A nagy teszt: krémlevestől a muffinig

Kedves és kalandosnak ígérkező felkérésre egy hétvégére elfelejtettem az indukciós főzőlapot, a légkeveréses sütőt, és a Samsung okos sütőjére bíztam a sütést-főzést. Nem mondom, volt bennem némi kétely, hogy a padlizsán krémlevest és a kakaós, körtés muffint is ugyanabban a ketyerében készítsem el, de belevágtam!

 

01

 

Az első randi

Az okos sütőt láttam már fotón, írtunk róla, a honlapunkon is hírül adtuk, tehát lehetne ez az első találkozás. Mégis, amikor jól megmustrálhatja az ember, megtapogathatja a kijelzőt, bekukkanthat a belsejébe, az teljesen más. Az első randi pedig döntő. Mert lássuk be, főleg a nyitott konyhában az elektromos cuccoknak is hozniuk kell a formát. Csomagoljuk ki, és lássuk! A Samsung okos sütő e tekintetben jelesre vizsgázik: decens külseje megnyerő, digitális kék kijelzőjét a párom rögtön megdicséri. Az, hogy ez nem egy szimpla mikró, nem csupán az elnevezése sejteti, hisz a kiegészítők között mini sütőlapot és két grillrácsot is találunk az üveg forgótányér mellett. Az első gondolatom az volt, hogy száműzzük a konyhánkból az – egyébként szintén Samsung – mikrónkat, és a helyére kerül az okos tesója, de hamar rájöttünk, hogy ez nem fog menni: az okos sütőnek nem csupán a tudása jóval nagyobb a régi modellünknél, de a mérete is. Ezt sajnálom is kicsit, mert a pici konyhában értékes pultfelületet veszítettünk el. Mi ugyan csak egy hétvégére, de ezt érdemes vásárlás előtt, illetve a konyha tervezésekor figyelembe venni! Persze a másik gondolat meg az volt, hogy bár kívülről egy mikró, belülről annál jóval több ez a masina, hiszen süt, főz, grillez, párol, joghurtot készít, keleszt, így a mérete megbocsátható apróság…

Bevásárolt a Samsung

De nem csupán az okos sütő érkezett meg hozzánk. A Samsung három étel elkészítéséhez be is vásárolt nekünk. Zavarba is jöttem kicsit a figyelmesség láttán: a körtétől, a friss zöldfűszeren, a céklán, répán, spenóton át a gyömbérig minden jóval megtöltötték a hűtőtáskát. Na, most már tényleg rajtam a sor!

Az első lépések

11Gondosságom, és amiatti aggodalmam okán, hogy valami galibát okozom, nem mulasztottam el belelapozni a használati utasításba. Megvan a start, a stop gomb, látom a légkeverés, a grill, a mikró ikonját, van automata főzési funkció… Rendben. Aztán jött mindenféle kombináció, a kiolvasztástól, a kelesztésen és joghurtkészítésen át egészen addig, hogy tulajdonképpen az okos sütőre bízhatjuk az ebédet: elég körülbelül betáplálni a készülékbe, hogy mit tettünk bele, az okos szenzorok pedig teszik a dolgukat. Mérnek, fújnak, kevernek, hogy amikor a csippanás után kinyitjuk a sütőt, tálalhassunk, és bezsebelhessük az elismerést. De ne szaladjunk ennyire előre… Szóval ott jártam, hogy használati utasítás: éreztem, hogy elveszítem az uralmat a sok funkció és kombináció fölött, mire érkezett a párom mentő mondata: Nézd, ha lenyitod a mikró ajtaját, akkor leolvashatod, mikor mit kell nyomnod! Na, ettől annyira megnyugodtam, hogy rátértem egy izgalmasabb füzetkére: 20 egyszerű recept a Samsung Okos Sütőjéhez. Lapjai közül kikandikált három neonzöld post-it… A recepteket Stiller Tamás séf jegyzi. Nézegetem a szép ételfotókat. Na, ezeket készítem el!

Így főztem én

Habár éreztem a munkám felelősségét: egyrészt igyekeztem képekben és most e sorokkal dokumentálni konyhai kalandomat a Samsung okos sütőjével, másrészt meg ugye ezen múlt a szombati élelmezésünk, mégsem bírtam ki, hogy mindenben kövessem a receptek útmutatásait. Nem kell nagy kanyarokra gondolni, elég azt tudni, hogy kétszer ugyanúgy ugyanaz az étel biztosan nem sikeredik nálunk, leginkább a pillanatnyi kedvnek, egy csipetnyi ösztönnek engedve. Ezúttal is így történt.

 

06Padlizsán krémleves

Padlizsán, zöldségleves, főzőtejszín és fűszerek (oregánó, lestyán, petrezselyem). Csak néhány hozzávaló, ez igazán príma! Húsz perc alatt elkészült az ízletes leves. Igaz, kicsit hígabb lett, mint ahogyan mi a krémlevest szeretjük, de ez könnyen orvosolható legközelebb. 900 watton főzött az okos sütő, a pépesítést természetesen botmixerrel követtem el. Pirított fokhagymaszeletek helyett tejföl és petrezselyemzöld került a levesünkre.

 

 

07

Spenótos vadrizs, pirított sütőtökkel

Mondhatom, a rizsfőzésnek egyszerűbb módja nincs! A recept szerint víz, rizs, egy darabka vaj kerül egy hőálló tálba, az meg a mikróba, és 900 watton 15 perc alatt kész a rizs. A 8. percnél friss spenótleveket kevertem a rizsbe, és gondoltam, némi fokhagymakrém és egy kis só nem árthat. Ezzel a vadrizs kipipálva! A serpenyőben pirított tök helyett én a mikrót használtam! Négy perc alatt megfőztem egy pici vízben a sütőtökkocákat, majd egy wokban olívaolajat forrósítottam, chilikarikákat dobtam bele, majd a sütőtökkockák következtek egy kis tejszínnel. Tíz perc alatt elkészült a pikánsan csípős sütőtök, 15 perc volt a rizs. Kötelezően ismétlendő fogás.

 

10

Csőben sült válogatás tartármártással és gyömbérrel

Igazi konyhai színterápiának ígérkezett ez az étel. Bordós-lilás cékla, harsogó sárgarépa, körte és hagyma került egy lapos tálba. Kis darabokra vágtam minden hozzávalót, és mielőtt belborítottam volna a kiszemelt jénaiba, gyorsan belepróbáltam a mikróba. Hoppá, még ez is elfér benne; négy személyre nyugodt szívvel tálalhatok az okos sütőből. A zöldségekre olívaolaj, kevés só, kakukkfű került, majd a sütőre bíztam az ételt 20 percre. Légkeverésen dolgozott, és a villapróba után úgy döntöttem, hogy mikrózom is, mert keménynek éreztem a céklát és a répát is. Tíz perc elteltével igazán különleges étel került az asztalra. A tartármártásról mi lemondtunk, nem kedveljük, de így is kereknek éreztük az ízeket.

 

 

09+1 Kakaós, körtés muffin

Miután ilyen jól összebarátkoztunk a mikróval, gondoltam, sütök benne valamit. Adta magát a muffin, találtam is a receptfüzetben ötletet, de végül is saját kottából játszottam. Megkavartam gyorsan a jól bevált muffintésztámat, kavartam bele kakaót, és apróra vágott körtével gazdagítottam. Az Auto Cook programot írta elő a recept, ezt tartottam. A 2-13-at állítottam be (ez az egyik fent említett okos kombinációk egyike), és bármit is jelentsen, tökéletes muffin lett a végeredmény.

 

Hogy kellene-e?

Nos, a méretproblémát félretéve, határozottan örülnék egy ilyen okos sütőnek. A menüsor elkészítésének a végére egészen rutinosan kezeltem a gombokat. A kerámiabevonatú belsőt néhány mozdulattal tisztára töröltem. Ugyan nem készítettem panírozott ételt benne – amit hagyományos módon soha nem készítünk -, el tudom képzelni, hogy olaj nélkül aranybarnára pirítja a sütő a panírt. Csábító a kenyér és a joghurt házi előállításának a lehetősége is. Szóval a kreatív és praktikus, gyors konyhát kedvelők mindennapi társa lehet egy Samsung okos sütő.

Stiller Tamás receptjei:
http://www.schef.hu/samsung-okos-suto-receptek

 


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop