
  • 0,75 dl vörösbor
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 1 liter zöldségalaplé
  • 50 dkg főtt cékla, só bors

A joghurtot elkeverjük egy kevés apróra tépett tárkonnyal, majd a jégkockatartóba öntjük, és néhány órára a mélyhűtőbe tesszük. A cukrot és az apróra vágott hagymát – az edényt lefedve és meg-megrázogatva – összepirítjuk (kb. 10 perc), majd hozzáöntjük a bort és a borecetet, és néhány perc alatt sziruposra főzzük. Hozzáadjuk az alaplét, a karikára vágott főtt céklát és a maradék tárkonyt, felforraljuk, majd 15 percig főzzük. Ezután botmixerrel pürésítjük, sózzuk, borsozzuk, és a joghurtos jégkockákkal tálaljuk.

paradicsomlevessultpapr
Paradicsomleves sült paprikával

Hozzávalók:

  • 2 piros kaliforniai paprika
  • 4 paradicsom
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 kiskanál őrölt koriandermag
  • 1/2 evőkanál olívaolaj
  • 2 dl víz
  • 2 evőkanál tejszín
  • bors
  • 1 kiskanál citromlé
  • 1/2 kiskanál só
  • 1/4 kiskanál cukor
  • 2 evőkanál frissen aprított menta

A sütőt grillfokozaton előmelegítjük 200 Celsius-fokra. A paprikákat felkockázzuk, majd egy hőálló edényben hozzáadjuk a félbevágott paradicsomokat és fokhagymákat, az apróra vágott hagymát és a koriandert. Meglocsoljuk olajjal, sózzuk, borsozzuk. 7-8 percig sütjük, majd átforgatjuk őket, és 3 perc alatt puhára sütjük. A sütőből kivéve botmixerrel pürésítjük, majd a menta kivételével hozzákeverjük a többi hozzávalót, és legalább három órára hűtőbe tesszük. Tálalás előtt hozzákeverjük a mentát.

rumossargadinnyelev
Rumos sárgadinnyeleves

Hozzávalók:

  • 1 sárgadinnye
  • 12 dkg vaj
  • 20 dkg cukor
  • 1/8 kiskanál só
  • 1/4 kiskanál őrölt szegfűszeg
  • 1/8 kiskanál őrölt szerecsendió
  • 1/4 kiskanál őrölt koriandermag (tetszőleges)
  • 5 dl tejszín
  • 1/2 lime leve
  • 3 dl zsíros tej
  • 0,6 dl rum vagy 4-6 csepp rumaroma
  • 1/2 evőkanál őrölt fahéj
  • 1 marék menta

A sárgadinnye belsejét kivájjuk, felkockázzuk, majd a saját levében teljesen puhára főzzük, és krumplinyomóval átpasszírozzuk. Hozzáadjuk a vajat, a cukrot, a sót, a szegfűszeget, a szerecsendiót és a koriandert, majd hozzáöntünk 1 dl tejszínt, és hagyjuk kihűlni. Kézi mixerrel pürésítjük, közben hozzáadjuk a lime-lét. Beleöntjük a maradék tejszínt, a tejet és a rum felét, elkeverjük, és behűtjük. Tálaláskor a leveshez adjuk a maradék rumot, megszórjuk fahéjjal, és ízlés szerint mentalevelekkel díszítjük.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop