Kiságyak és gyermekbiztonság

Születendő gyermekünknek szeretnénk mindenből a legjobbat adni. A baba legfontosabb bútora a kiságy, ezért a legnagyobb figyelmet ennek szenteljük. Az egészséges alvás jelentősen befolyásolja a fejlődést. A kisgyermek hároméves koráig a nap nagyobbik részét a kiságyban tölti.

 

 

A kiságy legyen szép, de alapvetően a baba kényelmét szolgálja. Ragaszkodjunk a jó minőségű portékához, a keményfából vagy a stabil, kopásálló, hibátlanul élfóliázott, laminált bútorlapból készült darabok nem fognak csalódást okozni. A fekvőfelület magasságának állíthatósága, illetve az oldalrács leereszthetősége a kismamát kíméli, a megfelelő matrac kiválasztása a baba érdeke. Ajánlott a rácsos fekvőfelületű kiságy, mert ebben a matrac – akár szivacsból, akár kókuszból készült – át tud szellőzni. A baba nyugodtan pihen, ha nem izzad a fekhelyén.

 

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Méret – fekvőfelület szempontjából kétféle méret közül választhatunk:
– A 60×120 cm fekvőfelületű babaágy a gyermek körülbelül két és fél éves koráig alkalmas fekvőhelyül. Nem alakítható át heverővé, és ha a kicsi túl sokat mozog, akár hamarabb is szüksége lehet egy nagyobbra.
– A 70×140 cm méretű kiságyat a gyermek hat-hét éves koráig tudja használni. A két ágyvég és a rácsozat levételével már heverővé is alakítható.
A kiságy oldalrácsai közötti távolság (terheletlen állapotban) kevesebb legyen 45 mm-nél.

Oldalrács-leengedő szerkezet – fontos szempont, hogy könnyű legyen a kezelése!
Előnyei:
n a csecsemő ágyát úgy lehet a mama ágya mellé tenni, hogy nincs közöttük az elválasztó rács,
n a már nagyobb gyermek szülői segítség nélkül önállóan tudja használni.
Néhány típusnál az oldalrácsnak több kivehető rúdja van, mely lehetővé teszi, hogy a már járni tudó gyermek szabadon közlekedhessen, ugyanakkor megmarad az oldalrács leesést gátló funkciója.
Fekvőfelület magasságának állíthatósága – általában két, de három magassági pozícióba is állítható kiságy kapható. Kezdetben a mama kényelme nagyon fontos, ezért a magas állás a megfelelő, mert a babát könnyebb ki- és betenni az ágyba. Később, amikor már meg tud fordulni, akkor a fekvőfelületet lejjebb kell engedni, nehogy kiessen a kiságyból.
Matrac – pontosan illeszkedjen a fekvőfelületre, a matrac és a kiságy végei, oldala között ne legyen rés. A szivacsból készült matrac olcsó és könnyű, vastagsága kb. 8-10 cm. A gyógyászati szivacsmatracot speciális anyaggal kezelték, ez segít távoltartani az élősködőket. A biokókusz ágybetétek természetes alapanyagúak, tartósak, antiallergén tulajdonságúak, és kellő alátámasztást biztosítanak a gerincnek. Hátrányuk, hogy viszonylag drágák.
Matrac helyét jelölő vonal – a kiságy oldalán egy vonal vagy más jelölés ad tájékoztatást a betét legnagyobb magasságáról vagy vastagságáról. A matrac vastagságát úgy válaszszuk meg, hogy az elérendő magasság (a betét felső síkja és az ágyoldal felső éle közötti távolság) a tartószerkezet alsó helyzetében 500 mm, felső helyzetében legalább 200 mm legyen.
Védőborítás – a kiságy oldalain lévő műanyag vagy gumiborítás nagyon hasznos, mert védi a bútort a károsodástól.

Mire figyeljünk otthon?

n Ha a baba a kiságyban van, rögzítsük a görgőket!
n Amikor nem vagyunk a gyermek mellett, a leereszthető oldalrácsot a fenti állásban rögzítsük!
n Kispárnát ne használjunk! Alvás közben akkor van biztonságban a baba, ha kellően kemény és sima a fekvőfelület.
n A kiságyat ablak, fűtőtest, lámpa, fali dekoráció (kép, könyvespolc) és olyan bútor közelébe ne állítsuk, amelynek segítségével a gyermek ki tud mászni belőle.
n Ha a csecsemő már meg tud fordulni, a matracot a legalsó fokozatba állítsuk!
n Amikor a baba már fel tud térdelni, akkor az ágyára rögzített zenélő-forgó játékot távolítsuk el! Vegyük ki a fejvédő és elfordulást gátló párnát is, mert rájuk tud állni és kieshet!
n Függöny zsinórja, redőny hevedere, a kiságyra kötött játék szalagja fojtási veszélyt jelenthet!
n A kiságy csavarjai nem lehetnek lazák, mert a gyerek ruházatának zsinórja vagy a cumitartó pántja beleakadhat, és ez is előidézhet fulladási veszélyt.
n Ha az oldalrács teteje a kisgyermek melle alatt van, akkor elérkezett az ideje egy nagyobb ágy vásárlásának.

A forgalmazás szabályozása

Az elmúlt három évben a csecsemő- és kisgyermekbútorok forgalmazására vonatkozó előírások megváltoztak. Korábban a bútorok piacra helyezés előtt kötelező minőségi vizsgálatokon estek keresztül. Nemzeti termékszabvány rögzítette azt a minimum minőségi szintet, amelynek elérése feltétele volt az árusításnak. A nemzeti szabványok kötelező hatálya 2002. elején szűnt meg, a forgalomba hozatalt megelőző kötelező vizsgáltatási kötelezettség 2002. májusától. Az európai szabályozás a termékek biztonságára helyezi a hangsúlyt. Csak biztonságos árut szabad forgalomba hozni, a biztonságot a gyártónak kell garantálni. A gyártó, az importőr önállósága és felelőssége lényegesen nagyobb a korábbi rendszerhez viszonyítva. Ennek ellensúlyozásaként a piacfelügyeletnek kell szigorúbban és hatékonyabban működnie. Ha a gyártó a termékéről olyan információt kap, hogy az veszélyt jelent a gyermekek számára, akkor a kockázat mértékével arányban álló intézkedést kell tennie a nem biztonságos csecsemő-, illetve kisgyermekbútor visszavonása, végső esetben viszszahívása érdekében, és erről a csatlakozás időpontjától köteles a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőséget is értesíteni.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop