Karácsonyi vásárlás – körültekintően

A karácsonyi ünnep örömeihez hozzátartozik az ünnepi készülődés is, amely sok család esetében már hónapokkal korábban elkezdődik. Egyre fontosabb szerepet kap a szeretet tárgyiasított kinyilvánítása is, évről-évre többet költünk az ajándékokra, sokszor erőnkön felül is…

 

 

A vásárlók egy része igyekszik személyre szóló ajándékkal meglepni szeretteit, míg mások egy „nagyobb értékű” családi ajándékkal várják az ünnepet.

 

A választás nem könnyű. Gondos mérlegelést és sok utánajárást igényel, mindezt azonban meg kell előznie a szeretett személyhez kötődő jó ötlet megszületésének.

Hogyan készüljünk fel a vásárlásra?

– Először is tisztázzuk, hogy milyen anyagi lehetőségek állnak rendelkezésünkre.
– Mérlegeljük, hogy hány személyt szeretnénk meglepni, és az adott összegen belül kire mennyit szeretnénk szánni.
– Találjuk ki, hogy kinek milyen ajándék lenne az, amely a legnagyobb örömet szerezné. Az ajándék legyen személyre szóló, és nem újabb felesleges lom. Az utóbbi években már szinte ritkaságnak számít a saját kezűleg készített meglepetés, pedig számos olyan kellék (díszüveg, díszdoboz stb.) kapható, amellyel a legszolidabb ajándék is gyönyörűen „felöltöztethető”. Több ezer forintért kaphatók elegáns üvegbe rakott fűszerkeverékek, kompótok, teafüvek, fürdősók stb., amelyek pár száz forintból otthon is előállíthatóak.
– Mérjük fel az üzletek választékát, készítsünk listát az ajándékok megnevezéséről, áráról (részletvásárlásnál a rárakódó költségekről) és a beszerzési helyről. Ha így járunk el, hamar rájövünk, hogy ugyanazt a terméket a különböző üzletekben igen eltérő áron lehet megvásárolni. Egy ilyen felméréssel komoly összeget lehet megtakarítani, különösen akkor, ha nem az utolsó napokra hagyjuk a vásárlást.
– Személyenként állítsuk össze az ötleteket – lehetőleg minél többet -, az anyagi lehetőségek figyelembevételével.
– A vásárlást ne a „legyek már túl rajta” elv uralja, hanem hogy igazi örömet, meglepetést okozzunk. Különösen fontos, hogy a játékok kiválasztásánál a felnőttek ne maguknak vásároljanak, hanem a gyerekek érdeklődését és az életkorukból adódó képességeket vegyék figyelembe. A kisebbeknek szóló ajándékot is szépen kell becsomagolni, hogy ők is átéljék a kicsomagolás varázsát.
– Ha több személynek (családnak) szóló közös ajándék – például egy tartós fogyasztási cikk – megvásárlása mellett döntünk, ellenőrizzük, hogy a forgalmazó vállal-e jótállást a termékre. Az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállásról szóló 151/2003. (IX.22.) Korm. rendelet mellékletében sokkal kevesebb termékre kell kötelező jótállást vállalni, mint az a korábbiakban volt. Így például az utóbbi években oly népszerű ajándékozási cikknek számító olajsütő, kenyérpirító, kenyérsütő esetében a forgalmazó 10 000 forintos fogyasztói ár alatt nem köteles jótállást vállalni, de ha vállal, akkor ez a tény akár a döntést segítő indok is lehet. Nem árt azonban arról is meggyőződni, hogy vajon van-e olyan szerviz, ahol adott esetben gondoskodnak a megvásárolt hibás készülék javításáról, vagy ha nincs, akkor tartalmaz-e olyan kikötést a jótállási jegy, hogy a meghibásodott készüléket az eladó kicseréli, ha a hiba gyártási eredetű.
– A vásárlás helyének a kiválasztásakor gondoljunk a termékcsere lehetőségére. Fontos tudni, hogy már nem köteles az eladó a bontatlan csomagolású terméket egy másikra kicserélni. Számos kereskedő felismerte azonban, hogy vevőcsalogató (és tulajdonképpen nem is károsodik), ha az ünnepektől számított 8-15 napon belül a bontatlan csomagolású terméket visszavivő vásárlóknál biztosítja a cserelehetőséget. A szóbeli ígérettel azonban ne elégedjünk meg. Csak akkor higgyünk az ajánlatnak, ha az nyilvános táblán, plakáton szerepel.

Készpénzért, vagy részletre?

Ha nagyobb értékű családi ajándékot részletre kívánunk megvásárolni, számoljuk ki pontosan, hogy a kamat- és kezelési költség alapján mennyi lesz a teljes fizetendő összeg.
Egy hitel során általában kétféle költség merülhet fel:
– hitelbírálati díj, kezelési költség,
– kamat, esetleg éves kezelési költség.
A termék árára rárakódó költségek összegét fejezi ki a teljes hiteldíjmutató (THM). Lehetnek nulla százalékos THM-mel hirdetett kölcsönök is, különösen a karácsonyi vásár idején. Érdemes ilyen ajánlatokat keresni, mert nulla százalékos THM-mel gyakorlatilag ugyanannyiért lehet hozzájutni egy nagyobb értékű termékhez, mint készpénzes vásárlással.
Ha nem sikerül nulla százalékos THM-mel vásárolni, akkor érdemes nagyon odafigyelni a tájékoztatásra, ugyanis a bankok az áruhitelekre magas kezelési költséget számolnak, ami a végelszámolásnál jelentős mértékben megemeli a részletre vásárolt termék árát. Minél hosszabb a futamidő, annál magasabb a THM.
A különböző forgalmazóknál a kamat- és kezelési költség is eltérő, erre is érdemes odafigyelni. Ha nem tudunk eligazodni a százalékok között, akkor kérjünk ajánlatot a havi fizetendő összegre, majd szorozzuk be a részletek számával (ha előleget is kell fizetni, akkor azt is adjuk hozzá az előbbi öszszeghez). Ha ezt több helyen is megtesszük, nagy meglepetésben lesz részünk az ajánlatok eltérése láttán.
Figyeljünk az olyan ajánlatokra is, ahol azonnali kölcsönt kínálnak. Egy áruházlánc reklámújságjában láttuk ezt a hirdetést. Számoljunk csak! Ha valaki a 200 000 forintos „RögtönKölcsön”-ből vásárol tartós fogyasztási cikket, majdnem két termék árát fizeti ki.

Mire figyeljünk vásárláskor és utána?

– Csak olyan helyen vásároljunk, ahova visszamehetünk az ünnepek után, ha bármi probléma akad. Jó tudni, hogy villamossági termék csak szaküzletben forgalmazható, ezért ne vásároljunk piacon, alkalmi árusnál. Számos esetben igazolódott, hogy a fenti helyeken vásárolt termékek ugyan nem drágák, de nem is mindig biztonságosak!
– Csak olyan terméket vásároljunk meg, amelyhez az eladó ad magyar nyelvű használati útmutatót, fizetési bizonylatot, és jótállásos termék esetében jótállási jegyet. Bármelyik hiányzik, keressünk másik szaküzletet!
– A fizetési bizonylatot, jótállásos terméknél pedig a jótállási jegyet jól őrizzük meg, mert minőségi kifogás csak a hivatkozott dokumentummal érvényesíthető.


Ezt követő cikkünk:
Ezt megelőző cikkünk:

Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop