Illatos levelek, varázslatos ízek

Illatos levelek, varázslatos ízek

FaceBook  Twitter  rjon neknk!

A kertekben, balkonládákban díszlő zöldfűszerek értékes társaink a konyhában, merjük bátran használni ételeinkben, varázslatos ízekkel ajándékoznak meg!

illatoslevelekvarazslatosizek 720


huslevesspenottaleskorianderrel 720
Húsleves spenóttal és korianderzölddel

Hozzávalók: 1 kg csirkecomb, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 ujjnyi gyömbér, 1 kg petrezselyemgyökér (zöldjével együtt), 2-3 szál répa, zellerszár vagy fél zeller, vagy egy csokor zellerzöld, 1 evőkanál olaj, 2-3 teáskanál só, 2,5-3 liter húsleves alaplé, 3-4 marék spenót, korianderzöld, frissen őrölt bors, 200 g tészta (csiga, cérnametélt, rizstészta), szójaszósz a tálaláshoz

Héjastól megmossuk és félbevágjuk a hagymát és fokhagymagerezdeket, hámozás után nagyobb darabokra vágjuk a répát, petrezselyemgyökeret és zellert. Egy lábasban felhevítjük a zsírt vagy olajat, félbevágott oldalával beletesszük a hagymát, és egy picit odakapatjuk (nagyon finom aromát ad a levesnek). Hozzáadjuk a húst, felöntjük a húslevessel, közepes hőfokon felforraljuk az egészet, majd leszedjük a habját. Utána sózzuk, beletesszük a zöldségeket és a többi zöldfűszert, és másfél óráig főzzük. Időközben kóstoljuk, ha szükséges, tovább ízesítjük. Miután megfőtt a hús, a zöldségekkel együtt kihalásszuk a levesből, félretesszük tálalásig, a levet pedig leszűrjük. Forró, enyhén sós vízben megfőzzük a tésztát, leszűrjük, és mély tálakba szedjük. Ráhalmozzuk a spenótleveleket, a húst, a zöldségeket, és forró levest szedünk rá, hogy összeessen a spenót, megszórjuk korianderzölddel, frissen orölt borssal, végül szójaszósszal tálaljuk.

curryssultrizszoldfuszerekkel 720 

Curry-s sült rizs zöldfűszerekkel

Hozzávalók 2 személy részére: 1 evőkanál kókuszzsír/olaj, 1 csésze főtt rizs, 1 evőkanál zöld curry paszta vagy 2 teáskanál curry fűszerkeverék, 1 teáskanál szójaszósz, fél kígyóuborka szeletelve, 2 marék tisztított spenót, 2 tojás, 1 marék sós mogyoró, zöldfűszerek vegyesen (petrezselyem, korianderzöld, kapor, újhagyma zöldjével)

A zöldfűszereket felaprítjuk, és tálalásig félretesszük. Egy serpenyőben a zsíradékot felhevítjük, hozzáadjuk a rizst, a curry pasztát és a szójaszószt, majd az egészet gyakori kevergetés mellett átsütjük. Belekeverjük a szeletelt uborkát és a spenótlevelet, és azzal együtt gyakori kevergetés mellett további 5 percig sütjük. Ha elkészült, két tálba kitálaljuk. A serpenyőben a tojásokat 3-4 perc alatt tükörtojásnak megsütjük, és a rizsre helyezzük. Tálalásnál az étel tetejére zöldfűszert és sós földimogyorót szórunk.


Cikkek
& ÉrdekessÉgek

A világ leghosszabb üveg függőhídja

Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. Kínában több helyütt méreteiben egymásra licitáló látványhidak csábítják a látogatókat, leghíresebb közöttük a másfél éve átadott Csangcsiacsie Nemzeti Parkban található. A hat méter széles, négyszázharminc méter hosszúságú híd 218 méteres magasságban ível át egy szakadékot, és az adrenalin szint fokozása érdekében lágyan kileng a látogatók alatt. A látványhídról csodálatos panoráma tárul a hegyekkel, vízesésekkel, ősi városokkal és templomokkal tarkított Hunkjaku vidékre. Egy izraeli építész, Haim Dotan kapta a megbízatást, amelyhez 1077 darab, egyenként 4 centiméter vastag üvegtáblából állították össze a 99 kilenc darab, több réteg edzett üvegből álló lapot, majd kemény törés- és terheléspróbának vetették alá. A teszt résztvevői kalapáccsal verték az üveget, természetesen a megfelelő biztonsági intézkedések mellett, majd egy utasokkal teli kéttonnás terepjáró is átment a hídon. És persze végeztek jó néhány más vizsgálatot is az átadás előtt. A rekordhosszúságú híd egyébként három és félszer több terhet bír el, mint amennyit a kínai szabványok megkövetelnek: akár háromezren is tartózkodhatnának rajta, de egyszerre legfeljebb 600 embert engednek csak fel rá. Az építmény tehát elvileg biztonságos, tériszonyosoknak azonban nem biztos, hogy kellemes élményt jelent átsétálni rajta. Aki esetleg útközben ijed meg a magasságtól, átléphet a híd valamelyik szélére, és fémen sétálhat üveg helyett. Az építtető helyi turisztikai vállalat szerint eleve úgy tervezték, hogy a közepe felé haladva kissé kilengjen a látogató alatt, fűszerezve a különleges látványt. {igallery id=4799|cid=924|pid=1|type=category|children=0|showmenu=0|tags=|limit=0}

Idősfa-átültető géppel sikeresebb

Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Tavaly decemberben állt munkába a FŐKERT Nonprofit Zrt. professzionális idősfa-átültető gépe, amellyel akár 30 cm törzsátmérőjű fákat is sikeresen ki lehet emelni, majd szállítást követően el lehet ültetni a már előkészített új termőhelyükre, biztosítva ezzel a fák megmaradását. Az idősfa-átültetés több évszázadra visszatekintő fásítási módszer, amelyet régen fáradságos kézimunkával, nagy hibaszázalékkal végeztek. Mára viszont gépesítették a feladatot, a fák megmaradási aránya pedig elérte a 90 százalékot. A FŐKERT Nonprofit Zrt. gépparkja most egy nagyteljesítményű idősfa-átültető géppel bővült. Annak érdekében, hogy minél több városi fa megmenthető legyen, a FŐKERT Nonprofit Zrt. egy professzionális idősfa-átültető gép beszerzését valósította meg. A FŐKERT Nonprofit Zrt. beruházását, amelyet európai uniós közbeszerzési eljárás keretén belül folytatott le, a Fővárosi Önkormányzat fejlesztési megállapodás keretén belül finanszírozta. A most beszerzett és átadott faátültető géppel a FŐKERT Nonprofit Zrt. magas szakmai színvonalú technológiát tudhat magáénak, amelynek alkalmazásával költséghatékonyan fogja tudni végrehajtani az idősfa átültetést. A több mint 7 tonnás professzionális fakiszedő adapter, egy négytengelyes speciális, terepmunkára is alkalmas teherautóra került felszerelésre, melynek segítségével akár a 8 tonna tömegű kiemelt fák is könnyen mozgathatóak parkokon belül sokszor igen kis helyeken, kedvezőtlen terepviszonyok közepette, valamint a városi forgalomban is. Az ültetőkanál, így a földlabda legnagyobb mérete pedig több mint három köbméter. FŐKERT Nonprofit Zrt. Fotó: Szabó Zoltán FŐKERT Nonprofit Zrt.

Megújul a Múzeumkert

Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. Több mint egy éves történeti és műemléki kutatási, tervezési, engedélyezési és kiviteli közbeszerzési előkészítő folyamat után, 2018. januárban kezdődnek a Magyar Nemzeti Múzeum állami tulajdonban lévő telkén álló Múzeumkert megújításának kivitelezési munkálatai. A 2016 májusában kiírt pályázatra 12 pályamunka érkezett. Az ötletpályázat díjazására fordítható 6 millió forintos összegből hat elképzelést díjazott a bírálóbizottság. A Magyar Nemzeti Múzeum által a Múzeumkert rehabilitációjára kiírt ötletpályázaton az első díjat a TÉR-TEAM Kft. nyerte (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra) a pályamű alaposan kidolgozott vizsgálati és elemző részének értékei és a terv harmonikus, vizuálisan és funkcionálisan átgondolt, a kiírásnak leginkább megfelelő elképzeléseknek köszönhetően. A komplex rekonstrukció célja a kert történeti hitelességű helyreállítása és korszerű, többfunkciós belvárosi közhasználatú zöldfelület kialakítása. A munkálatok során megújulnak a közművek, a sétányok és a műemléki főépülethez illeszkedő gyalogos burkolatok létesülnek. A meglévő faállomány lehető legteljesebb megtartása és növényápolása mellett – növény-egészségügyi szakvélemény alapján – 38 db életveszélyes, elöregedett fa kivágására és 25 darab nagyméretű fa ültetésére kerül sor. A meglévő, érdemi használaton kívüli út- és térburkolatok részbeni elbontásával, átalakításával 8200 négyzetméter teljesen megújított növényfelület jön létre. Az ültetendő fák között több növényritkaság is szerepel, ezek erősítik a kert történeti hangulatát (vörös juhar, ginkgo, magnólia). A teljes közműhálózatot érintő felújítási munkák nagyságrendjét érzékelteti, hogy csaknem 3 km hosszú új víz-és csatornacső épül, megújul a teljes elektromos hálózat, WiFi-hálózat és kerti öntözőhálózat is készül. A projekthez kapcsolódóan restaurálják a kert szobrait és az Arany János szobor teljes megújítására is sor kerül a talapzattal együtt. Az Arany János szobor-csoport a március 15-i állami ünnepségre elkészül. A munkálatok során a Magyar Nemzeti Múzeum kiállításai folyamatosan látogathatók, a teljes kertrekonstrukció a nyár végéig fejeződik be.