Jelentés Lilikéről

Bizony, az élő állat nem játék. Nem lehet félredobni, amikor nincs hozzá kedvünk, nem lehet elodázni az etetésüket, amikor fáradtak vagyunk, nem lehet sokáig halogatni a fészektisztítást, amikor kevés az időnk. Jólesik neki a törődés, simogatás, játék, beszélgetés. De a viszonzás sem kevés: önzetlen szeretetet kapunk a kiegyensúlyozott, nyugodt kis kedvencünktől. A megajándékozott gyermek feladattudata is növekszik, mert napirendszerűen gondoskodnia kell valakiről. Az alábbiakban Lilike, az egyéves nyuszilány gazdájának tapasztalatait adjuk közre, okulásul.

 

 

A húsvéti élő nyuszik két csoportba sorolhatók: az egyikbe azok az állatok tartoznak, amelyek csak addig vannak a családnál, amíg a kezdeti lelkesedés és az újdonság varázsa tart, majd szegény állat „eltűnik”. A másik csoportba azok a szerencsések tartoznak, amelyeket a felnőtt családtagok is megszeretnek, és hajlandók is az ellátásába, rendben tartásába besegíteni a gyermekeknek. Figyelembe kell venni, hogy az egészséges házinyúl 5-10 évig él.

 

Húsvétkor tehát megérkezik a kisnyúl. Nagyon ügyeljünk, hogy a nagy boldogságban és szeretetkitörésekben ne szorítsák meg a kis állat hasát, mert még nem elég erős a hasfala.
Ha lehetőségeink engedik, próbáljunk neki nagyobb életteret biztosítani. Állatkereskedésekben vegyünk tágas ketrecet, s ha ehhez még kert is van, a nyuszi keresve sem találhat magának jobb helyet. Két dologra azonban nagy figyelmet kell fordítani: ne egyen vizes, harmatos füvet, mert felpuffad tőle, és elpusztulhat, illetve nézzük át tüzetesen a kerítést, nincs-e rajta rés, mert ha lyuk tátong rajta, örökre elbúcsúzhatunk tőle. Arról nem beszélve, hogy a szomszédban valószínűleg tartanak kutyát, vagy a közelben forgalmas utca található.
A kert érdekében is szükséges néhány óvintézkedés. Ha van konyhakertünk, nem árt vigyáznunk a tavaszi zsenge hajtásokra, a palántákra, mert ezeket a nyuszi lelegeli. Virágos növényeket is szívesen fogyaszt, például a petúniát, tulipánt, muskátlit, sziklakerti növényeket, de a szőlőtőke szárán is szívesen koptatja fogait.
A kertkaput soha ne hagyjuk nyitva, mert azonnal kiszaladhat.
Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos szúnyogok csípése súlyosan megbetegítheti az állatot, bele is pusztulhat, ezért kérjünk ellene védőoltást.
Etetése rendkívül gazdaságos, mivel sok zöld maradékot elfogyaszt: reteklevelet, karfiol torzsáját, brokkoli szárat, káposztalevelet, sárgarépát, almahéjat. Táplálóbb eledelei: kopogós keményre száradt kenyér (nagyon jól koptatja állandóan növő fogait, természetesen csak módjával adjunk belőle), és az állatkereskedésekben kapható szárított zöldségek, magok. Egy idő után kitapasztalhatjuk, hogy a nyuszinak is vannak kedvenc étkei, a miénknek a friss, lédús alma és körte. Fontos, hogy naponta legalább egyszer kapjon 1-1,5 dl friss vizet, nagy hőségben igény szerint többször is.
Tisztítása nem okoz különösebb gondot. Mivel a nyúl alapvetően tiszta állat (növényekkel táplálkozik, és a bundájának sincs kellemetlen szaga), elég az almot 3-4 naponta cserélni. Erre a célra a legmegfelelőbb az állatkereskedésekben kapható forgács, és a tetejére rakott szárított fű. Kiválóan megfelel saját kerti füvünk is (nyírás után kiterítve kiszárítjuk, majd összegyűjtjük).
Kevesen tudják, de a nyúl jól tanítható, nevelhető. Amikor hazatérünk, elénk jön, megszimatol bennünket, várja a simogatást, akár egy kiskutya, sötétedéskor önállóan bemegy a nyitva hagyott ketrecbe. Egyszóval részesévé válik a család mindennapjainak, mint bármilyen más háziállat. Az erős zajokat nem szíveli, nagyon meg tud ijedni, ugyebár gyáva, mint a nyúl.
Mindent összegezve: a "húsvétinyúltartás" nem igényel különösen sok időt, energiát és szaktudást, ha azonban ezt a minimális gondoskodást sem tudjuk vállalni, ne vegyünk magunkhoz élő nyulat. A kezdeti örömnél ugyanis sokkal nagyobb bánatot okoz a gyermekeknek, ha a szeretett kis állattól meg kell válniuk.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop