Pikáns ízek az ünnepi asztalra

Pikáns ízek az ünnepi asztalra

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

Karácsonyi ünnepi asztalunk idén az egyszerűségre törekszik, a barna rumnak köszönhetően azonban megtartja különlegességét is.

pikansizekazunnepiasztalra 720


rumos gombaleves
Rumos gombaleves

Hozzávalók:  50 dkg csiperke, 1 fej vöröshagyma, 1,5 liter zöldség alaplé, 2 dl tejszín, 1 dl rum, só, a tálaláshoz édesburgonyachips vagy burgonychips

A gombákat megmossuk, szárazra töröljük, feldaraboljuk. A hagymát megpucoljuk, és apróra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajon a hagymát megpirítjuk, hozzáadjuk a gombát, megsózzuk, ráöntjük a rumot, majd a húslevest, és 30 percig lefedve főzzük. Ekkor botmixerrel krémesre turmixoljuk, hozzáöntjük a tejszínt, és újra felforraljuk. Ha szükséges, ízesítjük. Tálalásnál frissen őrölt borssal megszórjuk, önthetünk rá egy kis tökmagolajat is, és megszórhatjuk burgonyachipsszel.

 

sultbebicsirke rumosgombaval 

Sült bébicsirke rumos gombával és tepsis burgonyával

Hozzávalók 4 személy részére: 4 bébicsirke, 4 gerezd fokhagyma, 4 nagyobb burgonya, 50 dkg csiperke gomba, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 dl barna rum, só, bors, olívaolaj

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A fokhagymát megpucoljuk és lereszeljük. A húsokat megmossuk, szárazra töröljük és besózzuk, fokhagymával bedörzsöljük. A burgonyát meghámozzuk és fél centis szeletekre vágjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráhelyezzük a burgonyát, enyhén megsózzuk, kakukkfüvet teszünk rá, majd ráhelyezzük a csirkéket. Alufóliával lefedjük az egészet, és 30 percig sütjük az előmelegített sütőben. Ekkor levesszük az alufóliát, és további 20 percig sütjük, hogy a hús szépen megpiruljon. A gombákat megmossuk, szárazra töröljük, feldaraboljuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a gombát, ráöntjük a rumot, megsózzuk, és 10 percig gyakori keverés mellett készre sütjük. Tálalásnál a csirke mellé kerül a burgonya és a rumos gomba.

gesztenyesrizotto 

Rumos gombás gesztenyés rizottó

Hozzávalók: 1 kis fej vöröshagyma, 400 gr rizottó rizs (carnaroli), 1 liter zöldség alaplé, 1,5 dl barna rum, 5 dkg reszelt parmezán, 5 dkg vaj, só, bors
a gombához: 50 dkg gomba, 1 kis fej hagyma, 15 dkg egész főtt gesztenye, 1,5 dl rum

A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és kevés olajon megpirítjuk. Ekkor hozzáadjuk a rizst, majd ráöntjük a rumot. Amikor a rizs beszívta a rumot, felöntjük éppen annyi alap lével, ami ellepi. Ha a rizs beszívta az alaplevet, pótoljuk, egészen addig, amíg a rizs el nem készül (még éppen roppanós, de nem kemény, nem is túl puha). Ekkor hozzáadjuk a vajat, a sajtot, és hagyjuk elolvadni. A gombákat megmossuk, szárazra töröljük, feldaraboljuk. A hagymát megpucoljuk és apróra vágjuk, egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk, Hozzáadjuk a gombát, a gesztenyét, ráöntjük a rumot, megsózzuk, és 10 percig gyakori keverés mellett készre sütjük. A rizottót a gombás gesztenyével tálaljuk.



Vegetáriánusoknak!
Az ünnepi asztalon a húsétel méltó párja a rumos gombás gesztenyés rizottó.

gesztenyestapioka 

Rumos gesztenyés tápióka

Hozzávalók: fél csésze tápóka, 500 ml kókusztej, 100 ml víz, 2 evőkanál cukor
a gesztenyéhez: 100 g főtt gesztenye, 1 dl rum, 1 dl víz, 2 evőkanál cukor

A tápiókát a vízzel feltesszük, majd hozzáadjuk a kókusztejet és a cukrot. Gyakori kevergetés mellett kb. 20-30 percig főzzük, egészen addig, amíg a golyók átlátszóvá és puhává nem válnak. A gesztenyét a cukorral, a rummal és a vízzel egy serpenyőben összefőzzük. Az elkészült tápióka pudingot tálkákba öntjük, és a gesztenyével befedjük a tetejét. Helyettesíthetjük kész gesztenyemasszával is, előtte ugyanúgy lazítjuk fel, mint a gesztenyepüréhez.

gesztenyetorta 201512 

Rumos, gesztenyés torta

Hozzávalók egy nagy kerek tortaformához: 400 g liszt, 1 cs sütőpor, 220 g vaj, 200 g barna cukor, 100g fehér cukor, 3 egész tojás, 1 kis dobozos joghurt, 1 dl tejszín, 1,5 dl barna rum
a krémhez: 75 dkg gesztenyemassza, 1 kg mascarpone, 1 dl barna rum

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztához a száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük, egy másik tálban elkeverjük a tejet, a joghurtot és a rumot. Egy harmadik tálban a vajat a cukorral habosra keverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat is, és krémesre keverjük. Ekkor folyamatos keverés mellett felváltva hozzáadjuk a folyékony és a száraz alkotóelemeket. A masszát kivajazott kerek tortaformába öntjük, és előmelegített sütőben egy óra alatt készre sütjük.
A krémhez az alkotóelemeket jól összekeverjük, úgy, hogy a gesztenyemasszából 10 dkg-ot elteszünk a dekoráláshoz. Fontos, hogy a gesztenyemassza teljesen összekeveredjen a mascarpone-val, ne legyen darabos. Ha túl kemény lenne, akkor ne darabolva, hanem rerszelve tegyük hozzá. Miután a piskóta kihűlt, három részre vágjuk, megkenjük a krémmel, egymásra helyezzük, és kívülről is befedjük a krémmel. A maradék gesztenyemasszát ráreszeljük a torta tetejére.
Extra
A tortaszeleteket karamellkrémmel is meglocsolhatjuk, amelyhez egy liter tejet egy bögre barna cukorral 2 órán keresztül főzünk, gyakori kevergetés mellett.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

Az új budapesti Duna-híd

Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Eredményt hirdettek az új budapesti Duna-híd megtervezésére kiírt nemzetközi pályázaton, az első díjat az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda közös terve kapta. A zsűri értékelése szerint a kétszer három forgalmi sávos, villamosközlekedésre is alkalmas, kétpilonos, ferdekábeles híd terve statikailag a legátgondoltabb, esztétikailag kedvező kialakítású, elegáns, karcsú, harmonikus, és városképileg a legkedvezőbb. Komoly elismerés Budapestnek, hogy a tervpályázatra a tapasztalt magyar irodák mellett a világ vezető tervezői közül is többen jelentkeztek – mondta az eredményhirdetésen Tarlós István, Budapest főpolgármestere. Hozzátette: a budapesti hidakon egy nap alatt több mint 600 ezer jármű és többszázezer ember kel át, a belvárosi szakasztól eltérően a város déli szakaszán nincs elég átkelési pont. Csepel és Budapest egyesülése óta – azaz immár közel 70 éve – nincs a városhatáron belül közvetlen összeköttetés a budai kerületek és a XXI. kerület között – mutatott rá. Csepel mint Budapest egyik aranytartaléka fejlődésének feltétele a Budával és a szomszédos kerületekkel való gyors és közvetlen összeköttetés megteremtése – jelentette ki. Az új híd közvetlen összeköttetést teremt Újbuda és Csepel, Ferencváros, valamint Kispest és Kőbánya között. Fontosnak nevezte, hogy az új híd megfelelő kapacitású, ahhoz szervesen kapcsolódó közúti hálózathoz csatlakozzon. Tarlós István elmondta, hogy a várható forgalmi változásokról készült hatástanulmány adatai szerint az új híd megépülésével naponta több mint 30 ezer gépjárművel csökkenhet a belvárosi hidak, valamint napi csaknem 8 ezer autóval az Üllői út forgalma. Egy új, déli körgyűrű alakul ki, a kötöttpályás közlekedéssel együtt kétszer három sávos új közlekedési korridor jön létre Buda és Pest között – tette hozzá. A bírálóbizottság döntésénél főbb értékelési szempont volt a hasznosság és az esztétika mellett az innováció, a szerkezeti hatékonyság, a karbantarthatóság és nem utolsósorban a költségek optimalizálása. Tarlós István hangsúlyozta, hogy az új Duna-híd meghatározó eleme lesz a városképnek, a gyakorlati hasznon túl művészi értékével is jelképezni fogja a XXI. századi Budapestet. Fürjes Balázs, a kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos az eredményhirdetésen úgy fogalmazott: Budapest csak akkor tud egy város lenni, akkor tud működni, ha hidak ívelik át a folyót, Duna nélkül, hidak nélkül nincs Budapest. Kitért rá, hogy átlagosan 20-25 évente épül – felváltva északon és délen – új dunai átkelő Budapesten, legutóbb 1995-ben a Rákóczi, 2008-ban pedig a Megyeri híd. Kitért rá, hogy a nemzetközi pályázatra 17 hídtervező építész- és mérnöki irodát hívtak meg, a pályázat nagy sikerrel zárult. Az első helyezett tervezővel szerződést kötnek, ezután indul a teljes és részletes tervezési munka, majd az engedélyek beszerzése, ami várhatóan 2-3 évet fog igénybe venni. Fotó: Az UNStudio és a Buro Happold Engineering tervezőiroda első díjat nyert pályaműve - az új híd látványterve budapest.hu  

Formabontó mesterterv Makaóban

A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A Zaha Hadid Architects Morpheus nemrég átadott szállodája Makao városának megvalósult álmai közé tartozik. A Morpheus szálló esetében hiába keresünk hagyományos értelembe vett vázszerkezetet, határoló falazatot, de találunk helyette szabadon áramló teret, „kitinvázat”, optimális elrendezést, és szobrászati formavilágot. A 40 emeletes épület két magból áll, amelyek a pódiumon keresztül kapcsolódnak egymáshoz, majd elkülönülve s felfelé haladva, a tetőtéri szinten újra összekapcsolódva eggyé olvadnak. A magasba törekvő projekt ablakai a hagyományos kínai jade-faragási technikákra emlékeztetnek. Az üveg és az északi és a déli homlokzatokat összekötő három lyuk az épületen belül egyedi tereket hoz létre. A saroklakosztályok mind a belső átriumra, mind a városra nyíló kilátással rendelkeznek. A szállodában összesen 770 vendégszoba, s lakosztály találhat. A nagyteljesítményű üvegezés kirekeszti a napenergia jó részét, és a speciális kitinváz a jade-faragás-szerinti technológiát követve a megdermedést követően kellő árnyékolást biztosít. Ahelyett, hogy hűvös lenne azonban az egész átriumban, csak egyes zónáknál használnak lokalizált légkondícionálást, mint például a társalgókban és az éttermekben. {igallery id=4799|cid=961|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Fotókon a Ludovika Campus

Négy kategóriában, mintegy 700 pályamű született a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja fotópályázatán, amelyen a résztvevőknek a Ludovika Campus épületeit, az Orczy-kertet és az egyetemi életet kellett bemutatni. A legjobb pályázatokat ünnepélyes keretek között díjazta a zsűri, az NKE új oktatási épületében rendezett eseményen, amelyen magazinunk két fotósa is előkelő helyen végzett, Palkó György és Holló Hunor nyerte az Építészeti fotók kategóriáját. Négy kategóriában, mintegy 700 pályamű született a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja fotópályázatán, amelyen a résztvevőknek a Ludovika Campus épületeit, az Orczy-kertet és az egyetemi életet kellett bemutatni. A legjobb pályázatokat ünnepélyes keretek között díjazta a zsűri, az NKE új oktatási épületében rendezett eseményen, amelyen magazinunk két fotósa is előkelő helyen végzett, Palkó György és Holló Hunor nyerte az Építészeti fotók kategóriáját. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem megújuló Ludovika Campusát idén márciusban vehették birtokba az egyetemi polgárok. A városfejlesztés részeként újjászületett és 10 hektárral nagyobb lett Belső-Pest legnagyobb közparkja, a korábban nagyon rossz állapotban lévő Orczy-park is. Egy olyan, a lakosság által díjmentesen használható közpark jött létre, ahol a többi között sportpályák, játszótér, valamint egy pihenésre is szolgáló nagy zöldterület várja a lakosokat. A fotópályázatra négy kategóriában lehetett nevezni: épületfotókat, sorozatokat, valamint a hely szellemét és az egyetemi életet megörökítő alkotásokat lehetett beküldeni. A bíráló bizottság tagjai között volt a többi között Fürjes Balázs, Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár, Prof. Dr. Patyi András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora és Skardelli György építész is. Nyertes pályaművek: www.ludovikafotopalyazat.hu