Ágyneműhuzatok, lepedők…

A divat nemcsak az ágyneműhuzatok színét, formáját, méretét alakította át, a felhasznált alapanyagok is változtak. Egyes vásárlók a termék kezelhetőségét, mások a dekorativitását részesítik előnyben, ismét mások a higiénés követelményeket tartják szem előtt. Olyan huzat, amely a felsoroltaknak együttesen eleget tudna tenni, szinte alig létezik, ha mégis akkor elég borsos áron kapható.

 

 

Az üzletekben változatlanul kínálnak damaszt ágyneműhuzatot, de ezek nem nagyon kedveltek, hiszen mosásuk, vasalásuk időigényes, fáradságos. Aki nem akar sok időt fordítani a huzatok ápolására, az válasszon mintás, puha tapintású pamut vagy pamuttípusú szövetből készültet. Kapható az üzletekben gyűrtelenített kivitelű pamutszatén garnitúra is. Nem praktikus a tiszta poliészterszövetből készült huzat. Bár felülete selymes, rossz a nedvszívó képessége, nincs hűvös hatása, nyáron kifejezetten meleg. Vidám színekben lehet kapni olcsó, krepp huzatokat is, melyek pamutból készülnek, és vasalást nem igényelnek. Télire fázósaknak és idős beteg embereknek célszerű a flanel huzat, amelynek bolyhozott felülete simogató érzést vált ki, azonban idővel összecsomósodik.

 

Tartósság,
komfortérzet
Az ágyneműhuzatok a használat során rendszeres súrlódásnak vannak kitéve, ezért nagyon fontos, hogy kellően kopásállóak legyenek, szintetikus száltartalmú szövetek felhasználása esetében pedig göbösödési hajlamuk minél kisebb legyen.
Jó, ha a huzatok színtartóak, nemcsak mosással, de izzadsággal, száraz és nedves dörzsöléssel szemben is ellenállóak. Követelmény a jó nedvszívó képesség is.
A pamut és pamuttípusú alapanyagok tulajdonsága a mosás hatására fellépő bizonyos mértékű zsugorodás. Az ágyneműhuzatok készülhetnek mérettartó, avatott vagy nem mérettartó alapanyagból. Az egyes kategóriák tűréshatárait korábban szabványelőírások szabályozták. Ma már ez nem kötelező, ezért csak abban az esetben kell az előírásainak megfelelni, ha a gyártó a szabványszámot feltüntette, azaz a terméket a szerint gyártotta. Ha nem, akkor a minőségtanúsításban feltüntetett méretnek kell megfelelni.
A huzatok mérete a forgalomban lévő paplanok, párnák formájához, méretéhez igazodik, paplanok esetében országonként alig, illetve csekély eltérés van. Más a helyzet a párnáknál, hiszen más méretű a magyar hagyományos nagy párna, mint a német és az osztrák, de gyártanak négyzet alakúakat is, sőt ma már találkozunk úgynevezett fél párnákkal is. Egyre kevesebben értékesítenek hagyományos garnitúrákat, amely paplan, nagy és kispárna huzatból áll. Még ritkább, ha a garnitúrát két nagypárnával árusítják. Fontos tehát, hogy ismerjük a háztartásunkban lévő valamennyi paplan, párna, takaró formáját, méretét, mert csak így tudunk jól választani.
A forgalmazás
feltételei
Az előírások szerint forgalmazás előtt az ágyneműhuzatokat is el kell látni különféle jelölésekkel. Fel kell tüntetni az áru pontos megnevezését, melyet védjegy vagy fantázianév nem helyettesíthet, gyártójának, vagy forgalmazójának nevét és címét, származási helyét, méretét minőségi osztályát, fogyasztói árát, a vásárló számára lényeges, jellemző tulajdonságát, pl. avatatlan, nem mérettartó.
A nyersanyag-összetételét magyar nyelven a bevarrt címkén kell közölni, pl.: 60% pamut, 40% poliészter.
A kezelési jelképsort – melynek öt ábrából kell állnia (mosás, klóros fehérítés, vasalás vegytisztítás, szárítás) – a termékbe maradandóan (bevarrt szövött nyomott vagy más eljárással készített címkén) és olvashatóan szükséges rögzíteni. Fontos az is hogy a címke a mosások és más kezelések hatásának ellenálljon. Az ágyneműhuzatoknál szokás a kezelési jelképsort a csomagoláson is elhelyezni.
Lényeges: a Szent András kereszttel áthúzott jelek mindig tiltást, azaz nem megengedett kezelést jelentenek.
A használati kezelési útmutató szöveges részében a vásárló számára olyan információkat kell közölni, amely a bevarrt kezelési jelképsorral nem kifejezhető ki. Például: egyéb terméktől elkülönítve mosandó.
Vásárlás előtt
és után
Ágyneműből rendkívül széles a választék, ezért érdemes vásárlás előtt több üzletet végigjárni. Az ár és minőség ezeknél a termékeknél általában összhangban van, tehát ha, hosszabb távra tervezünk, megéri a drágábbat megvenni. A vásárlási tájékoztatót a vásárlás előtt olvassuk el, ezzel elejét vehetjük a későbbi bosszúságoknak.
Az ágyneműkre is hat hónap szavatosság vonatkozik, de ez az év második felétől várhatóan megváltozik.
Tájékoztatásul elmondhatjuk, hogy ágyneműhuzatokra elenyészően kevés reklamáció érkezik, és ezek között is nagyon kevés a jogos kifogások száma.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop