Új weboldalakról, számlákról – fogyasztóknak

Igazi vagy fantomcég – Egy pillanat alatt megtudhatjuk egy év eleje óta működő weboldalról ingyenesen. Miről ismerszik meg egy valódi számla – Ezekről tájékoztat a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság írása.

 

 

[html”> Év eleje óta működik a www.e-cegjegyzek.hu weboldal, amelyről az uniós előírásoknak megfelelően ingyenesen és azonosítás nélkül szerezhetők be magyarországi cégadatok. Az oldal kiválóan alkalmas fantomcégek kiszűrésére, részletes adatok lekérése azonban csak térítés ellenében, az érintettek engedélyével lehetséges.

 

Szintén ez évtől érhető el a Magyar Hivatalos Közlönykiadó által üzemeltetett www.e-cegkozlony.hu weboldal is. Itt találhatók meg a társaságok közzéteendő közleményei, amit korábban a Cégközlönyben kellett kötelezően megjelentetni.

Új típusú számlatömbök
2007. július elsejétől már csak új típusú számlatömböket árulhatnak a nyomtatványboltok. A számla, egyszerűsített számla, nyugta kizárólag előre nyomtatott sorszám, illetve az adott sorszám egyszeri felhasználásával állítható elő.

Miért kell ezt nekünk tudni?
A jól informáltság szükségességének kettős oka van.
A feketegazdaság kifehérítésének, a közös teherviselésnek alapfeltétele, hogy mindenki adózzon, vagyis csak olyan számlát kapjanak a fogyasztók, amelyek az APEH által kiadott sorszámokkal rendelkeznek. Ha a fogyasztó tudja, hogy csak az a számla érvényes, amelynek 12 karakterből álló sorszámában szerepel a kibocsátási év, akkor a vásárlás megtagadásával hozzájárulhat ahhoz, hogy a szabálytalan számlát adók ne a fogyasztók kárára gazdagodjanak.
Azon személyeknek, akik szellemi szabadfoglalkozás keretében, vagy nyugdíjasként, kisvállalkozóként végeznek olyan tevékenységet, melyhez számlát bocsátanak ki, tudniuk kell, ha tevékenységük végzéséhez vásárolnak, csak olyan számlát fogadhatnak el költségeik elszámolásához, amely megfelel a jogszabályi előírásoknak. Új számlatömböt továbbra is csak azok vásárolhatnak, akik hitelt érdemlően tudják igazolni a cég/tevékenység működését.

Kifogásoljunk, ha kell!
A vásárlónak is figyelnie a szabályokra, és vásárláskor a nem megfelelő bizonylatokat kifogásolnia kell.
2007. első félévétől a nyomtatvány előállításának évét is fel kell tüntetni a számla sorszámában, így a gyártás évét már a megvásárlás pillanatában ellenőrizni tudjuk (pl.: az AB7S-D625302-es sorszámnál a betűkombinációban lévő 7-es szám a 2007-es évet jelöli). A 2008-ban kiadott nyomtatványokból kimarad a kötőjel, és eggyel több szám van a sorszám végén (AA8NA1234567). 2008-ban a 2007-ben kiadott, a kibocsátási évre utaló 7-es számot tartalmazó számlatömbök is felhasználhatók.
A sorszám folyamatosan nyomtatott, 12 karakterből álló betű-, írásjel- és számkombináció, amelyet csak egy darab nyomtatvány előállításánál lehet felhasználni.
Ha a számlán nem szerepel az előállítási év, akkor 2008-ban már nem bocsátható ki és nem adható át áru, vagy szolgáltatás ellenértékének a megfizetésekor.

Megéri, ha megőrzi
A SZÁMLATÖMB HASZNÁLATA során a számla kibocsátójának rendelkeznie kell magának a nyomtatványnak a beszerzéséről szóló számlával is, és arról nyilvántartást kell vezetnie.
A 2007. január 1-je előtt legyártott nyugta- és számlanyomtatványok csak az év végéig voltak felhasználhatók, 2007. december 31. napjával le kellett őket zárni. A fel nem használt régi számlatömböket 2008. január 31-ig le kell selejtezni!

Gépi számlázás
A számítógéppel, illetve elektronikusan készített számlák esetében az adóalany dönti el, milyen formátumú sorszámokat alkalmaz.
Szintén január első napjától pénztárgéppel és taxaméterrel nemcsak nyugta, hanem számla is kibocsátható, amenynyiben az eszköz rendelkezik ezzel a funkcióval.
Ha valaki a rendelkezések megsértésével állít elő és/vagy hoz forgalomba nyomtatványt, jelentős mulasztási bírsággal sújtható, így magánszemélyekre 100 ezer, más adózókra 200 ezer forintot is kiróhatnak. [/html”>


Hozzászólások

0
    0
    Az Ön Kosara
    Your cart is emptyReturn to Shop